Τσαβούσογλου Ελλάδα

Επιμένει στην προκλητική και άκρως επιθετική ρητορική, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, επιμένει στις  προσπάθειες προσέγγισης της Τουρκίας με Αίγυπτο και Γαλλία, διατυπώνοντας εκ νέου την επιθυμία της τουρκικής πλευράς για καθορισμό των πεδίων δικαιοδοσίας των θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο.

Το “άσπρο-μαύρο” και οι ισχυρισμοί για την Αίγυπτο

Παράλληλα, εξαπολύει νέα επίθεση προς την Ελλάδα τονίζοντας πως «όταν ήρθε η ώρα να καθίσουμε στο τραπέζι, οι Έλληνες έφυγαν, ακολουθώντας την οδό της κλιμάκωσης της έντασης».

Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Sabah σχετικά με την πρόθεση της γειτονικής χώρας για καθορισμό ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ο Μ. Τσαβούσογλου τόνισε πως «με την Αίγυπτο έχουμε επαφές και σε επίπεδο πληροφοριών και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών.

Έχω συναντηθεί πολλές φορές με τον Σαμέχ Σούκρι. Για παράδειγμα, στις συναντήσεις μας στον ΟΗΕ, είχαμε πολύωρες συνομιλίες για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις».

«Σύμφωνα με τις εξελίξεις των σχέσεων, μπορούμε να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για τα πεδία δικαιοδοσίας θαλάσσιων ζωνών. Επειδή είμαστε υπέρ της δίκαιης μοιρασιάς, θέλουμε να μιλήσουμε με όλους» πρόσθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

«Φλερτ» και στη Γαλλία

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Γαλλία και τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε πως «ο πρόεδρος μας έδωσε θετικά μηνύματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γαλλία».

«Στη συνομιλία που είχε με τον Μακρόν έθεσαν τα θέματα συνεργασίας για τη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Μακρόν είπε ‘εγώ δεν είμαι εναντίον του Ισλάμ το 17 % του πληθυσμού μας είναι Μουσουλμάνοι. Εγώ δε θα είμαι εναντίον του Ισλάμ. Εδώ, έχουμε μία καλή σχέση με την τουρκική κοινότητα», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τον 62ο γύρο των διερευνητικών

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του Μ. Τσαβούσογλου δεν έλειψαν και οι αναφορές προς την Ελλάδα, με τον τούρκο ΥΠΕΞ να υποστηρίζει πως «με την Ελλάδα μπορούμε να λύσουμε τα διμερή ζητήματα μόνο μέσω διαλόγου. Έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο».

«Η Ελλάδα ήταν εκείνη που αποχώρησε. Αντί να μιλήσουν μαζί μας προσπάθησαν να μεταφέρουν τα ζητήματα στην ΕΕ. Στο τέλος όταν ήρθαν στο τραπέζι, ακολούθησαν την οδό της κλιμάκωσης της έντασης για να ανατρέψουν το τραπέζι.

Η παρενόχληση στο πλοίο μας, το Τσεσμέ, και οι προβοκατόρικες δηλώσεις των ελλήνων αξιωματούχων είναι τα πρόσφατα παραδείγματα» ανέφερε ο τούρκος πολιτικός, διευκρινίζοντας πως μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί η ακριβής ημερομηνία για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών.

Η Τουρκία και η Ανατολική Μεσόγειος

Τέλος, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως «στην περιοχή μας δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας των ενεργειακών σχεδιασμών που προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία.

Η πρόταση του προέδρου μας να διεξαχθεί Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου με όλες τις χώρες της περιοχής είναι ένα από τα πρόσφατα παραδείγματα για την ειλικρινή επιθυμία για συνεργασία».

«Για να μετατραπεί η ενέργεια σε ένα μέσο ειρήνης, εξαρτάται αυτή η προσέγγιση να έχει κοινή αποδοχή από όλες τις χώρες της περιοχής και τη χρήση πόρων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με τις αρχές δικαίου και δικαιοσύνης.

Διαβιβάσαμε την πρότασή μας στην ΕΕ όπως «πώς πρέπει να γίνει, ποιοι πρέπει να συμμετέχουν», κάνοντας λόγο για δίκαιη μοιρασιά με συμμετοχή και των δύο πλευρών της Κύπρου.

Πηγή: economico.gr