Το μπουρλότο του γείτονα

Δεν πρόλαβε ο  Μεχμέτ Σιμσέκ, ο πρώην strategist της Merrill Lynch, να κάτσει στη καυτή καρέκλα του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας και ήδη η κατάσταση οδηγείται σε «μπουρλότο».

Οι κρατικές τράπεζες τράβηξαν το χαλί στη τουρκική λίρα με αποτέλεσμα το νόμισμα στην ισοτιμία του με το δολάριο (USD/TRY) να διαλύσει ανοδικά  το 20 και να κινείται πλέον σε νέα ιστορικά χαμηλά ξεπερνώντας ακόμα και τις 23,5 τουρκικές λίρες ανά ένα δολάριο.

Η διαφυγή αυτή είναι ιδιαίτερα τρομακτική μιας που το αμέσως επόμενο σημείο πιθανής αντιστροφής τάσης  εντοπίζεται στις 32 τουρκικές λίρες ανά δολάριο. Βέβαια εκεί θα πέσουν για άλλη μια φορά κεφάλια από τον πρόεδρο Ερντογάν ο οποίος μπορεί να κέρδισε για ακόμη μια φορά στις εκλογές  αλλά κάπου εδώ θα πρέπει να αλλάξει το ανορθόδοξο βιολί της οικονομικής πολιτικής που έχει χαράξει με τα χαμηλά επιτόκια και τις συνεχόμενες κρατικές ενέσεις παρέμβασης στην αγορά συναλλάγματος για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις του λάθους.

Μια τακτική που πρώτον  έχει εξαντλήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας και δεύτερον έχει αφήσει ανεξέλεγκτο το τέρας του πληθωρισμού τρέποντας έτσι σε άτακτη φυγή τα ξένα κεφάλαια.

Όλα τα μάτια είναι πλέον στραμμένα στην επόμενη νομισματική πολιτική της  Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (TCMB) που είναι προγραμματισμένη για τις  22 Ιουνίου με τους μεγάλους ξένους  επενδυτές να «ελπίζουν»  αναμένοντας αύξηση των επιτοκίων και ηχηρή αλλαγή διοικητή με τη τοποθέτηση της  Χαφιζέ Γκέι Έρκαν όπου διαθέτει πλούσιο βιογραφικό με  δεκαετή θητεία στη Goldman Sachs.

Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής  για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr