Αθήνα Άγκυρα ΝΑΤΟ

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ίσως αποτελέσει την αρχή του τέλους της παντοκρατορίας του Ερντογάν, ο οποίος κάνει τα πάντα για να προσεγγίσει τη νέα πολιτική ηγεσία, εκτός βέβαια, από αυτό που θέλει η Ουάσιγκτον και προσωπικά ο κ. Μπαϊντεν, τον παροπλισμό των S-400.

Τα τρία κρίσιμα στοιχεία 

Στις Βρυξέλλες ο κ. Ερντογάν θα έχει την ευκαιρία να κάνει το πολυπόθητο ραντεβού με τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τρία βασικά στοιχεία:

  •  Η τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ανδρών είχε οδηγηθεί σε ναυάγιο.
  • Δύο ημέρες μετά ο πρόεδρος των ΗΠΑ προχώρησε σε αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων κάτι που έκανε… «Τούρκο» τον Ερντογάν.
  • Αν τυχόν ο Πρόεδρος της Τουρκίας υποχωρήσει στο αμερικανικό αίτημα για παροπλισμό των S-400, θα καταρρεύσει η συμμαχία του με τον Πούτιν.

Οι ΗΠΑ πάντως δεν φαίνεται να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει και αν ο Ερντογάν δεν υποχωρήσει είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν την «τιμωρητική» τακτική των κυρώσεων.

Η Αθήνα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα δώσει το «παρών» και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα μηνύματα θα είναι πολλά.

«Ως γνωστόν, η Ελλάδα επιθυμεί την αποκλιμάκωση και την ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την ενημέρωση που έκανε στους εκπροσώπους των κομμάτων για το ταξίδι του στην Άγκυρα όπου σημειώθηκε και το μπρα ντε φερ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Ελλάδα όμως, μέσω του κ. Δένδια, θέτει δύο βασικές προϋποθέσεις για συνέχιση του διαλόγου:

  • Την ειλικρίνεια και την αποφυγή προκλήσεων
  • και τον σεβασμό στο Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, που αποτελεί τμήμα του Διεθνούς Δικαίου.

Κλείδωσε η επίσκεψη Τσαβούσογλου

Παρά το εκρηκτικό κλίμα της Άγκυρας οι δίαυλοι μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών είναι ανοιχτοί και συζητείται η ημερομηνία της επίσημης επίσκεψης στην Αθήνα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Νίκος Δένδιας.

Τοποθετείται προς τα τέλη Μαΐου. Δεν αποκλείεται αμέσως μετά, στις αρχές Ιουνίου, να πραγματοποιηθεί ο 63ος κύκλος των διερευνητικών επαφών. Είναι η σειρά της Ελλάδας να τις φιλοξενήσει.

Η Αθήνα θέλει πάντα τον διάλογο και το δηλώνει με κάθε ευκαιρία, αφού αποτελεί γενική εκτίμηση ότι μια Τουρκία ενταγμένη σε ένα διεθνές –δυτικού τύπου- περιβάλλον είναι λιγότερο επικίνδυνη από μια Τουρκία απομονωμένη και ανεξέλεγκτη.

Δεν είναι ώριμος ο χρόνος για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Από την πλευρά της η Άγκυρα δηλώνει κι αυτή – έστω και προσχηματικά- ότι θέλει τον διάλογο, αφ’ ενός για να μην απομονωθεί διπλωματικά και αφ’ ετέρου γιατί της Συνόδου του ΝΑΤΟ ακολουθεί και η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, σε ένα κλίμα που έχουν πληθύνει οι φωνές που ζητούν την διακοπή κάθε διαδικασίας σχέσεων με τις Βρυξέλλες.

Παρά τη διάθεση της Αθήνας για διάλογο, διπλωματικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι δεν είναι ακόμη ώριμος ο χρόνος για να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο.

Και μπορεί να υπάρχει επικοινωνία της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή με τον Ιμπραχίμ Καλίν, αλλά ο κ. Μητσοτάκης είναι επιφυλακτικός για δύο λόγους:

  • Δεν θέλει να υποστεί μια κριτική ανάλογη με εκείνη που υπέστη ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός που η έλλειψη προετοιμασίας της ελληνικής πλευράς ήταν εμφανής μπορστά στον αυτοκρατορικό Ερντογάν
  • Έχει λάβει ένα σαφές μήνυμα από τους προκατόχους του πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά να μην υποχωρήσει σε καμιά πίεση απέναντι στην Τουρκία.

Το σταθερό μήνυμα της Αθήνας 

Η τελευταία παράμετρος μάλιστα έρχεται σε αντίθεση με όσα λέγουν στελέχη της ελληνικής διπλωματίας που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό. Τονίζουν χαρακτηριστικά: «δεν γίνεται καμία συζήτηση για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Όταν πάντως θα πραγματοποιηθεί, κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη γιατί οι δύο ηγέτες θα βάλουν πάνω στο τραπέζι όλα τα επίμαχα ζητήματα».

Η τακτική της Τουρκίας υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα 

Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι κάθε προσπάθεια αναθεωρητισμού διεθνών συνθηκών – όπως αυτή της Λωζάνης-και η στρατηγική της έντασης που ακολουθεί η Τουρκία υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και την εσωτερική συνοχή της ΝΑΤΟϊκής Συμμαχίας.

Αυτό επισήμανε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε ομιλία του στην δεξαμενή σκέψης «Center for Strategic and International Studies» στην Ουάσιγκτον.

«Το καινούργιο στην περιοχή είναι το γεγονός ότι βλέπουμε μια σειρά από τοπικούς και διεθνείς δρώντες να ενεργούν με μια νέα αποφασιστικότητα» δήλωσε.

«Μερικές φορές επιδεικνύουν μια αναθεωρητική συμπεριφορά, προσπαθώντας να ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων, να ξαναγράψουν νομικές συμβάσεις ή να ακυρώσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα ορισμένων παράκτιων κρατών» τόνισε.

Οι ευρύτερες διαστάσεις της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας 

Κι αυτή η επιθετική και αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας έχει λάβει ευρύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις που εκτείνονται πολύ πέραν του πλαισίου των Ελληνοτουρκικών διαφόρων.

Γι αυτό και ο υπουργός Άμυνας επισήμανε την ανάγκη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της πολιτικής συνοχής του ΝΑΤΟ προσήλωση στις αρχές της ειρήνης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ενότητας.

Η Ελλάδα δεν θέλει δερβέναγα της περιοχής την Τουρκία και γι’ αυτό άλλωστε ζητεί επιμόνως να αναλάβει ενεργότερο ρόλο το ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθιστούν την συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν καθοριστική για την Ελλάδα αλλά και για τον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς μια ρήξη με τις ΗΠΑ θα άνοιγε νομοτελειακά την πόρτα για την επόμενη μέρα στην τουρκική πολιτική σκηνή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr