Ερντογάν Charlie

H σκυτάλη της μεγάλης σύγκρουσης μεταξύ των δύο κόσμων, της σύγκρουσης Γαλλίας και Τουρκίας, περνά σήμερα από το Μέγαρο των Ιλισίων στο Charlie Hebdo  – το περιοδικό, που έχει πλέον ταυτιστεί με τα σκίτσα του Μωάμεθ.

Το γαλλικό σατιρικό περιοδικό κυκλοφορεί σήμερα, Τετάρτη, με εξώφυλλο μια γελοιογραφία του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, και προκαλεί κύματα οργής στην Αγκυρα.

Το εξώφυλλο, όπως ανέβηκε στον λογαριασμό του Charlie Hebdo στο twitter, εμφανίζει μια καρικατούρα του Ερντογάν να κάθεται σε μια καρέκλα και να σηκώνει το φόρεμα μιας μουσουλμάνας γυναίκας αποκαλύπτοντας τα οπίσθιά της. Ο τίτλος είναι «Ερντογάν: Στην ιδιωτική του ζωή, είναι πολύ αστείος».

Charlie Hebdo Ερντογάν

Με το εξώφυλλο αυτό το Charlie Hebdo έρχεται να δώσει συνέχεια στον οξύ ρητορικό πόλεμο μεταξύ του τούρκου προέδρου και της Δύσης – έναν πόλεμο, που έχει πάρει χαρακτήρα αναμέτρησης ανάμεσα στην ελευθερία της έκφρασης και τον θρησκευτικό φανατισμό.

Τούρκος αν. υπουργός Πολιτισμού: “Είστε μπάσταρδοι”

Η πρώτη, οργισμένη απάντηση στο σημερινό εξώφυλλο ήρθε από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Σερντάν Τσαμ: “Είστε μπάσταρδοι, είστε σκύλας γιοί”, έγραψε στα γαλλικά στο twitter ο υπουργός του Ερντογάν, απευθυνόμενος στο περιοδικό.

tweet τούρκος

Το Charlie Hebdo ξαναβρίσκεται στο επίκεντρο των επιθέσεων του Ερντογάν και μερίδας του ισλαμικού κόσμου μετά την απόφασή του να αναδημοσιεύσει τα σκίτσα του Μωάμεθ που είχαν ξεσηκώσει θύελλα και είχαν οδηγήσει και στην πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του περιοδικού τον Ιανουάριο του 2015.

Η απεικόνιση των προφητών απαγορεύεται από το Ισλάμ.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι επιτρέπει την εξάπλωση της ισλαμοφοβίας επειδή, μεταξύ άλλων, δεν απαγόρευσε τη δημοσίευση των γελοιογραφιών.

Ο Μακρόν απάντησε υπερασπίζοντας σθεναρά το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης.

Πηγή: economico.gr