Διαζύγιο Γκέιτς

To «χρυσό διαζύγιο» του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς δεν φέρνει αναταράξεις μόνον στην Microsoft – αναδιατάσσει και την δομή του ιδρύματος Γκέιτς αλλά κι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά χαρτοφυλάκια στον κόσμο: εκείνο του δισεκατομμυριούχου Ουώρρεν Μπάφετ που είναι το τρίτο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Όπως γράφει το Bloomberg o Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς δρομολογούν αλλαγές στο ίδρυμα «στο πλαίσιο του διαζυγίου» και για τον σκοπό αυτό βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τον Ουώρρεν Μπάφετ.

Διαβουλεύσεις για τις αλλαγές στο Ιδρυμα Γκέιτς

«Όπως είπα στους υπαλλήλους του ιδρύματος την περασμένη εβδομάδα, συζητώ ενεργά με τον Μπιλ και τη Μελίντα τα βήματα που θα μπορούσαν να κάνουν οι δυο τους και ο Ουώρρεν προκειμένου να ενισχύσουν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και σταθερότητα του ιδρύματος», δήλωσε στο Bloomberg ο Μαρκ Σούζμαν, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Γκέιτς.

Ο Σούζμαν ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις, αλλά πρόσθεσε ότι ο Μπιλ και η Μελίντα «επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στο ίδρυμα και συνεχίζουν να συνεργάζονται εξ ονόματος της αποστολής μας».

Η Wall Street Journal έγραψε αυτή την εβδομάδα ότι σκέφτονται επίσης να προσλάβουν εξωτερικά στελέχη, χωρίς να αναφερθούν σε ονόματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο τρεις διαχειριστές: o Γκέιτς, η Μελίντα Γκέιτς και ο Μπάφετ, o οποίος έχει ενισχύσει με περισσότερα από 27 δισεκατομμύρια δολάρια από τα δικά του χρήματα, τα ταμεία του ιδρύματος τα τελευταία 15 χρόνια.

Μεταφορές χρημάτων στους λογαριασμούς της Μελίντα Γκέιτς

Το Bloomberg επισημαίνει ότι ο αριθμός των τριών μελών στο ΔΣ του ιδρύματος είναι ασυνήθιστα μικρός σε σχέση με το μέγεθος του. Το Ford Foundation, το οποίο έχει περίπου το 1/5 του μεγέθους του Gates Foundation, έχει 15 μέλη στο συμβούλιο του. Το Rockefeller Foundation, στο 1/10 του μεγέθους, σε καμία χρονική περίοδο δεν είχε λιγότερα από 12 μέλη.

Όταν το ζευγάρι ανακοίνωσε το χωρισμό τους νωρίτερα αυτό το μήνα, εκπρόσωπος του ιδρύματος είχε δηλώσει ότι «δεν προγραμματίζονται αλλαγές στους ρόλους τους ή στον οργανισμό».

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν όμως, πραγματοποιήθηκαν αρκετές μεταβιβάσεις μετοχών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από το γραφείο επενδύσεων του Γκέιτς, το Cascade Investment, προς την Μελίντα Γκέιτς.

Ο Gates, 65 ετών, συνιδρυτής της Microsoft, είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία που ανέρχεται στα 144 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr