Αργεντινή - Χρέος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει σκληρύνει την άποψή του για τον τρόπο με τον οποίο η Αργεντινή εκτελεί ένα πρόγραμμα δανείου 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ξεφύγει από την τροχιά ενόψει και της βασικής προεδρικής ψηφοφορίας της χώρας αργότερα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τρεις πηγές με άμεση γνώση του θέματος που μίλησαν στο Reuters.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ συνεδρίασε στις 30 Οκτωβρίου σε μια ανεπίσημη ενημέρωση για την Αργεντινή τη στιγμή που το κράτος της Νότιας Αμερικής μάχεται με τριψήφιο πληθωρισμό και με τα καθαρά αποθεματικά στο κόκκινο στην πορεία για την προεδρική ψηφοφορία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εκφράστηκαν ανησυχίες για το πόσο γρήγορα η Αργεντινή εξαντλεί τα διεθνή αποθέματα από την τελευταία αναθεώρηση του προγράμματος τον Αύγουστο, ανέφερε μία από τις πηγές η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή οι συνομιλίες είναι ιδιωτικές.

Η διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης αντανακλούσε επίσης μια πιο σκληρή στάση, πρόσθεσε η πηγή, με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να κάνουν λόγο για «κακή διαχείριση» του προγράμματος από την κυβέρνηση της Αργεντινής, αντί για όρους όπως «ολισθήσεις πολιτικής» ή «υποαπόδοση» που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν σε αντίστοιχες καταστάσεις.

Με «εξαντλημένα αποθέματα και υπερτιμημένο νόμισμα, τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα δεν ευθυγραμμίζονται με το πρόγραμμα», πρόσθεσε μια δεύτερη πηγή.

Ζωτικής σημασίας η χρηματοδότηση του ΔΝΤ

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής παρενέβη στην παράλληλη αγορά συναλλάγματος για «ένα σημαντικό ποσό των 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς οι πιέσεις του συναλλάγματος αυξάνονται εν μέσω του εκλογικού κύκλου», σύμφωνα με σημείωμα της JPMorgan. Η τράπεζα πρόσθεσε ότι τα αρνητικά καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα ανέρχονται σε 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η χρηματοδότηση του ΔΝΤ ήταν ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των οικονομικών της κυβέρνησης της Αργεντινής και το ταμείο έδωσε στον εξαγωγέα γεωργικών προϊόντων που υποφέρει από μια ιστορική ξηρασία μια μικρή ανάσα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του τους τελευταίους μήνες.

Σε έκθεσή του τον Αύγουστο, το ΔΝΤ είπε ότι το πρόγραμμα της Αργεντινής είχε βγει εκτός τροχιάς, αλλά επέτρεψε αλλαγές σε ορισμένους στόχους – όπως η χαλάρωση των στόχων για τα αποθεματικά – για να το επαναφέρει στην πορεία του.

Το ΔΝΤ όμως αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση του καθώς βλέπει ότι παρά τις παραχωρήσεις, το πρόγραμμα διολισθαίνει περαιτέρω – κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις μελλοντικές εκταμιεύσεις.

Έρχεται επίσης σε μια ευαίσθητη στιγμή για τη χώρα με ταμειακά περιορισμένα χρήματα, η οποία έχει προγραμματίσει μια αναθεώρηση του προγράμματος για τις αρχές Νοεμβρίου. Η αναθεώρηση είναι ένα βασικό βήμα που απαιτείται προκειμένου η χώρα να καταλήξει σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού που – μόλις υπογραφεί από το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου – θα πυροδοτήσει την επόμενη δόση της χρηματοδότησης.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι η συνεδρίαση της 30ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε «σύμφωνα με την πάγια πρακτική» και πρόσθεσε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία σε αυτό το στάδιο για την έβδομη αναθεώρηση.

«Όπως με κάθε επανεξέταση του Ταμείου, θα χρειαστεί να διαπιστώσουμε ότι το πρόγραμμα παραμένει σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του και ότι υπάρχει δουλειά και περαιτέρω δέσμευση που πρέπει να γίνει», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομίας της Αργεντινής δεν απάντησε σε αίτημα του μέσου για σχόλιο.

Αμφίρροπη μάχη στις προεδρικές εκλογές της 19ης Νοεμβρίου

Και όλα τα παραπάνω με φόντο την κούρσα των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών της 19ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το Reuters, η Αργεντινή θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια αναπροσαρμογή των δεσμών της με μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, ανάλογα με το αποτέλεσμα των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών της – αν και η αξία των εμπορικών σχέσεων με εταίρους όπως η Κίνα και η Βραζιλία, ενδέχεται να αντισταθμίσει οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη πολιτική στάση.

Ενώ ο υπουργός Οικονομίας Sergio Massa, ένας πραγματιστής του κυβερνώντος αριστερού συνασπισμού, έχει σηματοδοτήσει πολιτική συνέχεια, ο ριζοσπαστικός υποψήφιος Javier Milei, έχει κατακεραυνώσει έντονα την Κίνα, τη Βραζιλία, τον Πάπα, το εμπορικό μπλοκ Mercosur της Νότιας Αμερικής και την ομάδα BRICS υπό την ηγεσία της Κίνας.

Ο Massa και ο Milei θα αναμετρηθούν στις 19 Νοεμβρίου, σε μία εκλογική μάχη η οποία φαίνεται ότι θα είναι αμφίρροπη, με τους θυμωμένους ψηφοφόρους να είναι βαθιά διχασμένοι εν μέσω πληθωρισμού που τρέχει σχεδόν στο 140%, δύο πέμπτα του πληθυσμού σε συνθήκες φτώχειας, υψηλών επιτοκίων και ελέγχων κεφαλαίων που πλήττουν την οικονομία.

Η ψηφοφορία θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια τοποθέτηση της Αργεντινής, της Νο 2 οικονομίας της Νότιας Αμερικής, η οποία είναι σημαντικός εξαγωγέας σιτηρών, καθώς και παραγωγός λιθίου και σχιστόλιθου.

Όμως, η πολυετής αστάθεια έχει κάνει ορισμένους διεθνείς επενδυτές επιφυλακτικούς και είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ο Gustavo Martinez Pandiani, νυν πρέσβης της Αργεντινής στην Ελβετία και πιθανός υπουργός Εξωτερικών του Massa, δήλωσε ότι μια μελλοντική κυβέρνηση Massa θα επιδιώξει να βελτιώσει τις παγκόσμιες συνεργασίες της χώρας.

“Ενώ κάποιοι υπόσχονται να κόψουν τους δεσμούς με τη Βραζιλία ή την Κίνα, εμείς θέλουμε περισσότερες αγορές και περισσότερους εμπορικούς εταίρους, όχι λιγότερους”, δήλωσε.

«Δεν κάνω συμφωνίες με κομμουνιστές»

Ο Milei έχει διαμηνύσει ότι “δεν θα κάνει συμφωνίες με κομμουνιστές” στην Κίνα ή τη Βραζιλία, αν και υποστηρίζει το ιδιωτικό εμπόριο.

Έχει περιγράψει την κλιματική αλλαγή ως “ψέμα του σοσιαλισμού” και είπε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος της Αργεντινής είναι “στο πλευρό των αιματηρών δικτατοριών”.

Η Diana Mondino, πιθανή υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι ορισμένες από τις δηλώσεις του είχαν ξεφύγει από τα συμφραζόμενα και ότι στην πραγματικότητα θα επιδιώξει “να επανεντάξει την Αργεντινή στον κόσμο”.

“Όχι μόνο δεν υπάρχει πρόβλημα με τη Βραζιλία, αλλά ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να εμπορευόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο με τη Βραζιλία”, δήλωσε η Mondino, προσθέτοντας ότι με την Κίνα – βασικό εμπορικό εταίρο, πιστωτή και επενδυτή – ο Milei θα σταματήσει απλώς τις αδιαφανείς συμφωνίες μεταξύ κρατών.

  • Με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr