Τραμπ Πενς
FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump and Vice President Mike Pence stand while making remarks about early results from the 2020 U.S. presidential election in the East Room of the White House in Washington, U.S., November 4, 2020. REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Επί τρία χρόνια και 11 μήνες, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς φρόντιζε να διατηρεί καλές σχέσεις με το αφεντικό του, αποφεύγοντας τις αντιπαραθέσεις ή ακόμη και χρησιμοποιώντας κολακείες για τον ρεπουμπλικανό πρόεδρο.

Όταν όμως ο Ντόναλντ Τραμπ, επιμένοντας να μην αναγνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα, κάλεσε τον πρώην κυβερνήτη της Ιντιάνα, να το ανατρέψει τινάζοντας στον αέρα την συνεδρίαση του Κογκρέσου, ο Μάικ Πενς αρνήθηκε, προκαλώντας για πρώτη φορά την οργή του προέδρου. Το γεγονός ότι ο Πενς δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα, δεν πτόησε ιδιαίτερα τον Τραμπ.

Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ των New York Times, τις δραματικές ώρες πριν από την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, ο αμερικανός πρόεδρος άσκησε αφόρητη πίεση στον Πενς.

Τραμπ προς Πενς: “Μένεις στην ιστορία ως πατριώτης ή ως μ***ί”

Στην τελευταία του προσπάθεια, πριν ο Μάικ Πενς αναχωρήσει για το Καπιτώλιο και την συνεδρίαση του Κογκρέσου την περασμένη Τετάρτη, ο Ντόνάντ Τραμπ τηλεφώνησε στον αντιπρόεδρο στο σπίτι του και του έθεσε το δίλημμα:

“Μπορείς να μείνεις στην ιστορία ως πατριώτης, ή ως μ***ί” φέρεται να του είπε, σύμφωνα με πρόσωπα που ενημερώθηκαν για την συνομιλία .

“Ο Πενς είχε να επιλέξει ανάμεσα στο συνταγματικό του καθήκον και το πολιτικό του μέλλον και έκανε το σωστό» λέει στους ΝΥΤ , ο Τζον Γιου, νομικός.

Η διαμάχη Τραμπ-Πενς έχει κυριαρχήσει τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο αντιπρόεδρος είχε το δικαίωμα επικαλούμενος την 25 Τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος να καθαιρέσει τον πρόεδρο. Ο Πενς αρνήθηκε και πλέον η διαδικασία της παραπομπής Τραμπ πάει στο Κογκρέσο.

Σε αντίθεση με τον Τραμπ, ο Πενς δήλωσε ότι θα παρακολουθήσει την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. “Είμαστε τυχεροί που ο αντιπρόεδρος δεν είναι μανιακός”, είπε στους New York Times ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Τζο Γκρόγκαν. “Νομίζω ότι η τελευταία στάση του δικαιώνει την απόφασή του να παραμείνει στην θέση του μέχρι το τέλος”.

Πηγή: economico.gr