ΕΣΥ: Συνεργασία με ιδιωτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία

Στην εφαρμογή σχεδίου κατεπείγουσας ενίσχυσης του ΕΣΥ με ένα πλέγμα «οχυρωματικών μέτρων» ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει και να σταθεί όρθιο και αποτελεσματικό το Σύστημα Υγείας στην κορύφωση της μάχης με την COVID-19 προχωράει το υπουργείο Υγείας.

Συνεργασία με ιδιωτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία 

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή της Κυριακής ),  εκτός από τις επιτάξεις ιδιωτών γιατρών, το σχέδιο προβλέπει, συνεργασία με ιδιωτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία για τη διάθεση στο ΕΣΥ υποδομών αλλά και υγειονομικού προσωπικού, καθώς και συγχωνεύσεις κλινικών στα νοσοκομεία του αλλά και μετακινήσεις προσωπικού «από τμήμα σε τμήμα» αλλά και μεταξύ των νοσοκομείων αναλόγως με το πώς διαμορφώνονται ανάγκες.

Σε αυτή τη φάση της επιδημίας τις αντοχές του συστήματος Υγείας δοκιμάζουν η αύξηση των νοσηλειών ασθενών με COVID-19 και οι απουσίες υγειονομικού προσωπικού λόγω νόσησης.

Είναι ενδεικτικό ότι οι νέες νοσηλείες ασθενών με COVID-19 έχουν αυξηθεί από 370 ημερησίως κατά μέσο όρο το διάστημα από 25/12 έως 31/12, σε 505 από 01/01 έως 06/01. Την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου περίπου 2.500 υγειονομικοί βρίσκονταν σε καραντίνα λόγω νόσησης.

Το ποσοστό των υγειονομικών που νοσούν 

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, «οι απουσίες υγειονομικών λόγω νόσησης αφορούν μέχρι σήμερα περίπου 1,5% με 2,5% του συνόλου των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Το ποσοστό είναι υπολογίσιμο, αλλά όχι καταστροφικό για τη λειτουργία του συστήματος και κυρίως των νευραλγικών τμημάτων, όπως οι ειδικές μονάδες».

Και τόνισε «από Δευτέρα ξεκινούν να επιδίδονται τα φύλλα επίταξης των ιδιωτών γιατρών ώστε να καλυφθούν τα κενά όπου προκύπτουν, ενώ επεκτείνεται και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος από την αρχή της πανδημίας έχει στηρίξει σημαντικά το σύστημα.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί περίπου 300 κλίνες COVID στην Αττική ενώ ανάλογα με τις ανάγκες μπορούν να διατεθούν και άλλες υποδομές και πόροι, όπως θέσεις αιμοκάθαρσης αλλά και ασθενοφόρα, με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Ενισχύουμε με κάθε τρόπο το σύστημα και ευχαριστούμε για άλλη μια φορά όλους τους υγειονομικούς που εδώ και δύο χρόνια, δίνουν όλες τους δυνάμεις για να ανταποκριθούν στις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η συρροή περιστατικών COVID-19, φροντίζοντας παράλληλα και όλους τους υπόλοιπους ασθενείς».

Ποιες ειδικότητες θα αφορούν οι επιτάξεις 

Οι επιτάξεις θα αφορούν γενικούς γιατρούς, παθολόγους, πνευμονολόγους και αναισθησιολόγους, θα ξεκινήσουν από τη Βόρεια Ελλάδα, και θα ακολουθήσει άμεσα η Αττική. Οι 300 κλίνες του ιδιωτικού τομέα θα δοθούν από τις μεγάλες κλινικές της Αττικής μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών.

Από τις μικρότερες κλινικές το υπουργείο έχει ζητήσει από την Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών, λίστα με κλίνες και προσωπικό που μπορούν να διαθέσουν στο ΕΣΥ. Οποια κλινική αρνηθεί θα διακοπεί η σύμβασή της με τον ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, έχουν δοθεί οδηγίες για την μετατροπή σε COVID, 180 γενικών κλινών νοσοκομείων της Αττικής. Συνυπολογίζοντας και τις κλίνες του ιδιωτικού τομέα η Αττική θα έχει 480 επιπλέον κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με κοροναϊό.

Η συνδρομή των στρατιωτικών νοσοκομείων 

Για άλλη μία φορά ενδέχεται να χρειαστεί η συνδρομή των στρατιωτικών νοσοκομείων και σχεδιάζεται να ενταχθεί το ΝΙΜΤΣ στις εφημερίες προκειμένου να μετατραπεί σε αποκλειστικά COVID το Σισμανόγλειο.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα από απουσία λόγω νόσησης νοσηλευτικού προσωπικού, για το οποίο δεν υπάρχει περιθώριο επίταξης από τον ιδιωτικό τομέα, το σχέδιο προβλέπει και συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων και μετακινήσεις προσωπικού από τμήμα σε τμήμα ή από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Εκτός των μέτρων για την άμυνα του ΕΣΥ, η κυβέρνηση στοχεύει στη θωράκιση του πληθυσμού μέσω του εμβολιασμού, με άνοιγμα όλο και περισσότερων ραντεβού και λήξη της διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους επτά μήνες για όσους δεν έχουν προχωρήσει σε αναμνηστική δόση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr