Οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν σήμερα υπέρ πιο αυστηρών κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη (AI) οι οποίοι περιλαμβάνουν απαγόρευση στη χρήση της τεχνολογίας στη βιομετρική επιτήρηση και την υποχρέωση συστημάτων γενετικής AI όπως το ChatGPT να αποκαλύπτουν περιεχόμενο που έχει δημιουργηθεί με χρήση AI.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν για τις τροπολογίες που πρέπει να γίνουν στο νομοσχέδιο που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο έχει σκοπό τη δημιουργία παγκόσμιων προτύπων για την τεχνολογία που χρησιμοποιείται παντού, από τα αυτοματοποιημένα εργοστάσια μέχρι τις αυτοματοποιημένες εφαρμογές και τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες μεγάλες δυτικές κυβερνήσεις στη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης Το μπλοκ των 27 εθνών έχει συζητήσει το θέμα για περισσότερα από δύο χρόνια και το θέμα απέκτησε νέο επείγοντα χαρακτήρα μετά την περυσινή κυκλοφορία του ChatGPT , το οποίο ενέτεινε τις ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της τεχνολογίας στην απασχόληση και την κοινωνία.

Η ταχεία υιοθέτηση του ChatGPT της εταιρίας OpenAI με την υποστήριξη της Microsoft, και άλλων αυτοματοποιημένων εφαρμογών έχει οδηγήσει κορυφαίους επιστήμονες στην τεχνητή νοημοσύνη και στελέχη εταιριών περιλαμβανομένου του Ίλον Μακ και του διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI Σαμ Όλτμαν να μιλήσουν για ενδεχόμενους κινδύνους στην κοινωνία.

«Ενώ οι Big Tech [οι κυρίαρχες εταιρίες στον κλάδο της τεχνολογίας πληροφοριών] κρούουν οι ίδιες τον κώδωνα του κινδύνου για τις δημιουργίες τους, η Ευρώπη προχώρησε μπροστά και πρότεινε μια χειροπιαστή απάντηση στους κινδύνους που αρχίζει να θέτει η AI», δήλωσε ο Μπράντο Μπενιφέι, από τους εισηγητές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μεταξύ άλλων αλλαγών, οι ευρωβουλευτές θέλουν όποια εταιρία χρησιμοποιεί εργαλεία γενετικής τεχνητής νοημοσύνης να αποκαλύπτει υλικό με κατοχυρωμένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση των συστημάτων της και από τις εταιρίες που δουλεύουν πάνω σε «εφαρμογή υψηλού κινδύνου» να κάνουν αξιολόγηση αντίκτυπου στα βασικά δικαιώματα και να αποτιμήσουν τον αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Η Microsoft, που έχει ζητήσει να επιβληθούν κανόνες στην AI, χαιρέτισε τη συμφωνία των βουλευτών.

«Πιστεύουμε πως η AI απαιτεί νομοθετικά προστατευτικά κιγκλιδώματα, προσπάθειες ευθυγράμμισης σε διεθνές επίπεδο και σημαντικές εθελοντικές ενέργειες από εταιρίες που αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν AI», δήλωσε εκπρόσωπος της Microsoft.

Ωστόσο η Computer and Communications Industry Association ανέφερε πως οι τροπολογίες για υψηλού κινδύνου AI είναι πιθανόν να φορτώσουν τους Ευρωπαίους κατασκευαστές τεχνητής νοημοσύνης με «υπερβολικούς ρυθμιστικούς κανόνες» και να επιβραδύνουν την καινοτομία.

«Η ΑΙ εγείρει πολλά ερωτήματα — κοινωνικά, ηθικά, οικονομικά. Αλλά δεν είναι τώρα η ώρα να πατήσουμε οποιοδήποτε ‘κουμπί pause’. Αντίθετα, το θέμα είναι να δράσουμε γρήγορα και να αναλάβουμε την ευθύνη», δήλωσε ο Επίτροπος Βιομηχανίας της ΕΕ Τιερί Μπρετόν.

Η Φράνσιν Μπένετ, εν ενεργεία διευθύντρια του Ινστιτούτου Ada Lovelace, ενός οργανισμού στο Λονδίνο που έχει πιέσει για νέους νόμους για την τεχνητή νοημοσύνη, χαρακτήρισε τη πρόταση της ΕΕ ήταν ένα «σημαντικό ορόσημο».

«Η ταχέως κινούμενη και ταχέως επαναχρησιμοποιήσιμη τεχνολογία είναι φυσικά δύσκολο να ρυθμιστεί, όταν ακόμη και οι εταιρείες που κατασκευάζουν την τεχνολογία δεν είναι απολύτως σαφείς για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», είπε η κ. Bennett. «Αλλά θα ήταν σίγουρα χειρότερο για όλους μας να συνεχίσουμε να λειτουργούμε χωρίς κανέναν επαρκή κανονισμό».

Το νομοσχέδιο της ΕΕ ακολουθεί μια προσέγγιση «βασισμένη στον κίνδυνο» για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, εστιάζοντας σε εφαρμογές με τις μεγαλύτερες πιθανότητες για ανθρώπινη βλάβη. Αυτό θα περιλαμβάνει τα σημεία που χρησιμοποιούνται συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για τη λειτουργία κρίσιμων υποδομών όπως το νερό ή η ενέργεια, στο νομικό σύστημα και κατά τον καθορισμό της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες και κρατικά οφέλη. Οι τεχνολογικοί κατασκευαστές θα πρέπει να διεξάγουν αξιολογήσεις κινδύνου πριν θέσουν την τεχνολογία σε καθημερινή χρήση, παρόμοια με τη διαδικασία έγκρισης φαρμάκων.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε το σχέδιό της για την κανονιστική ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης πριν από δύο χρόνια με σκοπό τη δημιουργία παγκόσμιων προτύπων για μια τεχνολογία κλειδί για όλες σχεδόν τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις και στην προσπάθεια να προφθάσει τις προπορευόμενες στην τεχνητή νοημοσύνη Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα.

Οι ευρωβουλευτές θα πρέπει τώρα να συζητήσουν τις λεπτομέρειες με τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτού το προσχέδιο κανόνων γίνει νόμος.

Με πληροφορίες από Reuters και New York Times

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr