Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των δυνατοτήτων του πολεμικού ναυτικού της παρουσίασε η Ρωσία, η οποία θέλει να δείξει τα «δόντια» της έναντι της αμερικανικής υπεροχής στις θάλασσες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ένα μεγάλο αντιτορπιλικό του στόλου του Ειρηνικού, το «Ναύαρχος Βινογκράντοφ» θα μετατραπεί σε φρεγάτα, με τις εργασίες να αρχίζουν φέτος και το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την ολοκλήρωσή τους ως το 2025.

Το «Ναύαρχος Βινογκράντοφ» την εποχή της ΕΣΣΔ

Εξοπλισμός με Kalibr-NK

Σύμφωνα με πηγή της αμυντικής βιομηχανίας της Ρωσίας, που επικαλείται το πρακτορείο, για το «Ναύαρχος Βινογκράντοφ» θα ακολουθηθεί το ίδιο σκεπτικό που χρησιμοποιήθηκε και για το αντιτορπιλικό «Στρατάρχης Σαποσνίκοφ», με στόχο το πλοίο να εξοπλιστεί με πυραύλους Kalibr-NK και άλλα εξελιγμένα συστήματα.

Το «Ναύαρχος Βινογκράντοφ» καθελκύστηκε το 1987 και από το 1988 αποτελούσε κομμάτι του στόλου του Ειρηνικού της ΕΣΣΔ και εν συνεχεία της Ρωσίας. Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν ότι τέτοιου είδους προγράμματα αναμένεται να δρομολογηθούν και σε άλλες μονάδες επιφανείας, που θα έχουν ως στόχο τη μετατροπή τους σε φρεγάτες κατευθυνόμενων βλημάτων.

Πηγή: economico.gr