φυσικό αέριο

Η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποχωρήσει στο μισό επίπεδο σε σύγκριση με πέρυσι και ενδέχεται να μειωθεί περαιτέρω, δήλωσε η επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον.

Η κ. Σίμσον υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην εξοικονόμηση, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αρκετό αέριο σε παγκόσμια κλίμακα. Επεσήμανε, δε, ότι σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. θα εξετάσουν επιλογές, για το πώς θα μπορούσαν από κοινού να περιορίσουν τη ζήτηση για φυσικό αέριο.

«Σκοπεύω να παρουσιάσω στους υπουργούς τα συγκεκριμένα βήματα που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε, τόσο από την πλευρά των κρατών μελών όσο και από την πλευρά της Επιτροπής, για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι», δήλωσε η επίτροπος κατά την άφιξή της στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο.

Στάθηκε επιπλέον στην ανάγκη να υπάρξει μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία, εφόσον χρειαστεί να περιοριστεί η ζήτηση αερίου. Σημείωσε εξάλλου ότι, εφόσον υπάρξει συλλογική διαπραγμάτευση για φυσικό αέριο, θα μπορούν να επιτευχθούν καλύτερες τιμές.

Για μόνιμη διακοπή των ροών από Ρωσία ανησυχεί η Γερμανία

Εντείνεται στο μεταξύ στη Γερμανία η ανησυχία για το ορατό πλέον ενδεχόμενο να μείνει η χώρα χωρίς φυσικό αέριο αν η Μόσχα διακόψει πλήρως την προσφορά του καυσίμου.

Αφού την Πέμπτη κήρυξε το δεύτερο στάδιο συναγερμού του έκτακτου μηχανισμού για την ασφάλεια στην παροχή φυσικού αερίου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε και πάλι την Παρασκευή ότι δεν είναι σίγουρο πως θα ξαναρχίσει η ροή του αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 όταν ολοκληρωθούν τα έργα συντήρησης που, προς το παρόν, επικαλείται η Μόσχα.

Η αβεβαιότητα για την παροχή του καυσίμου ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα εκτόξευση των τιμών και τελικά στην αναγκαστική επιβολή δελτίων διανομής του φυσικού αερίου.

Σημειωτέον ότι την Πέμπτη ο κ. Χάμπεκ είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο γενικευμένης κατάρρευσης των αγορών ενέργειας εξαιτίας της συνεχούς αύξησης των τιμών του αερίου που προκαλεί ζημίες στις εταιρείες του κλάδου. Είχε μάλιστα μιλήσει για τη «Lehman Brothers» της αγοράς ενέργειας.

Γαλλία: Έκκληση για άμεσο περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρέπει να μειώσουν «αμέσως» την κατανάλωση ενέργειας προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι τον φετινό χειμώνα για να αντιμετωπίσουν μια διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση, προειδοποίησαν οι επικεφαλής των γαλλικών ενεργειακών κολοσσών Engie, EDF και TotalEnergies μέσω της κυριακάτικης εφημερίδας Journal du Dimanche.

«Πρέπει να εργαστούμε συλλογικά για να μειώσουμε την κατανάλωσή μας προκειμένου να ανακτήσουμε ένα περιθώριο ελιγμών», αναφέρουν οι γαλλικές εταιρείες σε ανοικτή επιστολή τους, επικαλούμενες την απότομη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς και την περιορισμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη εξαιτίας προβλημάτων συντήρησης.

«Η ανάληψη δράσης, από το καλοκαίρι ακόμα, θα μας επιτρέψει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι στην αρχή του προσεχούς χειμώνα, ιδίως όσον αφορά τη διατήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου», ανέφεραν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr