Το

Η Νέα Δημοκρατία διευρύνει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, το τελευταίο εικοσαήμερο, σύμφωνα με το “γκάλοπ των γκάλοπς”, δηλαδή τη συγκριτική ανάλυση των αποτελεσμάτων όλων των δημοσκοπήσεων που έγιναν το τελευταίο διάστημα, μετά δηλαδή τις γιορτές του Πάσχα. Αυτή η επεξεργασία δίνει τον μέσο όρο όλων των δημοσκοπήσεων που έγιναν σε μια συγκεκριμένη περίοδο, από όλες τις εταιρείες (εφόσον υπάρχει κοινό ερώτημα). Παράλληλα, το 42,9 των ψηφοφόρων επιλέγει κυβέρνηση είτε αυτοδύναμη είτε με κορμό τη Νέα Δημοκρατία.

Αναλύοντας τις δημοσκοπήσεις που έκαναν η Opinion Poll για το TheTOC, η Metron Analysis για το Βήμα, η Alco για την τηλεόραση του Αλφα, η Pulse για τον Σκάι, η MRB για το Open και η Marc για τον ΑΝΤ1, προκύπτουν τα εξής:

Στην πρόθεση ψήφου: Η Νέα Δημοκρατία έρχεται πρώτο κόμμα και η δύναμή της είναι στο 30,2%. Δεύτερο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 24,7%. Η διαφορά υπολογίζεται δηλαδή στο 5,5% με την αδιευκρίνιστη ψήφο όμως να βρίσκεται στο 18,9%. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 8,8% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 3,7%, ενώ 3,7% παίρνει και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Έβδομο κόμμα έρχεται το Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη, που ακόμα οι εταιρείες το μετράνε αλλά το πιθανότερο είναι να τεθεί εκτός κούρσας με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Είναι χαρακτηριστικό της τάσης που επικρατεί στο εκλογικό σώμα το εξής:

  • Από το προηγούμενο “γκάλοπ των γκάλοπς”, που δημοσιοποιήθηκε μετά το Πάσχα, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε 1,2% (από 29% ανέβηκε στο 30,2%) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε 0,1% (από 24,6% ανέβηκε στο 24, 7%). Και αυτό όταν στο “γκάλοπ των γκάλοπς” της αμέσως προηγούμενης περιόδου (τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου) η διαφορά είχε επίσης διευρυνθεί: Η ΝΔ είχε κερδίσει 1% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 0,4% (Σε περίπου 45 ημέρες δηλαδή η διαφορά των δύο κομμάτων διευρύνθηκε κατά 2,1%)
  • Σύμφωνα με τους αναλυτές των δημοσκοπήσεων η τάση αυτή που διευρύνει τη διαφορά, επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμούς, ενώ η ΝΔ έχει περιθώρια για ακόμα υψηλότερα ποσοστά από την επιστροφή όσων “αποστασιοποιήθηκαν” μετά τα Τέμπη.

Σημείωση: Τα ποσοστά είναι χαμηλά για όλα τα κόμματα, αφού το κοινό ερώτημα είναι η πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή, με δεδομένο ότι οι εταιρείες χρησιμοποιούν για την αναγωγή διαφορετική μεθοδολογία.Τα τελικά αποτελέσματα της κάλπης προφανώς θα είναι μεγαλύτερα ποσοστά και για τα δυο κόμματα, αφού θα περιοριστεί το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Σχεδόν αδύνατη η συγκρότηση κυβέρνηση στην πρώτη κάλπη

Αν και με τα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου είναι πολύ δύσκολο να γίνει τέτοια εκτίμηση, οι έρευνες δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα υπάρχει προοπτική για κυβέρνηση συνεργασίας από τις πρώτες κάλπες. Αδύνατον να υπάρχει δυνατότητα για κυβέρνηση συνεργασίας του δεύτερου με το τρίτο κόμμα- η λεγόμενη κυβέρνηση ηττημένων– ενώ και η συνεργασία του πρώτου κόμματος με το τρίτο, δηλαδή κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, πολύ δύσκολα θα μπορεί να συγκροτηθεί, αφού δεν θα διαθέτει τον μαγικό αριθμό των 151 βουλευτών για απόλυτη πλειοψηφία.

PINAKAS 3Τι κυβέρνηση θέλουν οι ψηφοφόροι

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό 29,3%, γεγονός όχι παράδοξο αφού τα υψηλότερα ποσοστά τα έχει η Νέα Δημοκρατία και αυτή είναι η απάντηση που δίνουν οι ψηφοφόροι της. Προσοχή εδώ η σύγκριση και η ανάλυση γίνεται με τα δεδομένα μόνο τριών εταιρειών, αφού αυτές είχαν ακριβώς το ίδιο ερώτημα. Υψηλό σχετικά ποσοστό έχει και η απάντηση κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία που θέλει το 13,6 των ερωτηθέντων. Δηλαδή είτε αυτοδύναμη είτε με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, γαλάζια κυβέρνηση επιλέγει το 42,9 των ψηφοφόρων.

Δεύτερη επιλογή είναι η κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (19,7%), επιλογή που ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα των θετικών απαντήσεων που δίνουν και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί η επιλογή “αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ” είναι μια απάντηση με μόλις 12,7% θετικές απαντήσεις. Αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει το 32,4% των εκλογέων. Άλλη κυβέρνηση (ή επιλέγουν να μην απαντήσουν) θέλει το 24,6%.

PINAKAS 2Η παράσταση νίκης

Ποιο εκτιμούν οι ερωτηθέντες στις δημοσκοπήσεις ότι θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών; Ποιον βλέπουν νικητή της εκλογικής αναμέτρησης; Το 62,4% των ερωτηθέντων στις δημοσκοπήσεις (Metron Analysis, Opinion Poll, Pulse και Marc) βλέπουν νικητή τη Νέα Δημοκρατία ενώ μόλις το 21,7% βλέπουν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν απαντά στην ερώτηση το 15,9% των ερωτηθέντων.

PINAKAS 1
  • Οι πίνακες και τα στοιχεία από το The Toc και την ΕΡΤ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr