Το Ισραήλ επεκτείνει «σκληρά και σχολαστικά» τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Νότια Λωρίδα της Γάζας

Ενώ εξελίσσεται η δεύτερη σκληρή φάση του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, ο “λογαριασμός” έχει ως εξής: Περισσότεροι από 100 Ισραηλινοί όμηροι είναι ελεύθεροι. Τουλάχιστον 5.000 μαχητές της Χαμάς είναι νεκροί. Περίπου 500 φρεάτια σήραγγας έχουν καταστραφεί. Ο ισραηλινός στρατός ελέγχει τα δύο τρίτα της βόρειας Γάζας. Έχει διανύσει το ένα τρίτο του δρόμου για την επίτευξη του στόχου του -την καταστροφή της Χαμάς- και έχει ξεκινήσει την επόμενη φάση του βομβαρδισμού του νότου.

Οκτώ εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου της κατά της Χαμάς και λίγες ημέρες μετά τη λήξη της εβδομαδιαίας εκεχειρίας, αυτή είναι η εκτίμηση της ισραηλινής κυβέρνησης για το πού βρίσκονται τα πράγματα στον μακροβιότερο πόλεμο από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας του 1948. Τώρα, επιτίθεται στην πόλη Χαν Γιουνίς, όπου η ηγεσία της Χαμάς, όπως λέει, έχει οχυρωθεί βαθιά μέσα σε σήραγγες, λέγοντας στους Παλαιστίνιους πολίτες να μετακινηθούν σε μια σειρά από κοντινές ζώνες “χωρίς στόχο”.

Σε μεγάλο μέρος του κόσμου, όλα αυτά θα ακούγονται πολύ πιο καθαρά όταν συνυπολογιστούν ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 15.000 κάτοικοι της Γάζας – σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς – , μεγάλα τμήματα της πόλης της Γάζας έχουν μετατραπεί σε ερείπια και το 80% των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι φτωχοί, έχουν εκτοπιστεί. Πολλές κυβερνήσεις θέλουν το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο -που άρχισε στις 7 Οκτωβρίου, όταν πολλές χιλιάδες μέλη της Χαμάς σκότωσαν και απήγαγαν εκατοντάδες Ισραηλινούς- κηρύσσοντας μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Ακόμη και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, λέει ότι πάρα πολλοί άμαχοι έχουν πεθάνει στη Γάζα από τα 10.000 πλήγματα του Ισραήλ σε διάστημα σχεδόν δύο μηνών.

«Πολεμάμε σκληρά και σχολαστικά»

Στο μεταξύ χθες, ο εκπρόσωπος των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) , αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε: «Οι δυνάμεις έρχονται αντιμέτωπες με τρομοκράτες και τους σκοτώνουν». Παρ΄λληλα,  ο Επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, Χέρτζι Χαλέβι που βρέθηκε με τους άνδρες και τις γυναίκες της Μεραρχίας Γάζας, τόνισε: «Πολεμάμε σκληρά και σχολαστικά στην βόρεια Γάζα και αυτό κάνουμε τώρα και νότια της Λωρίδας»…

Πιό αναλυτικά, οι εξελίξεις του πολέμου έχουν ως εξής:

“Οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) συνεχίζουν να επεκτείνουν τη χερσαία επιχείρησή τους κατά των κέντρων της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, σε δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ.

Με τον τρόπο αυτό το Τελ Αβίβ επιβεβαιώνει μεν την επέκταση και στο νότιο τμήμα της Γάζας, χωρίς ωστόσο να έχει φτάσει- όπως εκτιμούν αναλυτές- η στιγμή της μεγάλης μάχης για το νότο.

Οι θύλακες της Χαμάς παραμένουν ενεργοί

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη στο βόρειο τμήμα που οι θύλακες της Χαμάς, παρά το σφυροκόπημα των Ισραηλινών δυνάμεων, παραμένουν ενεργοί.

Πριν καν ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός, μια εκ των αποστολών που είχαν λάβει οι δυνάμεις του Ισραήλ ήταν η διάνοιξη ασφαλούς διαδρόμου για τις χερσαίες δυνάμεις από το Βορρά προς το νότο. Και κυρίως προς την περιοχή της Χανς Γιουνίς. Η αποστολή αυτή, πέραν της κρισιμότητας, ενέχει και πολλές παραμέτρους τις οποίες γνωρίζουν οι IDF. Η κυριότερη ίσως είναι πως πλήττονται θέσεις της Χαμάς, αλλά είναι μόνο εκείνες που φαίνονται. Χτυπήματα σε κτίρια, σε προσφυγικούς καταυλισμούς, σε αγροτικές ή περιαστικές περιοχές στα Βόρεια της Γάζας.

Τα ενεργά και μάχιμα μέλη της Χαμάς ωστόσο παραμένουν κρυμμένα στην υπόγεια Γάζα και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή ώστε να ξεδιπλώσουν το δικό τους επιχειρησιακό σχέδιο εναντίων των δυνάμεων του Ισραήλ, αν και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι δεν θα είναι λίγα εκείνα που θα φροντίσουν μέσω των σηράγγων να φτάσουν ακόμη και εκτός συνόρων.

Νεκρός ο Διοικητής του τάγματος Σάτι της Χαμάς

Πάντως το γεγονός ότι οι ρουκέτες της Χαμάς πέφτουν βροχή από την πρώτη στιγμή της λήξης της κατάπευσης του πυρός φανερώνει ότι η Παλαιστινιακή οργάνωση παραμένει ιδιαίτερα ενεργή και αποφασισμένη να τα παίξει όλα για όλα, αψηφώντας ακόμη και τους χιλιάδες αμάχους που παραμένουν εντός της Λωρίδας.

Παράλληλα,  ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών δυνάμεων Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε ότι ο Διοικητής του τάγματος Σάτι της Χαμάς έπεσε νεκρός μετά από αεροπορική επιδρομή των IAF.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για νέα κατάπαυση του πυρός

Την ίδια ώρα ωστόσο οι προσπάθειες για την επανάληψη της κατάπαυσης του πυρός και παρά το γεγονός της αποχώρησης των μελών της Μοσάντ από το Κατάρ, δεν σταματούν. Οι όμηροι και η επιστροφή τους παραμένει η πρώτη προτεραιότητα για το Ισραήλ που πιστεύει ότι μέσω της στρατιωτικής πίεσης και των πληγμάτων πιέζει την Χαμάς για την παράδοση των ανθρώπων που είχε αρπάξει στις 7 Οκτωβρίου.

Προβληματισμός εκφράζεται για τα δυο πλήγματα που ανακοίνωσαν οι Χούθι της Υεμένης σε πλοία Ισραηλινών συμφερόντων, την στιγμή που δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί ποιος ευθύνεται για επίθεση κατά πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr