Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκεφθεί το Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα, θα διαπιστώσει ότι η Ιερουσαλήμ επενδύει δισεκατομύρια δολάρια σε αμυντική τεχνολογία που θεωρεί ότι θα είναι χρήσιμη νέα περιφερειακή αμυντική συνεργασία που εξελίσσει με χώρες του Αραβικού Κόσμου.
Το Ισραήλ έχει ήδη προχωρήσει σε μια εντυπωσιακή αμυντική επιχείρηση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τους νέους Άραβες εταίρους του στην περιοχή και όπως λένε πηγές της Ισραηλινής βιομηχανίας, “αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου”.
Το ποσό αυτό ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ την περασμένη Πέμπτη, ο οποίος είπε επίσης ότι από την υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ το 2020*, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 150 συναντήσεις Ισραηλινών παραγόντων, αρμοδίων σε θέματα άμυνας, με ομολόγους τους στα κράτη του Κόλπου που είναι συμβαλλόμενα μέρη στις συμφωνίες.
Ισραηλινές πηγές ανέφεραν στο ότι αναμένουν αυτού του είδους η επιχείρηση να αναπτυχθεί «δραματικά», καθώς τα αραβικά έθνη ξοδεύουν όλο και περισσότερο για να αναβαθμίσουν την άμυνά τους – κυρίως την αεράμυνα – έναντι των ενδεχόμενων απειλών από το Ιράν και των συμμάχων του.Συμφωνίες του Αβραάμ
Η επίσκεψη Μπάιντεν
Στοιχεία από τη νέα Ισραηλινή τεχνολογία θα εκτεθεί στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όταν επισκεφθεί το Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών συστημάτων αεράμυνας που βασίζονται σε λέιζερ. Το Ισραήλ ελπίζει να πείσει τις ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν μέσω ειδικής επιχορήγησης την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας.
Μετά το Ισραήλ, ο Μπάιντεν θα επισκεφθεί τη Δυτική Όχθη και στη συνέχεια σχεδιάζει να πετάξει στη Σαουδική Αραβία για τη συνάντηση της Συνεργασίας του Κόλπου γνωστή ως GCC+3 (Gulf Cooperation Council plus Egypt, Iraq, and Jordan)
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ενώ θα βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, ο Μπάιντεν σχεδιάζει να συζητήσει «την αποτροπή απειλών από το Ιράν, καθώς και θέματα για την επέκταση της περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης, ασφάλειας και συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων νέων και πολλά υποσχόμενων πρωτοβουλιών ανάπτυξης υποδομών και προστασίας του κλίματος, , την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διασφάλιση της παγκόσμιας ενέργειας και επισιτιστική ασφάλεια».
Το κοινό, διασυνδεδεμένο περιφερειακό σύστημα αεράμυνας
Το ζήτημα της αποτροπής των απειλών από το Ιράν μπορεί να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το ταξίδι του Μπάιντεν έρχεται αφότου ο Γκαντζ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ένα κοινό, διασυνδεδεμένο περιφερειακό σύστημα αεράμυνας μεταξύ του Ισραήλ και των περιφερειακών συμμάχων του που δεν κατονομάζονται, γνωστοί ως Συμμαχία Αεράμυνας Μέσης Ανατολής (MEAD).
Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ είπε δημόσια ότι μέρος της αποστολής του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή θα είναι να καθησυχάσει τις χώρες που πιθανώς εμπλέκονται σε ένα τέτοιο δίκτυο και να πιέσει για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και των Αραβικών χωρών του Κόλπου. Σημειωτέον, η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη Αραβική δύναμη στην περιοχή, δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στις Συμφωνίες του Αβραάμ, αν και πηγές ανέφεραν ότι έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την ισραηλινή αμυντική τεχνολογία.
Ο Μπάιντεν επιχειρεί να ξανακερδίσει τους Άραβες συμμάχους των ΗΠΑ
Σύμφωνα με τον συνταξιούχο υποστράτηγο Tamir Hayman και τον Eldd Shavit από το Ισραηλινό Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS), η απόφαση του Μπάιντεν να επισκεφθεί το Ισραήλ, η οποία λήφθηκε πριν από λίγους μήνες και πριν προστεθεί η Σαουδική Αραβία στο δρομολόγιο, αντανακλά πρωτίστως την επιθυμία του να κάνει σαφή τη “σιδερένια δέσμευση” των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια και την ευημερία του Ισραήλ.
Συνολικά, οι δύο αναλυτές επισημαίνουν το γεγονός ότι η επίσκεψη έχει επίσης στόχο να αποκαταστήσει τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή και να μεταδώσει στις αραβικές χώρες, και ιδιαίτερα στα κράτη του Κόλπου, ότι μπορούν να βασιστούν στις ΗΠΑ ως κύριο σύμμαχό τους.
«Αυτό, σημειώνουν, θα αμφισβητούσε την αντίληψη που έχει αναπτυχθεί από τον περασμένο χρόνο ότι οι ΗΠΑ αποσυνδέονται από τη Μέση Ανατολή, κάτι που οδηγεί στην εκτίμηση ότι οι χώρες της περιοχής ίσως κοιτάζουν κοιτάξουν ανατολικά, ειδικά προς την Κίνα».
—————————
(*)ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ: Στις 13 Αυγούστου 2020, τα ΗΑΕ και το Ισραήλ υπέγραψαν μια συμφωνία με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ. Ένα μήνα αργότερα, το Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ. Στις 15 Σεπτεμβρίου 2020, υπογράφηκαν οι συμφωνίες του Αβραάμ (Abraham Accords) στην Ουάσιγκτον. Τα τρία μέρη συμφώνησαν να προωθήσουν τον διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο και να συνεργαστούν σε τομείς όπως επενδύσεις, τουρισμός, αεροπορία, ασφάλεια, τεχνολογία, ενέργεια και υγειονομική περίθαλψη για την προώθηση των συμφερόντων της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Έναν μήνα αργότερα, ακολούθησε το Σουδάν εξομαλύνοντας επίσημα τις σχέσεις του με το Ισραήλ.


Πηγή: economico.gr