Μετ’ εμποδίων και με… δοκιμασίες εξελίσσεται το φλερτ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το Ισραήλ, στην προσπάθεια της Άγκυρας να «κανονικοποιήσει» τις σχέσεις της με τις χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Ερντογάν, μέσω του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάν Αλίγιεφ, επιχείρησε επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, καθώς μετά την κρίση του 2018 Ιερουσαλήμ και Άγκυρα απέσυραν τους πρέσβεις τους.

Το δύσκολο αίτημα του Ισραήλ

Όπως έγραψε και το economico.gr, το Ισραήλ αντέδρασε με επιφυλακτικότητα απέναντι στα κελεύσματα του Ερντογάν, με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ, Γκάμπι Εσκενάζι, να ζητά να αξιολογηθεί, μέσω διαφόρων καναλιών, η ειλικρίνεια του Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Ahval, το Ισραήλ διαμήνυσε στην Τουρκία ότι μια πρώτη προϋπόθεση για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών θα είναι να κλείσει το γραφείο της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη.

Εκνευρισμός και στην Ουάσινγκτον

Το Ισραήλ θεωρεί ότι η Τουρκία υποστηρίζει την Χαμάς και, μάλιστα, επισημαίνει ότι τον περασμένο Αύγουστο ο Ερντογάν υποδέχθηκε δύο εξέχοντα μέλη της οργάνωσης, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και στην Ουάσινγκτον.

Η Ιερουσαλήμ πιστεύει ότι με την Τουρκία ως ορμητήριο, η Χαμάς εξαπολύει επιθέσεις κατά του Ισραήλ και έχει ζητήσε από την Τουρκία να τους βάλει φρένο, χωρίς, ωστόσο, να έχει γίνει κάτι ουσιαστικό ως τώρα.

Μεταξύ σφύρας και άκμονος

Τα πράγματα οξύνθηκαν όταν πληφορίες έφεραν την Άγκυρα να δίνει τουρκική υπηκοότητα σε κορυφαία στελέχη της Χαμάς και ότι ο Ερντογάν είχε συνομιλίες με την ηγεσία της το περασμένο καλοκαίρι.

Αν η πληροφορία περί της απαίτησης του Ισραήλ για κλείσιμο των γραφείων της Χαμάς αληθεύει, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για τον Ερντογάν, ο οποίος θα βρεθεί μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Πηγή: economico.gr