μέτρα στήριξης

Ολοένα και πιο δύσβατο γίνεται το τοπίο για την κυβέρνηση και την κοινωνία, καθώς εν μέσω της πανδημίας και της διαφαινόμενης επικράτησης της μετάλλαξης Ομικρον, οι τιμές στην ενέργεια αλλά και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, έχουν πάρει “φωτιά”.

Το “καυτό”  τρίμηνο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου

Στο κυβερνητικό και το οικονομικό επιτελείο φέρονται να κάνουν λόγο για “καυτό” τρίμηνο (Δεκέμβριος – Φεβρουάριος), παραδεχόμενοι, ταυτόχρονα ότι θα απαιτηθεί να παρέμβει πυροσβεστικά η κυβέρνηση ενδεχομένως αρκετές φορές.

Σήμερα, κατά την ομιλία του στο κλείσιμο του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει ένα ακόμα πακέτο στήριξης καταναλωτών, αγροτών και επιχειρήσεων και μάλιστα άμεσης εφαρμογής.

Μεγαλύτερες επιδοτήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο

Σύμφωνα με πληροφορίες από οικονομικές πηγές, τα μέτρα προβλέπουν μεγαλύτερη επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα και τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου και  μεγαλύτερη έκπτωση και στο φυσικό αέριο για τον μήνα που διανύουμε.

Κατά τις ίδιες πηγές, η αύξηση της επιδότησης των νοικοκυριών θα πάει από τα 39 ευρώ (ή τα 13 λεπτά ανά κιλοβατώρα) στα 45 ή και στα 48 ευρώ για τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου κάτι που αποσκοπεί στο να μετριάσει τις συνέπειες από την εκτόξευση της τιμής χονδρικής πάνω από τα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αντίστοιχα, στο φυσικό αέριο η έκπτωση αναμένεται να διπλασιαστεί για τον Δεκέμβριο στα 30 ευρώ καθώς με τον υδράργυρο να πέφτει, η τιμή λιανικής στηρίζεται σε μια διεθνή χρηματιστηριακή τιμή που επιμένει τα τελευταία 24ωρα πάνω από τα 130 ευρώ, περίπου 12 φορές μεγαλύτερης σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Νέα μέτρα στήριξης των αγροτών 

Το πακέτο των ανακοινώσεων θα συμπληρωθεί με νέα μέτρα στήριξης για τους αγρότες (πρόσθετα της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης) ενώ είναι πιθανό να υπάρξουν μέτρα και για τις επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί το δευτερογενές πληθωριστικό κύμα αυτό δηλαδή που προκαλεί η μεταφορά του ενεργειακού κόστους στην τιμή λιανικής.

Ο προϋπολογισμός του 2021 δεν θα επιβαρυνθεί από τα συγκεκριμένα μέτρα. «Έχει κλείσει ο προϋπολογισμός του 2021» σπεύδουν να αποσαφηνίσουν οι ίδιες πηγές, ξεκαθαρίζοντας ότι το νέο πακέτο μέτρων στήριξης, θα  χρηματοδοτηθεί με πόρους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του.

Το δεύτερο πυροσβεστικό πακέτο 

Τον Ιανουάριο, αναμένεται να έρθει το δεύτερο πυροσβεστικό πακέτο με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά αυτή τη φορά.

Προκειμένου το οικονομικό επιτελείο να μην «τρέχει πίσω από τις τιμές της ενέργειας» θα αναπτυχθεί ένας μηχανισμός αυτόματης πίστωσης πόρων στον Ειδικό Λογαριασμό Ενεργειακής Μετάβασης ώστε αυτοί με τη σειρά τους να πιστώνονται στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών για όσο διάστημα παραμένουν οι τιμές στα ύψη.

Με μια ουσιαστική διαφορά (σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο) :  Θα υπάρξουν κριτήρια,  καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δέχεται τα οριζόντια μέτρα.

Η προσδοκία για απόδοση των πιο “θεσμικών” παρεμβάσεων

Bεβαίως, αυτό που αναμένουν στην κυβέρνηση είναι να αρχίσουν να αποδίδουν οι πιο “δομικές” παρεμβάσεις, καθώς δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν επί μακρόν τα πυροσβεστικά μέτρα.

Ως παράδειγμα, αναφέρουν μια πιο ορθολογική πρακτική τιμολόγησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που θα δεν «επιτρέπει» ένα προϊόν που κοστίζει 70 ευρώ η μεγαβατώρα να πωλείται προς 330 ευρώ και μια κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια φυσικού αερίου που θα εξασφαλίζει καλύτερη διαπραγματευτική θέση στον «αγοραστή» φυσικού αερίου.

Το κρίσιμο ερώτημα, είναι σε πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να συμβεί αυτό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr