Ανάπτυξη 2021

Τα καλά νέα από την έκθεση της Κομισιόν για την 9η αξιολόγηση ήταν η επαναβεβαίωση της πρόβλεψης για θετικό ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα κατά 3,5% το 2021, χωρίς σ’ αυτό το ποσοστό να υπολογίζεται η πρόσθετη δυναμική που θα δώσουν στην οικονομία οι πρώτες εισροές κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης (περί τα 5 δις ευρώ).

Τα κακά νέα ήταν η, αναμενόμενη, προειδοποίηση για «αναιμικές» αναπτυξιακές επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Η προειδοποίηση αυτή μεταφράζεται σε εκτίμηση για βαθιά ύφεση στο πρώτο τρίμηνο και ευάλωτη ανάκαμψη στο δεύτερο τρίμηνο.

Το καλό σενάριο για το 2021

Πρόκειται ωστόσο για εκτίμηση που έχει προεξοφληθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Στην ανάγνωση της έκθεσης, άλλωστε, που κάνει το οικονομικό επιτελείο βλέπει ουσιαστική ταύτιση και με τις δικές του προβλέψεις. Όπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες, η διαφορά ανάμεσα στον ρυθμό ανάπτυξης του 3,5% που δίνει η Κομισιόν και του 4,8% που δίνει ο ελληνικός προϋπολογισμός, βρίσκεται ουσιαστικά η απόσταση που θα καλυφθεί όταν ενσωματωθούν στην οικονομία οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι πόροι αυτοί αναμένονται πιθανότατα το επόμενο φθινόπωρο και πάνω στην ταχεία αξιοποίησή τους βασίζεται και το «καλό σενάριο» που έχει εκπονήσει το οικονομικό επιτελείο για το 2021.

Σ’ αυτό το σενάριο, η ύφεση του πρώτου τριμήνου του 2021 υπολογίζεται ότι θα είναι διψήφια – από 10% έως 12%. Στο δεύτερο τρίμηνο θα υπάρξει θετικό πρόσημα στο ΑΕΠ, για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο, αλλά η ανάκαμψη θα είναι χλιαρή.

Η οικονομία όμως θα ανεβάσει στροφές στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο, όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένονται ιδιαίτερα υψηλοί και εκτιμάται ότι θα αντισταθμίσουν πλήρως και θα υπερκαλύψουν την ύφεση του πρώτου τριμήνου.

Οι δύο καταλύτες της ανάκαμψης το 2021

Καταλύτες αυτής της επιτάχυνσης θεωρούνται από το υπουργείο Οικονομικών δύο παράγοντες:

  • Η δυναμική επανεκκίνηση του τουρισμού στο τρίτο τρίμηνο του 2021
  • Η έναρξη απορρόφησης και αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στο τέταρτο τρίμηνο.

Από τον βαθμό ανάκαμψης του τουρισμού θα εξαρτηθεί το πόσο ισχυρή θα είναι η δυναμική με την οποία η οικονομία θα μπει σε τροχιά ολικής επαναφοράς. Και από την ταχύτητα απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα εξαρτηθεί το εάν το 2022 μπορεί να γίνει χρονιά οικονομικής εκτίναξης για την Ελλάδα, όπως ήδη προβλέπουν διεθνείς οίκοι και τράπεζες.

Πηγή: economico.gr