Πολλαπλές παρενέργειες σε διάφορα επίπεδα έχει η επικίνδυνη και ακραία στάση που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει τηρήσει από τις εκλόγές της 3ης Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Διχασμός και στα ΜΜΕ

Εκτός από τον ανοιχτό διχασμό που καταγράφεται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, φαίνεται ότι τα καμώματα του Τραμπ έχουν προκαλέσει ρήγματα και στα ΜΜΕ που τον στηρίζουν ή, εν πάση περιπτώσει, θεωρούνται συντηρητικά και φιλορεπουμπλικανικά.

Ήδη κάποιοι όμιλοι, όπως ο Cumulus Media, που φιλοξενεί πολλούς συντηρητικούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς ξεκαθάρισε ότι η γραμμή του είναι ότι οι εκλογές έληξαν και ότι δεν τίθεται θέμα «κλοπής» ή «νοθείας» όπως συνεχίζει να ισχυρίζεται ο Τραμπ.

Ο κόσμος του Μέρντοχ

Τα πιο περίεργα φαινόμενα, ωστόσο, παρατηρούνται στον όμιλο των ΜΜΕ του Ρούπερτ Μέρντοχ. Η Wall Street Journal κάλεσε τον Τραμπ να παραιτηθεί και η New York Post τον κατηγόρησε ότι υποστηρίζει «πραξικόπημα» και τον κάλεσε να σταματήσει.

Από την άλλη, το Fox News ανακοίνωσε ότι κάθε μέρα στις 7 το απόγευμα, αντί για ειδήσεις θα έχει «ενημερωτική» εκπομπή με δεξιούς σχολιαστές, παρότι και το δίκτυο είχε πάρει αποστάσεις από τους ισχυρισμούς Τραμπ για νοθεία στις εκλογές.

Πίεση εκ δεξιών

Η κίνηση του Fox News ερμηνεύεται από αναλυτές στις ΗΠΑ ως μια προσπάθεια να διεμβολίσει πιο ακραία δεξιά δίκτυα, όπως το Newsmax και το OANN τα οποία ακόμα και σήμερα διατηρούν ακραία ρητορική υπέρ του Τραμπ και των οπαδών του.

Το Fox News ισχυρίζεται ότι η φετινή τηλεθέασή του ήταν η καλύτερη των τελευταίων χρόνων, ωστόσο το CNN εκτίμησε ότι η κίνηση να εισάγει ένα τοκ σόου με δεξιές απόψεις υπαγορεύεται από την πίεση στα νούμερα από άλλα δεξιά μέσα.

Ο ρόλος των social media

Από την άλλη, η ηγεσία του GOP αλλά και επιχειρηματίες στον χώρο των ΜΜΕ παρατηρούν τις τάσεις του εκλογικού σώματος όπως αυτές διαμορφώνονται στα social media και φαίνεται ότι κινούνται αναλόγως, τόσο ως γραμμή, όσο και ως επενδυτικές κινήσεις.

Για παράδειγμα, οι απόψεις που αναγράφονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Gab και το Parler, που απευθύνονται κυρίως σε (ακρο)δεξιούς ψηφοφόρους φαίνεται ότι ενισχύουν πιο περιφερειακά ΜΜΕ, τα οποία και «μπαίνουν στη βάρκα» αυτή.

Αλλαγές στο τοπίο

Σύμφωνα με το Axios, το Epoch Times το οποίο στηρίζει αναφανδόν τον Τραμπ και έχει την υποστήριξη πολιτικής ομάδας δράσης είδε τα εισοδήματά του να διπλασιάζονται, παρότι τεχνολογικές πλατφόρμες επιχείρησαν να περιορίσουν τη διανομή του.

Το βέβαιο είναι ότι στην μετά τον Τραμπ εποχή, τα συντηρητικά ΜΜΕ -είτε παραδοσιακά, είτε περιφερειακά- θα αναζητήσουν νέους ρόλους και θέσεις, ανάλογα με το κλίμα που θα διαμορφωθεί από την προεδρία του Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: economico.gr