Ως παράπλευρο θύμα της «τρέλας του βασιλιά Τραμπ» μπορεί να θεωρηθεί το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών στην Τζόρτζια για τις δύο εναπομείνασες έδρες για τη Γερουσία των ΗΠΑ.

Έπεσε το κάστρο της Τζόρτζια

Κι αυτό διότι για πρώτη φορά ένα από τα βασικά προπύργια των Ρεπουμπλικάνων περνά με ηχηρό τρόπο στους Δημοκρατικούς: μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι Γερουσιαστές, αιδεσιμότατος Ράφαελ Γουόρνοκ και Τζον Όσοφ εκλέγονται -εκτός τεράστιου απροόπτου- στη Γερουσία, αφήνοντας εκτός νυμφώνος τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές, Κέλι Λέφλερ και Ντέιβιντ Περντιού.

Κυριαρχία στο Κογκρέσο

Το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα, αν -όταν- επικυρωθεί αποτελεί ένα τεράστιο «δώρο» για τον Μπάιντεν, καθώς μετά την Βουλή των Αντιπροσώπων, και η Γερουσία θα ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, έστω κι αν αυτό σημαίνει πολύ περισσότερη δουλειά για την εκλεγμένη αντιπρόεδρο, Καμάλα Χάρις. Πλέον στη Γερουσία Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν από 50 έδρες και η Χάρις, ως προεδρεύουσα του σώματος, θα είναι εκείνη που θα σπάει τις ισοψηφίες με την ψήφο της.

Οι ευθύνες του Τραμπ

Για πολλούς αναλυτές, η «ήττα της Τζόρτζια» για τους Ρεπουμπλικάνους αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στον Τραμπ και τις παράλογες τακτικές του στην προσπάθειά του να αποδείξει τους αστήρικτους ισχυρισμούς του περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές, αλλά και στην απαράδεκτη απαίτησή του, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να στοιχηθεί πίσω του έκων-άκων, με τον Τραμπ να απειλεί με συνέπειες όποιον δεν το κάνει αυτό.

Αποσυσπείρωση

Εκτιμάται, συγκεκριμένα, ότι ο Τραμπ, με τις δημόσιες καταγγελίες του σε βάρος της κυβέρνησης της Τζόρτζια, ότι επιτρέπει τη «νοθεία» στις προεδρικές εκλογές, αποθάρρυνε πολλούς οπαδούς από το να ψηφίσουν για Γερουσιαστή και αποσυσπείρωσε την εκλογική βάση του κόμματος, την ώρα που Γουόρνοκ και Όσοφ έδιναν μάχη πόρτα-πόρτα και ψήφο-ψήφο ώστε να κερδίσουν τις δύο κρίσιμες έδρες.

Τώρα, για τα επόμενα δύο χρόνια -ως τις ενδιάμεσες εκλογές- ο Μπάιντεν θα έχει μαζί του το Κογκρέσο, ο Μιτς Μακ Κόνελ θα είναι ο αρχηγός της μειοψηφίας στη Γερουσία και οι Ρεπουμπλικάνοι θα μετρούν άλλη μια ήττα εξαιτίας του Τραμπ.

Πηγή: economico.gr