Το ΚΙΝΑΛ επιταχύνει τις εσωκομματικές εκλογές, φοβούμενο αιφνιδιασμό Μητσοτάκη

Μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα σήμερα,  θα συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του Κινήματος Αλλαγής.

Υπό άλλες συνθήκες, μια τέτοια διαδικασία θα αφορούσε μόνο τα μέλη της – που είναι έντεκα, εκ των οποίων τα τέσσερα αναφέρονται στον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη.

Ομως, μετά από την κίνηση της κυρίας Φώφης Γεννηματά να ζητήσει την επίσπευση της εκλογής του αρχηγού του κόμματος, η συνεδρίαση αυτής της κομματικής επιτροπής, που θα κανονίσει τα διαδικαστικά της υπόθεσης, αποκτά ευρύτερο ενδιαφέρον.

Και αυτό, γιατί οι  επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και η συζήτηση περί συνεργασιών, έστω και προσχηματικά, θα έχει αντίκρισμα και στην κάλπη.

Η παράμετρος της υγειονομικής κρίσης 

Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στα τέλη Νοεμβρίου και ο -αναπόφευκτος- δεύτερος γύρος έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Το ενδεχόμενο να βρισκόμαστε εκείνη την περίοδο σε φάση κορύφωσης της πανδημίας θεωρείται ως υπαρκτό απ’ όλες τις πλευρές – αλλά κανείς υποψήφιος δεν θέλει να αναλάβει το βάρος της υποστήριξης μιας αναβολής, μια και θα κατηγορηθεί για… ηττοπάθεια.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά με ατζέντα τα διαδικαστικά της εκλογικής διαδικασίας, με στόχο το Σαββατοκύριακο 25-26 Σεπτεμβρίου (ή το πρώτο του Οκτωβρίου, αν χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω), η Κεντρική Επιτροπή να ψηφίσει πάνω στην εισήγησή της τόσο το χρονοδιάγραμμα όσο και την τελική μορφή των εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΔΕΚΑΠ έχει έντεκα μέλη, ενώ όταν ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι θα μπορούν να ορίσουν και από έναν εκπρόσωπό τους.

Είναι βέβαιο ότι η ΕΔΕΚΑΠ δεν θα κατασταλάξει σε όλα στην επικείμενη συνεδρίασή της, γιατί η διαδικασία έχει πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν.

Η ηλεκτρονική διασύνδεση της κάλπης 

Αρχικά, θα πρέπει να επισπεύσει την ανακήρυξη των υποψηφίων, οι οποίοι, σύμφωνα με το καταστατικό, για να είναι επισήμως υποψήφιοι, υποχρεούνται να παρουσιάσουν από 5.000 υπογραφές μελών του κόμματος ο καθένας – αυτή η συνθήκη ισχύει, δηλαδή, για τη Φώφη Γεννηματά, τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Χάρη Καστανίδη.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η αναζήτηση της εταιρείας που θα φροντίσει για την ηλεκτρονική διασύνδεση των καλπών, όπως συνέβη το 2017, ώστε να διασφαλίζεται ότι ο καθένας θα ψηφίζει μια φορά, σε μια κάλπη, και να αποφευχθούν περιπτώσεις νοθείας.

Θέμα που θα συζητηθεί είναι επίσης η διαχείριση του μητρώου, παρότι όλοι οι μέχρι σήμερα υποψήφιοι τάσσονται υπέρ των ανοιχτών εκλογών, ακόμα και με εγγραφές επί τόπου την ημέρα της κάλπης – καθώς το καταστατικό θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την εγγραφή σε κατάλογο μελών ή φίλων του κόμματος αντίστοιχα. Τέλος, αναμένεται να τεθεί το θέμα της υγειονομικής ασφάλειας, ώστε να βρεθεί ο πιο αποτελεσματικός τρόπος οι προσερχόμενοι να τηρούν τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία και οι θέσεις τους 

Από την πλευρά της ηγεσίας, όσον αφορά τα διαδικαστικά, προκρίνουν το σύνθημα «δημοκρατία και διαφάνεια», δεν διαπραγματεύονται όμως τις προβλέψεις του καταστατικού, υπενθυμίζοντας πως «το έχουν ψηφίσει όλοι».

Η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου χαιρέτισε την απόφαση για επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να μην υπάρξει παρατεταμένη εσωστρέφεια, και αναμένεται, όπως έχει δηλώσει δημόσια, να ζητήσει χώρο για όλους τους υποψηφίους στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη.

Από το στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη ζητούν θεσμικές και ανοιχτές διαδικασίες, «όπως έγινε το 2017», ενώ θα συζητούσαν την ανάθεση της διεξαγωγής, αντί της ΕΔΕΚΑΠ, σε ανάλογη με αυτή του Νίκου Αλιβιζάτου. Υπέρ των ανοιχτών διαδικασιών τάσσεται και ο Χάρης Καστανίδης.

Η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών

Οσον αφορά την ημερομηνία των εκλογών, δεν μπορεί σ’ αυτή τη φάση να προσδιοριστεί με ακρίβεια, κυρίως λόγω της εταιρείας που θα αναλάβει τη διασύνδεση και τις χρονικές προϋποθέσεις που θα θέσει για να είναι έτοιμη – οι σχετικές προσφορές αναμένεται να ζητηθούν άμεσα.

Σε κάθε περίπτωση, στο σενάριο που δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, κατά πάσα πιθανότητα οι εκλογές θα γίνουν μέσα Νοεμβρίου (για διεξαγωγή του πρώτου γύρου πιο πιθανή ημερομηνία είναι στις 14 του μήνα και του δεύτερου στις 19), ενώ αν η διαδικασία απαιτήσει παραπάνω χρόνο, ενδεχομένως ο πρώτος γύρος να διεξαχθεί στα μέσα Δεκεμβρίου (η ημερομηνία που ακουγόταν ως πιο πιθανή σε περίπτωση καθυστέρησης είναι αυτή στις 12 του μήνα για τον πρώτο γύρο και στις 19 για τον δεύτερο, ώστε να έχουν τελειώσει και οι εκλογές των δικηγορικών συλλόγων).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr