Γεννηματά Λοβέρδος

Η Φώφη Γεννηματά ήταν σε εμφανή θέση άμυνας, ο Νίκος Ανδρουλάκης έπαιξε ενωτικά και κομματικά, και ο Ανδρέας Λοβέρδος κράτησε μεν κλειστά τα χαρτιά του, αλλά υπενθύμισε το μάλλον αυτονόητο: «Πρόβλημά μας», είπε αναφερόμενος στο ΚΙΝΑΛ «είναι η ίδια η πραγματικότητα».

Η εν λόγω πραγματικότητα, που συζητήθηκε μόνον ακροθιγώς στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, λέει ότι το κόμμα εξακολουθεί να εισπράττει φτώχεια από τις δημοσκοπήσεις, βλέπει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κυριαρχεί πλήρως στο κέντρο, και αδυνατεί να δώσει καθαρό ιδεολογικοπολιτικό στίγμα.

Στον δρόμο προς τις κάλπες

Επιπροσθέτως, και κυρίως, αντιμετωπίζει πια ανοιχτό ζήτημα ηγεσίας, με μία πρόεδρο μεν, αλλά και με δύο αρχηγούς εν αναμονή: τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Επ’ αυτού, η Φώφη Γεννηματά στο Πολιτικό Συμβούλιο όπου και οι τρεις ήταν παρόντες, προσπάθησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και να κερδίσει χρόνο:

«Σε ό,τι αφορά», είπε, «την κορυφαία εσωκομματική διαδικασία εκλογής Προέδρου και του τακτικού συνεδρίου μας, εγγυώμαι προσωπικά, ότι θα τηρηθεί κατά γράμμα το καταστατικό. Το ερχόμενο φθινόπωρο, σε ειδική σύνοδο της ΚΠΕ θα προχωρήσουμε στην εξειδίκευση όλων των σχετικών διαδικασιών και του ακριβούς χρονοδιαγράμματος».

Από τους γνωρίζοντες τα καταστατικά και εσωκομματικά θέματα του ΚΙΝΑΛ η θέση αυτή ερμηνεύεται ως πολιτικό κατενάτσιο: Θεωρούν ότι η Φώφη Γεννηματά θέλει να σπρώξει τις εκλογές για την ηγεσία  προς τον Δεκέμβριο – ενδεχομένως και στις αρχές του 2022, αφού το καταστατικό δίνει τη δυνατότητα η ψηφοφορία για τον αρχηγό να γίνει έως κι έναν μήναπριν από το συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για τον Μάρτιο του 2022.

Ο Λοβέρδος κρατά κλειστά τα χαρτιά του

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, κατά ορισμένες πλευρές, επιθυμεί επίσπευση της διαδικασίας, όμως προς το παρόν κρατά τα χαρτιά του κλειστά. Στο Πολιτικό Συμβούλιο προτίμησε να αναφερθεί εκτενώς στα εθνικά θέματα χαρακτηρίζοντας ως χαστούκι την ελληνική κυβερνητική σιωπή απέναντι στις τουρκικές αναφορές για διχοτόμηση. «Εξοργιζόμαστε», είπε,  «όταν ακούμε την Τουρκία να κάνει ευθέως λόγο για διχοτόμηση της Κύπρου και η ελληνική Κυβέρνηση να μην παίρνει την παραμικρή πρωτοβουλία γι’ αυτό».

Ως προς το πολιτικό περιβάλλον, περιορίστηκε σε μια λιτή αλλά μάλλον μεστή για την συγκυρία παρατήρηση: «Η πολιτική πραγματικότητα», είπε, «είναι μία. Οι ερμηνείες για το πώς διαμορφώθηκε είναι πολλές αλλά αλλά αυτό δεν είναι το πρόβλημά μας. Πρόβλημά μας είναι η ίδια η πραγματικότητα κι επειδή είναι σε όλους γνωστή δεν θα την σχολιάσω».

Η τοποθέτηση Λοβέρδου έδειξε εμμέσως προς την εσωτερική αντάρα που προκάλεσαν στο ΚΙΝΑΛ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις – μια αντάρα, που εξωτερικεύτηκε και με καταγγελίες για την αξιοπιστία των μετρήσεων.

Πέραν αυτών, ωστόσο, ο Ανδρέας Λοβέρδος απέφυγε πλήρως να ανοίξει νέες εσωκομματικές συζητήσεις, επιφυλασσόμενος για τις επόμενες κινήσεις του.

Ενωτικός εμφανίστηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος δεν έχει ανακοινώσει μεν επισήμως την υποψηφιότητά του, αλλά θεωρείται δεδομένο πως θα διεκδικήσει και εκείνος την ηγεσία. Τάχθηκε μόνον υπέρ της εκλογής αρχηγού το φθινόπωρο – έως τότε όμως ο πολιτικός χρόνος διαγράφεται εξαιρετικά πυκνός και ουδείς αποκλείει ανατροπές είτε σε εσωκομματικό επίπεδο, είτε σε ό,τι αφορά τις συνολικές πολιτικές εξελίξεις.

Πηγή: economico.gr