Κοκτέηλ φόβου από την άνοδο του πληθωρισμού διεθνώς

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να λάβει  μέτρα για όσους πλήττονται από το κύμα ακρίβειας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να επιβεβαιώνει ότι «ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο θα είναι ακόμη υψηλότερος από τον Νοέμβριο».

«Επιβεβαιώνω ότι τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός θα είναι ακόμη υψηλότερος από τον Νοέμβριο. Πολύ πιθανόν να δούμε μπροστά το «5», όταν σε άλλες χώρες βλέπουμε ποσοστά 7 και 8%. Είναι εξωγενές πρόβλημα» ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο κ. Σταϊκούρας αναγνώρισε παράλληλα πως το κύμα ακρίβειας είναι οξύτερο και διαρκεί περισσότερο από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Επανέλαβε πάντως την εκτίμηση ότι το φαινόμενο θα είναι παροδικό και οι ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται έως το β’ τρίμηνο του 2022 και στην ενέργεια κυρίως το β’ τρίμηνο.

«Η ελληνική πολιτεία πρέπει να βρει τρόπους να ενισχύσει τη βοήθειά της προς τους πολίτες το επόμενο διάστημα. Προσπαθούμε να δούμε σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος τι επόμενες κινήσεις θα κάνουμε τον Δεκέμβριο και το 2022 για να καλύψουμε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους. Όταν οξύνεται η κατάσταση, πρέπει να αλλάζουμε τους στόχους και να βοηθάμε περισσότερο. Σχεδιάζουμε πλέγμα παρεμβάσεων για να βοηθήσουμε συνολικά και συνεκτικά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για τις δίδυμες κρίσεις που αντιμετωπίζουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 4,8%. Οι αυξήσεις στην ενέργεια είναι εκρηκτικές. Το κόστος του φυσικού αερίου αυξήθηκε τον συγκεκριμένο μήνα κατά 180,9% σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ του πετρελαίου θέρμανσης ήταν αυξημένο κατά 45,2%. Οι τιμές σε καύσιμα και λιπαντικά ήταν αυξημένες κατά σχεδόν 25%. Πιο ακριβό κατά 21,3% αγόρασαν οι καταναλωτές το αρνί και το κατσίκι, ενώ αύξηση 18,5% είχαμε στο ελαιόλαδο.

Εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις

Τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις,  από το μέτωπο της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Οκτώβριο ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία έκανε «άλμα» 33,9% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Να σημειωθεί δε ότι τον Οκτώβριο του 2020 είχε συρρικνωθεί κατά 12,7% σε ετήσια βάση. Ακόμη και σε μηνιαία  βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης τιμών εισαγωγών αυξήθηκε κατά 4,8% έναντι μείωσης της τάξης του 1,3% που είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2020.

Οι τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο καταγράφουν τριψήφιο ποσοστο ανόδου ενώ στα βασικά μέταλλα (όπως είναι για παράδειγμα το αλουμίνιο, ο χαλκός, το νικέλιο, ο κασσίτερος, ο ψευδάργυρος , ο μόλυβδος , καθώς και τα σημαντικότερα κράματά τους), η άνοδος υπερβαίνει το 30%. Ενώ όμως, σε σύγκριση με του Οκτωβρίου του 2020, ο δείκτης παρουσίασε αύξηση 33,9% έναντι μείωσης 12,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2020 με το 2019, σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε άνοδο 4,8% έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 καταγράφοντας έτσι μια σαφώς επιταχυνόμενη τάση ανόδου.

Ύστερα και από αυτή την εξέλιξη, ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2020 – Οκτωβρίου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2019 – Οκτωβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 13,7% έναντι μείωσης 7,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 33,9%, τον μήνα Οκτώβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2020, οφείλεται στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 52,8% κι στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες Ευρωζώνης κατά 7,1%.

Εκπτώσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο

Στο τραπέζι βρίσκονται νέες παρεμβάσεις οι οποίες καλύπτουν  το ενεργειακό πεδίο -κυρίως σε ό,τι αφορά την εκτόξευση της τιμής κόστους του φυσικού αερίου- αλλά και αυτό της πανδημίας. Την πρώτη θέση έχουν οι παρατάσεις μέτρων που ισχύουν και για το 2022.

Παράλληλα, στο σχεδιασμό της κυβέρνησης περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο η ΔΕΠΑ Εμπορίας να δώσει νέα έκπτωση για το φυσικό αέριο, ενώ αντίστοιχη μέριμνα θα ληφθεί και για το α’ τρίμηνο του 2022.

Ωστόσο, η αναγγελθείσα από το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου έκπτωση 15% στους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου ακόμα δεν έχει περάσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν έχει καταλήξει στη φόρμουλα με την οποία θα συμφωνήσει με τους προμηθευτές – πελάτες της για τον τρόπο μετακύλισης της έκπτωσης. Ως εκ τούτου οι πάροχοι ενέργειας δεν έχουν περάσει έκπτωση στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών.

Έτσι τα δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο έχουν υποστεί  αυξήσεις της τάξης του 150%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr