Με μια πρόταση-πειρασμό, που αναβαθμίζει δραματικά τον γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο της Τουρκίας, υποδέχθηκε ο Ρώσος πρόεδρος τον Τούρκο ομόλογό του.

Ο «πειρασμός» του Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε συγκεκριμένα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η Τουρκία είναι η πιο αξιόπιστη οδός για την παράδοση αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρότεινε να οικοδομηθεί εκεί αυτό που αποκάλεσε κόμβο προμηθειών. «Ο κόμβος αυτός, τον οποίο θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μαζί φυσικά, θα είναι επίσης μια πλατφόρμα όχι μόνο για προμήθειες, αλλά επίσης για τον καθορισμό της τιμής, επειδή αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα – το ζήτημα της τιμολόγησης», δήλωσε ο Πούτιν, στη διάρκεια συνάντησής του με τον Ερντογάν στην Αστάνα του Καζακστάν.

«Σήμερα οι τιμές αυτές βρίσκονται στα ύψη· θα μπορούσαμε εύκολα να τις ρυθμίσουμε σε ένα φυσιολογικό αγοραίο επίπεδο, χωρίς οποιεσδήποτε πολιτικές προεκτάσεις», πρόσθεσε, ενώ ήδη από την Τετάρτη είχε αναφέρει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μείζονα κόμβο αερίου στην Τουρκία για την τροφοδοσία και της Ευρώπης, ανακατευθύνοντας προμήθειες που προορίζονταν για τους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές τον περασμένο μήνα από εκρήξεις.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, κατά τη συνάντησή του με τον Πούτιν στην Αστάνα υπεραμύνθηκε των οικονομικών σχέσεων της χώρας του με τη Μόσχα και υποσχέθηκε να συνεχίσει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για την εξαγωγή των δημητριακών και να μεταφέρουμε επίσης τα ρωσικά δημητριακά και λιπάσματα μέσω της Τουρκίας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες», τόνισε ο Ερντογάν κατά τη σύντομη δημόσια εμφάνισή του με τον Πούτιν.

«Δώρο» και «αγκάθι»

«Μπορούμε να εργαστούμε για να καθορίσουμε μαζί ποιες θα είναι αυτές οι χώρες (…) Είναι σημαντικό να επικεντρώσουμε στις φτωχές χώρες μάλλον παρά στις ανεπτυγμένες χώρες (…) Η Ρωσία και η Τουρκία θα αναστατώσουν σίγουρα ορισμένους, όμως οι αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι σίγουρα πιο χαρούμενες», σημείωσε, ενώ εξέφρασε τη λύπη του επειδή, όπως είπε, η πλειονότητα των εξαγωγών ουκρανικών δημητριακών, που κατέστησαν δυνατές με τη διεθνή συμφωνία που σφραγίσθηκε στις 19 Ιουλίου με τον ΟΗΕ, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Τουρκία, κατευθύνθηκαν προς ανεπτυγμένες χώρες.

Η συνάντηση των δύο ηγετών είναι η τέταρτη μέσα σε διάστημα μόλις τριών μηνών και αποδεικνύει ότι Μόσχα και Άγκυρα διάγουν «μήνα του μέλιτος» στις σχέσεις τους, παρά τις κατά καιρούς εντάσεις που προκαλούν τα συγκρουόμενα συμφέροντα των δύο χωρών, ιδιως στον Καύκασο, στη Συρία και τη Λιβύη. Ωστόσο, η πρόταση Πούτιν για μετατροπή της Τουρκίας σε ενεργειακό κόμβο είναι ένα τεράστιο «δώρο» στον Ερντογάν και ένα τεράστιο «αγκάθι» για τη Δύση, η οποία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει την Τουρκία εντός τροχιάς της.

«Win-win» πρόταση

Ταυτόχρονα είναι μια «win-win» πρόταση για τις δύο χώρες, καθώς η Ρωσία με αυτό τον τρόπο διασφαλίζει την πρόσβαση του αερίου της στην Ευρώπη, παρακάμπτει εντελώς την Ουκρανία, αυξάνει τους δεσμούς της με μια χώρα φιλική -γενικώς- προς τη Μόσχα, αλλά και την επιρροή της στην Άγκυρα. Από την άλλη, αν το σχέδιο προχωρήσει, ο Ερντογάν μετατρέπεται σε ενεργειακό «κλειδοκράτορα» και ο ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή αναβαθμίζεται δραματικά και μάλιστα στο πεδίο της «soft power», στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος δεν διακρίνεται ιδιαίτερα.

Από την άλλη, μια τέτοια εξέλιξη θα υποχρεώσει τη Δύση να αλλάξει τακτική προς την Τουρκία, προκειμένου να τη διατηρήσει εντός τροχιάς της και να μην την σπρώξει στην αγκαλιά της Ρωσίας, ιδίως σε μια φάση με πολλά ανοιχτά μέτωπα. Και, φυσικά, το ενδεχόμενο η Τουρκία να μετατραπεί σε κόμβο ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης κάθε άλλο παρά ευτυχείς μπορεί να κάνει τις Βρυξέλλες, καθώς θα αυξήσει σημαντικά τη μόχλευση της χώρας σε όλα τα επίπεδα.

Σπεύδει η Gazprom

Ενδεικτική της σημασίας που δίνει στην πρόταση η Ρωσία είναι η αντίδραση της Gazprom, η οποία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με την Τουρκία να διεξάγει «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα» διάλογο σχετικά με την πρόταση Πούτιν να διοχετεύσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που χάνονται στον Nord Stream μέσω του Turkish Stream. Οι δυο πλευρές θα συζητήσουν επίσης το θέμα της δημιουργίας ενός κόμβου στα σύνορα της Τουρκίας με την ΕΕ, ο οποίος θα μπορούσε να γίνει δείκτης για τις τιμές του φυσικού αερίου, σύμφωνασ με τον CEO, Αλεξέι Μίλερ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Η τουρκική πλευρά, φυσικά, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, ιδίως σε εταιρικό επίπεδο, και συμφωνήσαμε με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας να ξεκινήσουμε τον διάλογο πολύ, πολύ γρήγορα, από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Και θα προχωρήσουμε σε μια απολύτως συγκεκριμένη συζήτηση για τον όγκο και το χρονοδιάγραμμα του έργου», δήλωσε ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι «επιπλέον, θα συζητήσουμε τη δημιουργία ενός κόμβου στα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ – μιας πλατφόρμας συναλλαγών που θα μπορούσε να γίνει δείκτης τιμών για τις προμήθειες φυσικού αερίου στις αγορές των χωρών-καταναλωτών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr