Μέρκελ εμβόλια

Όταν έρχεται η ώρα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και στα εμβόλια, η Γερμανία βρίσκει τον τρόπο να πάρει (ξανά) την μερίδα του λέοντος: Η διαπίστωση ανήκει στο Politico, όπως και η αποκάλυψη ότι η Γερμανία παίρνει πολύ περισσότερα εμβόλια απ’ όσα της αναλογούν μέσα από ένα διπλό κόλπο γκρόσο: Αφενός μέσα από διμερείς συμφωνίες με τις φαρμακοβιομηχανίες –οι οποίες, θεωρητικά, δεν επιτρέπονται βάσει της ευρωπαϊκής συμφωνίας για κοινή πολιτική εμβολιασμού – και, αφετέρου μέσα από εκατομμύρια αδιάθετες δόσεις της Moderna που αναλογούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η πρακτική του Βερολίνου κινείται στο όριο της ευρωπαϊκής νομιμότητας και πέρα από κάθε νόημα αλληλεγγύης: «Χάρις στις βαθιές της τσέπες, η Γερμανία εξασφαλίζει περισσότερες δόσεις εμβολίων» είναι ο τίτλος στο άρθρο του Politico που περιγράφει πως η ευρωπαϊκή ενότητα και η αναλογικότητα στην διάθεση των εμβολίων υπέκυψαν, για μια ακόμη φορά, στο δίκαιο του (οικονομικά) ισχυρού.

Οι διμερείς συμφωνίες με BioNTec/Pfizer και CureVac

Όπως αποκαλύπτεται, η Γερμανία την ώρα που είχε την προεδρία της ΕΕ και έκανε σταυροφορία υπέρ της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στην αγορά και διάθεση των εμβολίων, έκλεινε ταυτόχρονα διμερείς συμφωνίες με τις φαρμακοβιομηχανίες – ανάμεσά τους με τις BioNTech/Pfizer και CureVac – για να πάρει η ίδια επιπλέον δόσεις. Και πέραν αυτών των συμφωνιών, τώρα παίρνει και… επιπλέον πρόσθετες δόσεις εμβολίων τα οποία δεν αγοράζουν άλλες χώρες της ΕΕ που τα δικαιούνται.

Και κάπως έτσι, όπως γράφει το Politico, «η Γερμανία, μια χώρα με 83 εκατομμύρια κατοίκους, ανακοινώνει τώρα ότι παίρνει 94 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer – 64 εκατομμύρια μέσω του μεριδίου που της αναλογεί από την συμφωνία της ΕΕ και άλλα 30 εκατομμύρια βάσει διμερούς, ξεχωριστής συμφωνίας. Επιπλέον, θα αποκτήσει εμβόλια που δεν θέλουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παίρνοντας 50 εκατομμύρια δόσεις από τις συνολικά 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna – πολύ περισσότερες απ’ ό,τι της αναλογούσε».

Αυτές οι επιπλέον δόσεις από το εμβόλιο της Moderna προορίζονταν, με βάση τις ποσοστώσεις τις ευρωπαϊκής συμφωνίας, για άλλες χώρες της Ε.Ε. που όμως τελικά δεν τις δέσμευσαν κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Αρκετές χώρες, όπως επισημαίνει το Politico επικαλούμενο τρεις υψηλόβαθμους ευρωπαίους αξιωματούχους, και κυρίως οι φτωχότερες της Ε.Ε. πόνταραν εξ αρχής στο εμβόλιο της AstraZeneca επειδή είναι το φθηνότερο και όχι σε εκείνα της Pfizer και της Moderna που βασίζονται στο mRNA και είναι πολύ ακριβότερα. Κατά συνέπεια δέσμευσαν λιγότερες δόσεις εμβολίων της Moderna από εκείνες που τους αναλογούσαν.

Το εμβόλιο της BioNTech/Pfizer κοστίζει 12 ευρώ ανά δόση, της Moderna 15 ευρώ, ενώ της AstraZeneca μόνον 2 ευρώ η δόση.

Τα αδιάθετα εμβόλια των “φτωχών”

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Politico, η Πολωνία για παράδειγμα παρήγγειλε μόνον 6,6 εκατομμύρια δόσεις από την Moderna ενώ θα μπορούσε να πάρει πάνω από 13 εκατομμύρια, η Βουλγαρία πήρε μόνον 500 χιλιάδες ενώ θα μπορούσε να παραγγείλει πάνω από 2 εκατομμύρια και η Ελλάδα φέρεται να παρήγγειλε 1,8 εκατομμύρια δόσεις, ενώ δικαιούτο να δεσμεύσει άλλα 2 εκατομμύρια (συνολικά 3,8 εκατομμύρια δόσεις της Moderna). Αρκετά εκατομμύρια αδιάθετων δόσεων άφησαν επίσης το Βέλγιο και η Σλοβενία.

Αυτές τις επιπλέον δόσεις εμβολίων, από τα «αδιάθετα των φτωχών», μαζεύει τώρα η Γερμανία, αξιοποιώντας την οικονομική και δημοσιονομική της ισχύ και προκαλώντας θύελλα ανά την Ευρώπη.

Για την υπόθεση τίθεται από χθες βροχή ερωτημάτων στην Κομισιόν χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει επίσημη και καθαρή απάντηση, ενώ οι αντιδράσεις έφθασαν ακόμη και σε καταγγελίες – από ολλανδούς ευρωβουλευτές – για «εμβολιαστικό εθνικισμό».

Πηγή: economico.gr