Ελ Σαλβαδόρ bitcoin

Το Ελ Σαλβαδόρ γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθετεί το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα. Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε σήμερα και το ανακοίνωσε πανηγυρικά, με ανάρτησή του στο twitter, ο πρόεδρος της χώρας Ναγίμπ Μπουκέλε.

“Το νομοσχέδιο #Bitcoin μόλις εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία” στη νομοθετική συνέλευση. Ιστορία!”, έγραψε μετά την ψηφοφορία ο  Μπουκέλε.

Το νομοσχέδιο υπερηφίστηκε από τους 62 από τους 84 συνολικά βουλευτές.

Η νομιμοποίηση του bitcoin έγινε με την υποστήριξη των συμμάχων του Μπουκέλε παρότι τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης είχαν ασκήσει κριτική για την επίσπευση της ψηφοφορίας και είχαν αρνηθεί να το υποστηρίξουν.

“Το bitocin θα φέρει επενδύσεις και τουρισμό”

Πριν από την ψηφοφορία ο Μπουκέλε δήλωσε ότι η υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος θα φέρει στη χώρα “χρηματοπιστωτική ένταξη, επενδύσεις, τουρισμό, καινοτομία και οικονομική ανάπτυξη”.

Ο ηγέτης του Ελ Σαλβαδόρ χαρακτήρισε το bitcoin ως “τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τρόπο μεταφοράς” δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εμβάσματα και έναν τρόπο για να αποφεύγεται ότι εκατομμύρια θα χάνονται σε ενδιάμεσους.

Τα εμβάσματα από υπηκόους του Σαλβαδόρ που εργάζονται στο εξωτερικό αναλογούν σε ένα μεγάλο τμήμα της οικονομίας, ανάλογο σχεδόν με το 22% του ΑΕΠ.

Το 2020, τα εμβάσματα προς την χώρα ανήλθαν σε 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

“Αυτός είναι ένας νόμος που θα θέσει το Ελ Σαλβαδόρ στο παγκόσμιο επίκεντρο, θα γίνουμε πιο ελκυστικοί για ξένες επενδύσεις”, δήλωσε ο Ρόμεο Άουερμπαχ, βουλευτής του κόμματος “Μεγάλη Συμμαχία για την Εθνική Ενότητα”, ένας σύμμαχος του Μπουκέλε.

“Ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι να ρυθμίσει το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα με απελευθερωτική ισχύ και απεριόριστο σε οποιαδήποτε συναλλαγή”, αναφέρει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Σε ποιες συναλλαγές θα χρησιμοποιείται το bitcoin

Οι τιμές θα μπορούν να εμφανίζονται σε bitcoin, οι φορολογικές συνεισφορές θα μπορούν να καταβάλλονται με το κρυπτονόμισμα και οι συναλλαγές σε bitcoin δεν θα υπόκεινται στη φορολογία των κεφαλαιουχικών κερδών.

Αλλά η αστάθεια του bitcoin, που αυτή τη στιγμή η ισοτιμία του ανέρχεται σε 33.814 δολάρια, και το ασαφές νομικό καθεστώς του εγείρουν ερωτήματα για το αν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει το παραδοσιακό νόμισμα στις καθημερινές συναλλαγές. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς το Ελ Σαλβαδόρ θα κυκλοφορήσει τελικά το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα.

Η συναλλαγματική ισοτιμία με το δολάριο ΗΠΑ “θα καθορίζεται ελεύθερα από την αγορά”, σύμφωνα με τον προτεινόμενο νομοσχέδιο. Σημειώνεται πως το τρέχον επίσημο νόμισμα του Ελ Σαλβαδόρ είναι το δολάριο ΗΠΑ.

Το ν/σ αναφέρει επίσης ότι το κράτος θα “προωθήσει την απαραίτητη εκπαίδευση και μηχανισμούς έτσι ώστε ο πληθυσμός να έχει πρόσβαση σε συναλλαγές με bitcoin”

Περίπου το 70% των κατοίκων του Ελ Σαλβαδόρ δεν έχει πρόσβαση σε παραδοσιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με κυβέρνηση. Το κρυπτονόμισμα θεωρείται τρόπος αύξησης της οικονομικής ένταξης των πολιτών.

Τα ρεκόρ και η αστάθεια του κρυπτονομίσματος

Η κίνηση του Μπουκέλε να στείλει το νομοσχέδιο στο Κογκρέσο ήρθε μετά την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας ότι το Ελ Σαλβαδόρ έχει συνάψει συνεργασία με το ψηφιακό πορτοφόλι Strike, για την κατασκευή σύγχρονης χρηματοοικονομικής υποδομής της χώρας για την υιοθέτηση του bitcoin.

Τον Απρίλιο, το bitcoin σημείωσε ρεκόρ στα 64.829,14 δολάρια, αλλά έκτοτε έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά το ήμισυ, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinDesk. Ωστόσο το κρυπτονόμισμα εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο πάνω από 230% τους τελευταίους 12 μήνες. Αυτή η άνοδος οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως το αυξανόμενο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές και μεγάλες εταιρείες, όπως η Tesla και η Square που έχουν αγοράσει bitcoin.

Στα μέσα Μαΐου του 2020 η αξία της αγοράς των κρυπτονομισμάτων είχε ανέβει πάνω από 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Coinmarketcap.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr