εστίαση στοίχημα

Το μεγαλύτερο στοίχημα για την περαιτέρω εξέλιξη της πανδημίας συνιστά για επιστήμονες και κυβέρνηση το άνοιγμα της εστίασης από σήμερα,  Δευτέρα του Πάσχα.

Αυστηροί έλεγχοι 

Θεωρείται δεδομένο ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί στην τήρηση των μέτρων, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα πισωγύρισμα ούτε στον τομέα του ανοίγματος ούτε βεβαίως στο υγειονομικό σκέλος που φαίνεται πως, έστω με σκαμπανεβάσματα, προχωρεί χωρίς δραματικά απρόοπτα.

Ο Μάιος αν και είναι ο μήνας στο τέλος του οποίου μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα έχει αποκτήσει ανοσία μέσω των εμβολίων, δεν θα πάψει να κινείται στη λεπτή γραμμή μεταξύ ανοιχτής οικονομίας και ελέγχου διασποράς του κοροναϊού.

Σε αυτές τις συνθήκες, και μετά από περίπου έξι μήνες αναγκαστικού «λουκέτου», τα καταστήματα εστίασης ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους, σήμερα  Δευτέρα του Πάσχα.

Εστιατόρια και καφέ θα μπορούν και πάλι να σερβίρουν καθήμενους πελάτες, χωρίς όμως μουσική υπόκρουση, και με ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 22:45.

Τί προβλέπει η ΚΥΑ

Στην πρόσφατη ΚΥΑ, προβλέπεται συγκεκριμένα για την εστίαση (εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering) ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,

β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,

γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:
– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
– Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι
– Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
– Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
– Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45

Delivery, καταστήματα προσωπικής υγιεινής

Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

– Λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο μετις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

– Για τα καταστήματα τροφίμων και το λιανεμπόριο υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021.

Για τα κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, μανικιούρ, πεντικιούρ κλπ) υπάρχει δυνατότητα προαιρετικού (διευρυμένου) ωραρίου λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 21:00, και επιπλέον δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021.

Στις 11 η απαγόρευση κυκλοφορίας

Aπό σήμερα,  Δευτέρα του Πάσχα επίσης, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 11 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Η μετακίνηση όσων θέλουν να βρεθούν σε ένα εστιατόριο ή ένα καφέ θα γίνεται με χρήση SMS και συγκεκριμένα του κωδικού 6 στο 13033.

Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ, θα κλείνουν νωρίτερα και το αργότερο ως τις 10.45 μμ. θα πρέπει να έχουν κατεβάσει ρολά.

«Σε κάθε περίπτωση, όλοι θα πρέπει να βρισκόμαστε στα σπίτια μας στις 11», τόνισε σε πρόσφατη ενημέρωση ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr