Μπορεί να μην έχει τις φωτεινές ακτίνες που εκτοξεύουν τα διαστημόπλοια σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπως ο «Πόλεμος των Άστρων», ωστόσο το όπλο λέιζερ που χρησιμοποίησε πρόσφατα το Ισραήλ σε δοκιμή για να φανεί η αποτελεσματικότητά του κατά ιπτάμενων στόχων φάνηκε εξίσου καταστροφικό.

Καταρρίπτοντας drones

Το λέιζερ υψηλής ισχύος που χρησιμοποιήθηκε για τη δοκιμή από το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και την εταιρεία Elbit Systems, φορτώθηκε σε ένα μικρό αεροπλάνο και κατέρριψε όλα τα drones που έπαιξαν τον ρόλο των στόχων για το ενεργειακό αυτό όπλο, όπως ανακοινώθηκε επισήμως.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, οι στόχοι βρίσκονταν σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το λέιζερ. Ωστόσο, ο στόχος του Ισραήλ είναι η απόσταση αυτή να αυξηθεί πολύ, ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια τα όπλα λέιζερ να αποτελέσουν άλλο ένα κομμάτι της άμυνας  και ιδίως της αεράμυνας της χώρας.

Aκριβές και αποτελεσματικό

Η βασική ιδέα πίσω από τις δοκιμές είναι τα ενεργειακά όπλα να χρησιμοποιούνται για την κατάρριψη drones, καθώς η χρήση πυραύλων για αυτό το σκοπό είναι δαπανηρή, όπως φάνηκε στην τελευταία σύγκρουση με τη Χαμάς, όπου το Ισραήλ χρησιμοποίησε το αντιαεροπορικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος».

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η δοκιμή αυτή αποτέλεσε την πρώτη φάση ενός πολυετούς προγράμματος για την ανάπτυξη ενός προηγμένου αερομεταφερόμενου συστήματος λέιζερ που θα προστεθεί στην ισραηλινή άμυνα, ενώ αξιωματικοί χαρακτήρισαν το όπλο ως ακριβές και αποτελεσματικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr