διερευνητικές επαφές

Προδιαγεγραμμένη δείχνει η κατάληξη του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών, με την Τουρκία, λίγα μόλις 24ωρα πριν την έναρξή τους να προβαίνει σε νέα επίδειξη πυγμής και αδιαλλαξίας και να εξαπολύει δια στόματος Τσαβούσογλου, ακόμα και απειλές πολέμου εναντίον της Ελλάδας, ενώπιον του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας.

Πλέον, ουδείς έχει αμφιβολία ότι η Άγκυρα επιδίδεται σε ένα σκληρό blame game, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να φέρει την Αθήνα στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών και στη συνέχεια να της “φορτώσει” τις ευθύνες για το πιθανό, όπως όλα δείχνουν, ναυάγιό τους.  Στην ίδια τακτική εντάσσεται και η διεύρυνση της ατζέντας, πολύ πέραν του μοναδικού ζητήματος που αποδέχεται η Αθήνα να μπει στη συζήτηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΕΞ έχουν πλήρη γνώση της στρατηγικής Ερντογάν και όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές είναι προετοιμασμένες ακόμα και για τη λήξη των διερευνητικών, πριν καν αρχίσουν, ή στα πρώτα εικοσιτετράωρα. Αλλωστε, τα σημάδια από τους γείτονες, μόνο ευοίωνα δεν είναι.

“Αυτή τη στιγμή αναμένεται ν’ αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές -οι οποίες δεν είναι διαπραγματεύσεις, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα- προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει σημείο σύγκλισης που θα μπορούσε να τεθεί σε επίπεδο διαπραγμάτευσης για το ένα και μοναδικό θέμα το οποίο απασχολεί την ελληνική πλευρά, που είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου” τόνιζαν χθες χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Εμπρηστικός και προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΕΞ 

Μία εβδομάδα πριν από το πρώτο ραντεβού της Κωνσταντινούπολης ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν δίστασε να προχωρήσει σε μια εμπρηστική δήλωση, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει ασκήσεις οπουδήποτε θέλει και άλλα βήματα σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουμε μόνο ατύχημα αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

Ουσιαστικά η δήλωση Τσαβούσογλου φωτογράφιζε την κοινή άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ, όταν η ίδια η Τουρκία έχει εκδώσει νέες παράνομες Navtex για το Αιγαίο.

Όπως φαίνεται η Τουρκία έχει σκοπό να συνεχίσει μια τακτική σε βάρος της Ελλάδας με σκοπό να πιέσει και να επιτύχει το σκοπό της που δεν είναι άλλος από το να φορτώσει και να διευρύνει την ατζέντα και το πλαίσιο της συζήτησης ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε λειτουργεί η προσπάθεια από την τουρκική διπλωματία να δημιουργήσει θόρυβο για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου αναφορικά με τις διαφορές ισλάμ και χριστιανικής θρησκείας με τον κ. Τσαβούσογλου να φτάνει στο σημείο να μιλάει για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιώματων από την πλευρά της Ελλάδας σχετικά με τους μουσουλμάνους της Θράκης κλπ.

Είναι ενδεικτική η χθεσινή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη ο οποίος αποσύνδεσε το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών από θρησκευτικά ζητήματα και τη διαμάχη του τουρκικού ΥΠΕΞ με την Αρχιεπισκοπή, υπογραμμίζοντας ότι στις διερευνητικές επαφές το αντικείμενο των συνομιλιών είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας).

Το Βερολίνο προτρέπει για  «ρεαλισμό»

Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Μάας επιδεικνύοντας «αφωνία» για τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου κατά την κοινή συνέντευξη τύπου, χαρακτήρισε «παράθυρο» για διπλωματική λύση την επικείμενη έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν τον «απαραίτητο ρεαλισμό» κάνοντας λόγο για «διαφιλονικούμενα θέματα».

Ο Χάικο Μάας αν και πριν μεταβεί στην Άγκυρα είχε καλέσει την κυβέρνηση Ερντογάν να σταματήσει το παιχνίδι με τη φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτό που κατέστησε σαφές η παρουσία του στην τουρκική πρωτεύουσα είναι ότι η Γερμανική πλευρά επιδιώκει πάση θυσία μια ελληνοτουρκική συναίνεση στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί που προσφέρει και το διεθνές δίκαιο».

Λίγο πριν το ραντεβού της Κωνσταντινούπολης, Ελλάδα και Τουρκία είχαν χθες συνομιλίες σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσωπειών στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του μηχανισμού του ΝΑΤΟ, κάτι που έγινε γνωστό από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας και τα τουρκικά ΜΜΕ.

Προβληματισμός στα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σε αντίθεση με τη σιγουριά του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, το κλίμα στις χθεσινές συναντήσεις που είχε ο Νίκος Δένδιας με τους εκπροσώπους των κομμάτων, έδειξε προβληματισμό και επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση, για τους δυσμενείς για την Ελλάδα όρους έναρξης και διεξαγωγής αυτών των διερευνητικών επαφών παρά τη στήριξη που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες και την επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία μέσω του διαλόγου.

Πηγή: economico.gr