Αστυπάλαια Volkswagen

Το πρωτοποριακό «πράσινο» project της κυβέρνησης και της Volkswagen έχει έναν μεγάλο στόχο: Να μετατρέψει την Αστυπάλαια στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου, απεξαρτημένο πλήρως από τις ρυπογόνες μορφές ενέργειες, και να την μετατρέψει σε πιλότο και για τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά.

Τους βασικούς άξονες αυτού του φιλόδοξου σχεδίου, που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή, παρουσίασαν χθες στην Αστυάλαια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο CEO της Volkswagen Χέρμπερτ Ντις.

Οι τέσσερις άξονες για την “πράσινη” Αστυπάλαια

Πρόκειται για τους εξής τέσσερις άξονες:

 • Πρώτος άξονας είναι η αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων, ιδιωτικών και δημόσιων, με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Στο εγχείρημα αυτό συμβάλλει επίσης το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρονικών αυτοκινήτων «e-astypalea», το οποίο ταυτόχρονα καλύπτει την εγκατάσταση μονάδων φόρτισης σε κατοικίες και επιχειρήσεις.
 • Στον δεύτερο άξονα στόχος είναι η αναδιάρθρωση των μετακινήσεων στο νησί. Θα επιτρέπει σε κατοίκους και επισκέπτες να παραγγέλλουν και να μοιράζονται ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα μέσω ψηφιακής εφαρμογής, ευέλικτα, ανάλογα με τις ανάγκες τους και για κάθε προορισμό στο νησί.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν τις νυχτερινές ώρες, και θα εξαλειφθεί η απόλυτη εξάρτηση από ΙΧ και μισθωμένα αυτοκίνητα, ειδικά την τουριστική περίοδο.

 • Ο τρίτος άξονας προβλέπει τη σταδιακή εγκατάσταση μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση αποθέματος, αλλά και την αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου με τη βοήθεια του ΔΕΔΔΗΕ.

Σε αυτή την περίπτωση, στόχος είναι οι ανανεώσιμες πηγές να καλύπτουν πάνω από το 80% των αναγκών του νησιού έως το 2026.

 • Ο τέταρτος πυλώνας αφορά την ολιστική βελτίωση του οδικού δικτύου, με τελικό στόχο τη δυνατότητα ανάπτυξης οχημάτων που θα κινούνται χωρίς οδηγό.

Τα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση

Ως προς τα κίνητρα για την άμεση μετάβαση του νησιού στην ηλεκτροκίνηση προβλέπονται τα εξής:

 • Για αγορά αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος αξίας έως 50.000 ευρώ, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα δικαιούνται ενίσχυσης 40% και μέχρι 12.000 ευρώ, ενώ όφελος 3.000 ευρώ μπορούν να έχουν και με την απόσυρση του συμβατικού αυτοκινήτου.
 • Οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν τη δυνατότητα επιδότησης 40% και μέχρι 15.000 ευρώ. Η απόσυρση ύψους 4.000 ευρώ είναι υποχρεωτική.
 • Για αγορά ηλεκτρικών δίκυκλων και τρίκυκλων, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα δικαιούνται επιδότησης 20% και έως 1.000 ευρώ με προαιρετική απόσυρση 800 ευρώ.
 • Για αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα με 40% και μέχρι ποσού 800 ευρώ.
 • Για αγορά φορτιστή, νοικοκυριά και ταξί επιδοτούνται με 500 ευρώ κι επιχειρήσεις με 400 ευρώ.
 • ΑμεΑ, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, δικαιούνται τα ίδια ποσά ενίσχυσης με εκείνα της κατηγορίας των φυσικών προσώπων αλλά προσαυξημένα κατά 1.000 ευρώ για αγορά αμιγώς ηλεκτρικών Ι.Χ. και κατά 500 ευρώ για απόκτηση δίκυκλων, τρίκυκλων ή ποδηλάτων.
 • Φυσικά πρόσωπα και ταξί, δικαιούνται την υποβολή μίας αίτησης για ένα ηλεκτρικό όχημα, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα τριών αιτήσεων και απόκτησης έως 30 συνολικά ηλεκτρικών οχημάτων. Εξ αυτών έως 10 ποδήλατα και μέχρι 20 αυτοκίνητα/βαν.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr