Πούτιν - Ερντογάν

Στο Σότσι της Ρωσίας θα συναντηθεί την Τετάρτη ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάνμε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαδιμίρ Πούτιν, όπου αναμένονται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για μια σειρά από θέματα, από τη Συρία έως τη Λιβύη και τον Καύκασο, όπως εκτιμούν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές.

Σύμφωνα με το hellasjournal.gr, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση Ερντογάν και Πούτιν θα συζητηθούν τα θέματα της Συρίας, του Αφγανιστάν και της Λιβύης. Σχολιάζουν ότι μετά την μεγάλη κρίση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, στις 25 Νοεμβρίου του 2015, με την πτώση του αεροσκάφους, οι δύο χώρες ξεπέρασαν όλα τα προβλήματά τους.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη επαφή μετά την κρίση είχε γίνει στη Ρωσία στις 9 Αυγούστου 2016. Το 2016, Ερντογάν και Πούτιν συναντήθηκαν στην Κίνα, στις 3 Σεπτεμβρίου και στην Κωνσταντινούπολη, στις 10 Οκτωβρίου.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν ιδιωτικά στη Μόσχα, στις 10 Μαρτίου 2017, μετά τη δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στην Τουρκία Αντρέι Κάρλοφ . Μετά από αυτή τη συνάντηση, Ερντογάν και Πούτιν συναντήθηκαν στο Σότσι, στις 3 Μαΐου του ίδιου έτους. Οι δύο ηγέτες είχαν συνάντηση τετ α τετ στη Γερμανία, στις 8 Ιουλίου και στην Άγκυρα, στις 28 Σεπτεμβρίου.

Στις 14 Μαΐου, παρακολούθησαν το Φόρουμ Road and Belt μαζί στην Κίνα. Οι ηγέτες, που συναντήθηκαν στο Σότσι, στις 13 Νοεμβρίου και στην Άγκυρα, στις 11 Δεκεμβρίου, συναντήθηκαν στην τριμερή σύνοδο κορυφής για τη Συρία στις 22 Νοεμβρίου.

Επίσης, ο Πούτιν επισκέφθηκε την Τουρκία στις 3-4 Απριλίου 2018. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στη Νότια Αφρική στις 28 Ιουλίου 2018 και στην Τεχεράνη στις 7 Σεπτεμβρίου 2018. Ο Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στο Σότσι στις 17 Σεπτεμβρίου 2018.

Το χρονικό των στενών επαφών

Στις 27 Οκτωβρίου 2018, Ερντογάν και Πούτιν συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Η τελευταία επαφή μεταξύ των ηγετών το 2018 ήταν την 1η Δεκεμβρίου.

Ο Ερντογάν και ο Πούτιν είχαν μια συνάντηση τετ α τετ στη Ρωσία στις 23 Ιανουαρίου 2019, η οποία διήρκεσε 1 ώρα και 50 λεπτά. Κατά την επίσκεψή του στο Σότσι, στις 14 Φεβρουαρίου 2019, ο Ερντογάν είχε μια τετ α τετ συνάντηση με τον Πούτιν για 50 λεπτά. Επίσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρωσία στις 8 Απριλίου 2019, ο Ερντογάν είχε μια τετ-α-τετ συνάντηση με τον Πούτιν.

Ερντογάν και Πούτιν συναντήθηκαν ακολούθως στις 29 Ιουνίου 2019, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Ηγετών της G20. Ο Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον Πούτιν στη Μόσχα, όπου πήγε στις 27 Αυγούστου 2019. Ο Πούτιν επισκέφθηκε την Τουρκία στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 για να παραστεί στην τριμερή σύνοδο κορυφής για τη Συρία. Ερντογάν και Πούτιν είχαν συνάντηση 6,5 ωρών στο Σότσι της Ρωσίας στις 22 Οκτωβρίου 2019.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο δύο φορές στις αρχές του 2020, όταν η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε τον κόσμο.

Ο Πούτιν επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη στις 8 Ιανουαρίου 2020, για να παραστεί στην Τελετή Έναρξης του έργου TurkStream. Ο Ερντογάν και ο Πούτιν είχαν επίσης μια τετ α τετ συνάντηση στο συνεδριακό κέντρο Golden Horn. Ερντογάν και Πούτιν συναντήθηκαν στη Μόσχα στις 5 Μαρτίου 2020. Μετά από αυτήν την ημερομηνία, τέθηκε σε ισχύ η αμοιβαία τηλεφωνική διπλωματία. Οι δύο ηγέτες χρησιμοποιούσαν συχνά τηλεφωνική διπλωματία για την επίλυση προβλημάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr