Το νήμα που φέρεται να συνδέει το κίνημα Νίκη με την Ιερά Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους αποκαλύπτει ρεπορτάζ της “Καθημερινής” (Γιάννης Σουλιώτης , Γιάννης Παπαδόπουλος).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το μυστικό δεν είναι πια μυστικό, αφού Το κόμμα και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της Μονής μοιράζονται την ίδια έδρα, στην οδό Μακένζι Κινγκ 12, στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια διεύθυνση έχουν δηλώσει ως έδρα και εταιρείες που έχουν συνδεθεί με τη διαχείριση του εκατοντάδων θέσεων υπόγειου πάρκινγκ στο εμπορικό κέντρο Πλατεία. Το κτίριο της Μακένζι Κινγκ, ιδιοκτήτης του οποίου φέρεται να είναι η αγιορείτικη μονή, είχε δηλώσει ως έδρα και μια επιχείρηση στην οποία φαίνεται να ήταν εταίρος υποψήφιος βουλευτής στη Θεσσαλονίκη με τη Νίκη στις πρόσφατες εκλογές του Μαΐου.

Συγκεντρώνοντας ποσοστό 2,92% στις 21 Μαΐου, το κίνημα Νίκη παραλίγο να εισέλθει στη Βουλή, κάτι που δείχνει να επιτυγχάνει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.  Η εκλογική επίδοση του πρωτοεμφανιζόμενου κόμματος αποτέλεσε είδηση, καθώς είχε περάσει απαρατήρητο το προηγούμενο διάστημα από τα δημοσκοπικά ραντάρ. Επί μήνες είχε κατορθώσει να οικοδομήσει την εκλογική του βάση αθόρυβα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στηριζόμενο σε μεγάλο βαθμό στις σχέσεις υποψηφίων του με ιερείς, ναούς και παρεκκλησιαστικές οργανώσεις ανά την Ελλάδα.

Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, είχε τη μεγαλύτερη απήχηση σε ψηφοφόρους της Κεντρικής Μακεδονίας, συγκεντρώνοντας τα υψηλότερα ποσοστά του στην Πιερία, στην Πέλλα και στο ΚιλκίςΠηγές από το Αγιον Ορος ανέφεραν ότι φαίνεται να υπάρχει ιδεολογική συνάφεια του κόμματος με τις αποκαλούμενες και ως «φιλοθεΐτικες μονές», στις οποίες αποδίδεται φιλορωσικό πρόσημο. Ενα από τα ζητήματα στο οποίο εντοπίζονται οι κοινές τους θέσεις είναι και η αρνητική στάση τους απέναντι στην πανδημία COVID-19 και στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Ορθόδοξος, ακραία εθνικόφρων και τηλεαστέρας

Ο αρχηγός της ΝΙΚΗΣ Δημήτρης Νατσιός είναι ιδιαίτερα γνωστός στον λεγόμενο πατριωτικό και εκκλησιαστικό χώρο λόγω της «μάχιμης» αρθρογραφίας του για εθνικά και θρησκευτικά θέματα. Ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που είχε αναδείξει με άρθρο του το 2006, τον περιβόητο «συνωστισμό» της Μαρίας Ρεπούση, στο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού. Είναι συγγραφέας πολλών σχετικών βιβλίων, ενώ επί σχεδόν 12 χρόνια παρουσιάζει την εκπομπή «Γράμματα Σπουδάματα» στον τηλεοπτικό σταθμό 4Ε, τον μεγαλύτερο εκκλησιαστικό σταθμό στη Βόρεια Ελλάδα, και στο περιφερειακό δίκτυο DΙΟΝ ΤV.

H τηλεοπτική του παρουσία έχει βοηθήσει σημαντικά την αναγνωρισιμότητά του στη Μακεδονία και στη Θράκη, αν και ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «δεν αισθάνομαι τηλεαστέρας» και ότι μοναδικός στόχος της τηλεοπτικής του… καριέρας είναι η αποκάλυψη των «βαθιών τραυμάτων» της Παιδείας. «Δεν με ενδιαφέρουν αναγνωρισιμότητες και λοιπές “τενεκεδοκρόταλες” δόξες και λόξες», λέει με νόημα συμπληρώνοντας πως ναι μεν η αναγνωρισιμότητα λόγω εκπομπής έχει βοηθήσει τη Νίκη, «αλλά αυτό δεν αρκεί για να φέρει αποτέλεσμα».

Η Νίκη ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2019, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, σχεδόν έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Αν και αρχικά στόχος ήταν η κάθοδος στις βουλευτικές εκλογές της ίδιας χρονιάς, αυτό δεν έγινε κατορθωτό γιατί υπήρξαν οργανωτικές δυσκολίες και διαφορές που οδήγησαν αρχικά και σε αποχώρηση σημαντικών στελεχών. Ωστόσο γρήγορα ο κάβος αυτός ξεπεράστηκε και ο κ. Νατσιός ανέλαβε πρόεδρος της πολιτικής κίνησης. «Αποδέχθηκα την εισήγηση, από προσωπικότητες με αγάπη για την ορθόδοξη πατρίδα μας, να διακονήσω, από τη θέση του ιδρυτικού προέδρου της Νίκης, ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο: Να εμπνεύσουμε, συνενώσουμε και συστρατεύσουμε κάθε ζωντανή, σοβαρή, έντιμη και ανιδιοτελή συνείδηση, σε έναν ιερό αγώνα να ξαναχτίσουμε από τα πολιτικά θεμέλια την πατρίδα μας», τονίζει.

Πηγή: economico.gr