Το

Το προβάδισμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών, σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες των φανερών και “μυστικών” δημοσκοπήσεων (που διενεργεί κυβέρνηση και κόμματα) σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης από την πολιτική που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, οδηγούν το Μαξίμου στην εκτίμηση ότι διατηρεί τον έλεγχο στις πολιτικές εξελίξεις, παρά την όποια φθορά υπέστη στην υπόθεση της ΕΥΠ.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού παρακολουθούν, με κυλιόμενες μετρήσεις της Κοινής Γνώμης, τις τάσεις που επικρατούν στο εκλογικό σώμα και το συμπέρασμά τους είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στο θέμα της ακρίβειας, γιατί αυτό είναι το κυρίαρχο ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες.

Οι «μυστικές» δημοσκοπήσεις του Μαξίμου

Σύμφωνα με τις πρώτες «μυστικές» δημοσκοπήσεις που πήρε το Μέγαρο Μαξίμου – αμέσως μετά τις διακοπές του Αυγούστου – και ενώ η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει σηκώσει την περίοδο αυτή πολύ πολιτικο/δημοσιογραφικό θόρυβο και περισσότερη σκόνη που θόλωσε προς στιγμήν την εικόνα της κυβέρνησης – τρία είναι τα κρίσιμα στοιχεία:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει ισχυρής εμπιστοσύνης των πολιτών, ευρύτερης της πολιτικής δύναμης που εμφανίζει η Νέα Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός διατηρεί ισχυρό προβάδισμα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά έναντι των αντιπάλων του, στους βασικούς τομείς άσκησης πολιτικής, στα εθνικά θέματα, στη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας και στο ηγετικό προφίλ. Η συνολική θετική αξιολόγηση του από τους πολίτες υπερβαίνει κατά πολύ την πρόθεση ψήφου που κερδίζει σήμερα η ΝΔ, φτάνοντας σε ποσοστά που ξεπερνούν το 45%.

Οι δεσμοί του πρωθυπουργού με τους κεντρώους

Οι δεσμοί του πρωθυπουργού με τους κεντρώους ψηφοφόρους παραμένουν ισχυροί. Είναι  χαρακτηριστικό το στοιχείο ότι ο έξι στους δύο πολίτες που δηλώνουνν ότι ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ έχουν θετική άποψη για τον κ. Μητσοτάκη – ένα κρίσιμο μέγεθος που προσμετράται στις εκτιμήσεις για την ψήφο των κεντρώων σε περίπτωση πολιτικού αδιεξόδου από την απλή αναλογική και επαναληπτικών εκλογών.

Η ικανοποίηση για τον τρόπο που πολιτεύεται ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, με ανώτατο όριο το 25%. Σε ό,τι δε αφορά τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μικρότερο, γεγονός που στέλνει “μηνύματα” στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Η αυτοδυναμία και η συγκυβέρνηση

Ένας στους τρεις ψηφοφόρους επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ., γεγονός που δείχνει – σε συνδυασμό με την σταθερά επαναλαμβανόμενη πρόθεση ψήφου – ότι το σημείο εκλογικής στήριξης του κυβερνώντος κόμματος κινείται πέριξ του 33% (τουλάχιστον 8 μονάδες πάνω από το αντίστοιχο σημείο στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ). Άλλο ένα 18-20% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας με άξονα τη Ν.Δ. Συμπερασματικά, ένας στους δύο πολίτες θέλει τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη είτε αυτοδύναμη είτε βασικό πυλώνα στη διακυβέρνηση της χώρας.

Τι απασχολεί τους πολίτες

Το ζήτημα των παρακολουθήσεων τελικά δεν αποτελεί προτεραιότητα του κόσμου, όσο και αν έχει “ενοχλήσει” αρκετούς, αλλά όχι τόσο ώστε να επηρεάζει την εκλογική στάση τους. Οι πολίτες εστιάζουν κυρίως στην ακρίβεια και δευτερευόντως στα ελληνοτουρκικά, στην ασφάλεια και τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις που βγαίνουνν από τα “γκάλοπ του Μαξίμου”, ο πρωθυπουργός αναμένεται, στην ομιλία του στη ΔΕΘ, να εστιάσει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και της στήριξης των πολιτών, αλλάζοντας την ατζέντα της επικαιρότητας, στα μέτρα της ικανοποίησης των αναγκών των πολιτών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr