Τσίπρα Φίλη

Η «φωτιά» ήταν προδιαγεγραμμένη και φούντωσε 24 ώρες μετά το επί της αρχής «ναι» του Αλέξη Τσίπρα στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την επένδυση στο Ελληνικό.

Το «ναι» αυτό, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του economico.gr, ήταν προσωπική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, ανακοινώθηκε από τον ίδιο στον «πρωϊνό καφέ» της Δευτέρας, και είχε διπλή στόχευση:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ανεξαρτήτως των παλαιών θέσεων κορυφαίων στελεχών του – ήθελε αφενός να στείλει μήνυμα ότι το κόμμα του δεν τάσσεται ιδεοληπτικά απέναντι στις επενδύσεις και, αφετέρου, να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης και της κεντροαριστεράς που, με βάση τις δημοσκοπήσεις, εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ μακριά από την Κουμουνδούρου.

Ανοιχτή σύγκρουση με Φίλη, Σκουρλέτη και “53”

Ηταν όμως και η απόφαση που, μαζί με την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή ότι «η επένδυση στο Ελληνικό πρέπει να προχωρήσει», αποδέσμευσε για μια ακόμη φορά και τους εσωτερικούς πολιτικούς δαίμονες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τα στελέχη των «53» βρέθηκαν, περισσότερο ή λιγότερο σιωπηλά, απέναντι στην απόφαση Τσίπρα, ο Πάνος Σκουρλέτης δεν εμφανίστηκε στην Βουλή ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ο Νίκος Φίλης διαφορποιήθηκε με δημόσια δήλωσή του.

Νίκος Φίλης: Επικίνδυνο βήμα προς τα πίσω

Κοινώς, ένας ακόμη γύρος του εσωτερικού εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ μόλις άρχισε με πολλαπλά μέχρι στιγμής πυρά:

  • Ο Νίκος Φίλης απείχε από την ψηφοφορία και με σημερινή δήλωσή του διαμηνύει: «Ο νόμος για το Ελληνικό υπονομεύει τη ρύθμιση που, σε συνθήκες μνημονίων, είχε καταφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. και συνιστά επικίνδυνο βήμα προς τα πίσω… Με αυτές τις σκέψεις και με σταθερή και αταλάντευτη στάση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος δεν συμμετείχα στη ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύμβαση για το Ελληνικό. Εξακολουθώ να υποστηρίζω το σχέδιο και την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, όχι το νομοσχέδιο του κ. Μητσοτάκη που την ανατρέπει».
  • Ο Πάνος Λάμπρου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, και στέλεχος των «53» και της ‘Ομπρέλας» έγραψε στο FacebookQ «Σύμβαση για το Ελληνικό: ΟΧΙ ευχαριστώ…”

“Ο αγώνας κατά του Ελληνικού συνεχίζεται”

  • Oι δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ σε Γλυφάδα, Καλαμάκι και Ελληνικό – Αργυρούπολη διαφοροποιήθηκαν ανοιχτά και σε κοινό τους κείμενο προειδοποιούν: «Ο αγώνας για την αποτροπή της μεγάλης οικολογικής καταστροφής και οικονομικής “φούσκας” του Ελληνικού συνεχίζεται».
  • Η εφημερίδα «Εποχή» που απηχεί τις απόψεις των «53» έγραψε: «Διαβάζοντας τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το νομοσχέδιο για το Ελληνικό μόνο έκπληξη θα δημιουργούσε το ενδεχόμενο μιας θετικής ψήφου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν σαν η θέση του να ετεροκαθορίζεται από τον φόβο να μην κατηγορηθεί ότι είναι ενάντια στις επενδύσεις. Επιχείρημα ακραία λανθασμένο καθώς δεν πρόκειται ούτε για μία ουσιαστικά, ισχυρή επένδυση –το καζίνο δεν αποτελεί τέτοιου είδους επένδυση– το δε περιβάλλον και ο δημόσιος χώρος πλήττεται ανεπανόρθωτα».

Τα μηνύματα αυτά, σύμφωνα με προεδρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επηρεάζουν, και δεν θα επηρεάσουν, την κεντρική επιλογή Τσίπρα για άνοιγμα στην κεντροαριστερά και το κέντρο. Ταυτόχρονα όμως αποτυπώνουν και σκηνικό ανοιχτής ρήξης, δείχνοντας ότι η μεγάλη πολιτική στροφή του Αλέξη Τσίπρα, εάν και εφόσον προχωρήσει, δεν θα είναι αναίμακτη.

Πηγή: economico.gr