Το ΝΑΤΟ μπροστά σε μια νέα

Λίγες ώρες αφότου ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν για πρώτη φορά Ουκρανικές πόλεις, στις 24 Φεβρουαρίου, ο Γερμανός ναυτικός διοικητής Terje Schmitt-Eliassen έλαβε διαταγή να οδηγήσει πέντε πολεμικά στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Λετονίας για να βοηθήσει στην προστασία του πιο ευάλωτου τμήματος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ.

Η εσπευσμένη αποστολή ήταν μέρος της επιδίωξης της Γερμανίας να στείλει «ό,τι μπορεί να κολυμπήσει στη θάλασσα», όπως το διατύπωσε ο Αρχηγός του ναυτικού, για να υπερασπιστεί μια περιοχή που οι στρατιωτικοί επιτελείς θεωρούν εδώ και καιρό το πιο αδύναμο σημείο της συμμαχίας. Η ξαφνική αναχώρηση των πλοίων έδειξε πώς το ΝΑΤΟ και η Γερμανία οδηγήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας σε μια νέα πραγματικότητα. Ήδη  αντιμετωπίζουν αυτό που πολιτικοί, διπλωμάτες, υπηρεσίες πληροφοριών και πηγές ασφαλείας συμφωνούν ότι είναι η πιο σοβαρή απειλή για τη συλλογική ασφάλεια της συμμαχίας από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Συνολικά 12 πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ με 600 περίπου άνδρες πρόκειται να ξεκινήσουν “επιχείρηση εκκαθάρισης ναρκοπεδίων” τις επόμενες ημέρες.

Στις 16 Φεβρουαρίου, όταν οι πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούσαν ότι η Ρωσική εισβολή ήταν επικείμενη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την τρέχουσα εποχή «νέα κανονικότητα».

Επιστροφή στο παρελθόν

Μοιάζει πολύ με μια επιστροφή στο παρελθόν. Η συμμαχία του ΝΑΤΟ, που ιδρύθηκε το 1949 για να αντιμετωπίσει τη “σοβιετική απειλή”, αντιμετωπίζει τώρα μια επιστροφή πολεμικές συνθήκες, που συνοδεύονται από μια τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών και ενδεχομένως ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα, προς το οποίο στέκεται αντιμέτωπη όλη η Ευρώπη. Αφού αγωνίστηκε να βρει έναν νέο ρόλο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001 και την ταπεινωτική απόσυρση από το Αφγανιστάν το 2021, το ΝΑΤΟ επιστρέφει ξανά στην άμυνα ενάντια στον αρχικό εχθρό του.

Αλλά υπάρχει μια διαφορά. Η Κίνα, η οποία δεν ακο0λοπύθησε τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αρνήθηκε τώρα να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Αλλά και τα παλιά σχέδια του Ψυχρού Πολέμου δεν λειτουργούν πλέον, καθώς το ΝΑΤΟ έχει επεκταθεί ανατολικά από τη δεκαετία του 1990, φέρνοντας πρώην σοβιετικά κράτη – συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βαλτικής, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας το 2004.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Κίνα και η Ρωσία εξέδωσαν ένα αυστηρό κοινό ανακοινωθέν κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και αμφισβητώντας τη διεθνή τάξη πραγμάτων που επιδιώκει να επιβάλει η Δύση.

Οι φόβοι για μια παγκόσμια σύγκρουση

Η άμεση αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας θα μπορούσε να προκαλέσει μια παγκόσμια σύγκρουση.

«Φτάσαμε σε ένα σημείο καμπής», δήλωσε ο απόστρατος Γερμανός στρατηγός Hans-Lothar Domroese, ο οποίος υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΝΑΤΟ μέχρι το 2016.

“Έχουμε την Κίνα και τη Ρωσία να ενεργούν σε συνεννόηση τώρα, προκαλώντας σοβαρά την παγκόσμια ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών … Στο παρελθόν, λέγαμε ότι η αποτροπή λειτουργεί. Τώρα πρέπει να αναρωτηθούμε: Είναι αρκετή η αποτροπή;”

Αυτό υπογραμμίζεται από την αποστολή του Schmitt-Eliassen – μια τακτική άσκηση που προωθήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας.

Η ώρα της Γερμανίας

Η μεγαλύτερη αλλαγή στη «νέα κανονικότητα» του ΝΑΤΟ, λένε διπλωμάτες και ειδικοί αναλυτές, είναι η ανατροπή από τη Γερμανία μιας δεκαετίας πολιτικής χαμηλών αμυντικών δαπανών. Συγκρατημένη από τις ενοχές για το παρελθόν της, η Γερμανία αντιστάθηκε στην πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες της στο 2% του προϋπολογισμού της, που αποτελεί στόχο του ΝΑΤΟ. Η Γαλλία και η Βρετανία επιτυγχάνουν και οι δύο τον στόχο αυτόν, αλλά οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας ήταν έως τώρα μόνο 1,5% το 2021.

Με γερασμένο εξοπλισμό και ελλείψεις προσωπικού, το Βερολίνο θεωρείτο για δεκαετίες ως αδύναμος εταίρος του ΝΑΤΟ, λόγω της απροθυμίας του να στείλει στρατεύματα σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Όμως, στις 27 Φεβρουαρίου, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι το Βερολίνο θα επιτύχει τώρα τον στόχο του 2% – και υποσχέθηκε μια ένεση 100 δισεκατομμυρίων ευρώ στον στρατό. Ήδη, αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας, το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει 35 μαχητικά αεροσκάφη Lockheed Martin F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο Tornado.

“Μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη”

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μεταφέρουν επίσης περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ευρώπη, και κυρίως προς το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Πολωνία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αμέσως από τα νεοαφιχθέντα αμερικανικά στρατεύματα. .

Ο Ντάγκλας Λουτ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, είπε στο Reuters ότι η «νέα κανονικότητα» του ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι ένα βήμα παραπάνω από αυτό που συμφώνησε η συμμαχία μετά την Κριμαία. Είναι πιθανό να περιγραφεί γραπτώς στο επίσημο έγγραφο βασικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ, γνωστό ως «Στρατηγική Αντίληψη», το οποίο θα συμφωνηθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνιο.

«Θα δείτε μια ώθηση προς τα εμπρός της μαχητικής ικανότητας τόσο για να καθησυχάσετε τους ανατολικούς συμμάχους όσο και για να στείλετε ένα ακόμη πιο εμφανές μήνυμα αποτροπής στη Ρωσία», είπε ο Λουτ.

Είπε ότι οι υπάρχουσες πολυεθνικές μονάδες μάχης του ΝΑΤΟ στη Βαλτική και την Πολωνία – αρχικά περίπου 5.000 στρατιώτες συνολικά – θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά σε μέγεθος. Είπε ότι θα ήταν καλύτερα να υπήρχαν «πιο εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας τοποθετημένα προς τα εμπρός», συμπεριλαμβανομένων των Patriot και άλλων συστημάτων στη Βαλτική και την Πολωνία.

Και αναμένει ότι περισσότερα οπλικά συστήματα και στρατιωτικός εξοπλισμός των ΗΠΑ θα τοποθετηθούν στην Ευρώπη. Περισσότερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να σταθμεύσουν στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Η διαχείριση της στρατιωτικής αστάθειας

Αλλά – όπως και στον Ψυχρό Πόλεμο – το ΝΑΤΟ θα χρειαστεί να συνεχίσει να επικοινωνεί με τη Ρωσία για να αποφύγει τον κίνδυνο ατυχημάτων με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες.

«Το ΝΑΤΟ έχει κάποια ευθύνη να κάνει περισσότερα από το να προσπαθεί απλώς να κρατήσει τη Ρωσία έξω», δήλωσε ο Άνταμ Τόμσον, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ και νυν διευθυντής της δεξαμενής σκέψης European Leadership Network στο Λονδίνο. «Πρόκειται για τη διαχείριση μιας αναπόφευκτης στρατηγικής αστάθειας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr