“Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να διατηρήσει την υποστήριξή του στην Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας για πολλά χρόνια” δήλωσε χθες (Πέμπτη) ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Η υποστήριξη αυτή, πρόσθεσε, συμπεριλαμβάνει τη βοήθεια προς το Κίεβο, ώστε να εκσυγχρονίσει τη σημερινή στρατιωτική υποδομή του – που περιλαμβάνει κυρίως όπλα σοβιετικής εποχής – με σύγχρονα δυτικά οπλικά συστήματα.

Η σημασία των δηλώσεων Στόλτενμπεργκ αφορά κυρίως στο χρόνο που έγιναν. Ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ μίλησε λίγο μετά την προειδοποίηση του Κρεμλίνου ότι οι προμήθειες όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων όπλων, αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου «και προκαλούν αστάθεια».

  • «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μακροπρόθεσμες δράσεις», είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Είναι σοβαρό το ενδεχόμενο αυτός ο πόλεμος να διαρκέσει μήνες και χρόνια».

“Η Δύση θα εξακοπουθήσει να πιέζει τον Πούτιν”

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είπε επίσης ότι η Δύση θα συνεχίσει να ασκεί τη μέγιστη πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό της εισβολής στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», μέσω οικονομικών κυρώσεων  καθώς και την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να παράσχουν υποστήριξη για μεγάλο χρονικό διάστημα και επίσης να βοηθήσουν την Ουκρανία να περάσει από τον παλιό εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής σε πιο σύγχρονα όπλα και συστήματα προτύπων του ΝΑΤΟ που θα απαιτήσουν επίσης περισσότερη εκπαίδευση», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Τα περισσότερα από τα βαρέα όπλα που έχουν στείλει οι χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία μέχρι στιγμής είναι σοβιετικής κατασκευής όπλα που βρίσκονται ακόμη στα αποθέματα των κρατών μελών του ΝΑΤΟ της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και κάποιοι άλλοι σύμμαχοι έχουν αρχίσει να προμηθεύουν το Κίεβο με δυτικά οβιδοβόλα.

Η Γερμανία ανακοίνωσε την Τρίτη την αποστολή τανκς Gepard εξοπλισμένων με αντιαεροπορικά πυροβόλα στην Ουκρανία, την πρώτη φορά που το Βερολίνο ενέκρινε παραδόσεις βαρέων όπλων για το Κίεβο.

Οι εκκλήσεις της Ουκρανίας για βαρέα όπλα έχουν ενταθεί από τη στιγμή που η Μόσχα μετατόπισε την επίθεσή της στο Ντονμπάς, μια περιοχή σε μεγάλο βαθμό επίπεδη, ένα “ανοιχτό έδαφος” που θεωρείται καταλληλότερο για μάχες με τανκς από τις περιοχές στα βόρεια γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο, όπου τα ρωσικά τανκς “τα βρήκαν σκούρα”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr