Το ενδεχόμενο να καταρρίπτει Ρωσικούς πυραύλους σε περίπτωση που πλησιάζουν πολύ τα σύνορα κρατών-μελών της, φέρεται να εξετάζει η Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία (NATO) σύμφωνα με τον Πολωνό υφυπουργό Εξωτερικών, Αντρζέι Σέινα, δύο ημέρες αφ’ ότου η Βαρσοβία έκανε λόγο για παραβίαση του εναέριου χώρου της.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε την Κυριακή, ότι Ρωσικός πύραυλος κρουζ (cruise) που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον πόλεων της Δυτικής Ουκρανίας παρείσφρησε στον Πολωνικό εναέριο χώρο για 39 δευτερόλεπτα. Πάντως, το Πολωνικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε πως ενεργοποιήθηκαν όλα τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και πως ο πύραυλος αυτός θα καταρριπτόταν εάν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη πως κατευθυνόταν σε στόχο στο Πολωνικό έδαφος.

Χθες, ο κ. Σέινα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RMF24, ότι “αναλύονται διάφορες σκέψεις στο NATO” έπειτα από αυτό το συμβάν, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας “να καταρρίπτονται πύραυλοι αν πλησιάζουν υπερβολικά τα σύνορα” των κρατών-μελών της Συμμαχίας, στα οποία βεβαίως συμπεριλαμβάνεται και η Πολωνία. Κάτι όμως που “δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με τη συμφωνία της Ουκρανικής πλευράς και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διεθνείς συνέπειες”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Βαρσοβία καταδίκασε προχθές Δευτέρα το γεγονός, ότι ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Πολωνία αγνόησε την επίσημη κλήση του στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί διαμαρτυρία για το συμβάν με τον πύραυλο. Η Πολωνική διπλωματία ανέφερε κατόπιν πως ο υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, συζήτησε το ζήτημα με τον γενικό γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, ο κ. Στόλτενμπεργκ “υπενθύμισε πως το NATO έχει αυξήσει κατά πολύ την επαγρύπνησή του και έχει ενισχύσει τις θέσεις του στην Ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας, ειδικά στην Πολωνία”, ανέφερε χθες ανώτερος αξιωματούχος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού (NATO).

Η Πολωνία είχε ανακοινώσει στο τέλος Δεκεμβρίου, ότι Ρωσικός πύραυλος παραβίασε τον εναέριο χώρο της εν πτήσει προς την Ουκρανία προτού βγει από αυτόν μερικά λεπτά αργότερα. Πάντα κατά τις πολωνικές αρχές, έναν χρόνο νωρίτερα, άλλος Ρωσικός πύραυλος κρουζ, τύπου KH-55 – που είναι ικανός να φέρει τόσο συμβατική όσο και πυρηνική γόμωση – κατέπεσε στην Πολωνία, όμως τα συντρίμμια του δεν βρέθηκαν παρά τον Απρίλιο του 2023 από διερχόμενο σε δάσος κοντά στην Μπίντγκοστς (Βόρεια), περίπου 500 χιλιόμετρα από τα Ανατολικά σύνορα της χώρας. Επίσης, τον Νοέμβριο 2022, δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν Ουκρανικός αντιαεροπορικός πύραυλος κατέπεσε στο Πολωνικό χωριό Σεβόντοφ, πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr