Το NATO στηρίζει Ζελένσκι και αποφάσισε αποστολή περισσότερων όπλων και αντιαεροπορικών στην Ουκρανία

Oι χώρες – μέλη της Συμμαχίας αποφάσισαν να στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων και αντιαεροπορικά συστήματα, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Όπως είπε, η Ρωσία και η Λευκορωσία, η πρώτη ως επιτιθέμενος και η δεύτερη ως συνεργός στην απρόκλητη επίθεση στην Ουκρανία θα τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι

  • “Στόχος της Μόσχας είναι να εγκαθιδρύσει δική της κυβέρνηση στο Κίεβο”.
  • Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα γι’ αυτό τον πόλεμο.
  • Οι Ρώσοι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η χώρα τους δεν θα γίνει ούτε πιο ασφαλής ούτε πιο σεβαστή μετά από αυτή την πράξη.
  • Οι δυνάμεις του NATO ενισχύονται σε όλη την ανατολική πτέρυγα, από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο
  • Η συμμαχία των 30 χωρών θα υπερασπιστεί “κάθε ίντσα” της νατοϊκής επικράτειας, εάν αυτή προσβληθεί.

Αναπτύσσεται Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ

“Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναπτύσσουν τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ σε στεριά, θάλασσα και σε αέρα για να ενισχύσουν περαιτέρω τη στάση τους και να ανταποκριθούν γρήγορα σε κάθε ενδεχόμενο”, πρόσθεσε.

“Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι έχουν αναπτύξει χιλιάδες ακόμη στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Έχουμε πάνω από 100 αεριωθούμενα αεροσκάφη σε κατάσταση συναγερμού που λειτουργούν σε περισσότερες από 30 διαφορετικές τοποθεσίες και πάνω από 120 πλοία από τον Βορρά μέχρι τη Μεσόγειο”, διευκρίνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως η συλλογική απάντηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα είναι περισσότερη υποστήριξη σε χώρες όπως η Γεωργία, η Μολδαβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, “για να τους βοηθήσουμε να επιτύχουν με τις δημοκρατικές τους μεταρρυθμίσεις, και να ακολουθήσουν τον δρόμο που ελεύθερα έχουν επιλέξει”.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον τόνισε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι πρέπει άμεσα να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα διεθνών τραπεζικών πληρωμών SWIFT ώστε να υποστεί ο Πούτιν και το καθεστώς του τον “μέγιστο δυνατό πόνο”.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Άμυνας της Νορβηγίας ανακοίνωσε την αποστολή και νέων στρατιωτικών μονάδων στη Λιθουανία, ενώ θα εξετάσει πιθανή αποστολή και άλλων δυνάμεων στις χώρες που βρίσκονται στην ανατολική πτέρυγα του NATO.

Η δήλωση των χωρών του ΝΑΤΟ

Για τη “σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες”, κάνουν λόγο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, στη δήλωσή τους, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας, καθώς και η ΕΕ.

“Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία επέτρεψε η Λευκορωσία. Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση, να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να επιστρέψει από τον δρόμο της επιθετικότητας που επέλεξε”, τονίζουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, ενώ επισημαίνουν ότι η “βάναυση και εντελώς απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση” στην Ουκρανία, ήταν σχεδιασμένη από καιρό.

“Λυπούμαστε για την τραγική απώλεια ζωών, τον τεράστιο ανθρώπινο πόνο και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις ενέργειες της Ρωσίας. Η ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει ριζικά κλονιστεί. Ο κόσμος θα θεωρήσει υπεύθυνη τη Ρωσία, καθώς και τη Λευκορωσία για τις πράξεις τους. Καλούμε όλα τα κράτη να καταδικάσουν ανεπιφύλακτα αυτήν την ασυνείδητη επίθεση. Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το μπαράζ ψεμάτων της ρωσικής κυβέρνησης”, συνεχίζει η δήλωση των ΝΑΤΟϊκών Συμμάχων.

“Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτή τη σύγκρουση. Έχει απορρίψει το μονοπάτι της διπλωματίας και του διαλόγου που της προσέφεραν επανειλημμένα το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι. Έχει παραβιάσει θεμελιωδώς το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ. Οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν επίσης κατάφωρη απόρριψη των αρχών που κατοχυρώνονται στην Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας: η Ρωσία είναι αυτή που έχει απομακρυνθεί από τις δεσμεύσεις της βάσει του Νόμου”, επισημαίνουν οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ, ενώ προσθέτουν ότι “η απόφαση του Προέδρου Πούτιν να επιτεθεί στην Ουκρανία είναι ένα τρομερό στρατηγικό λάθος, για το οποίο η Ρωσία θα πληρώσει σοβαρό τίμημα, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, για τα επόμενα χρόνια”.

“Τεράστιες και πρωτοφανείς κυρώσεις έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συντονίζεται στενά με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς και άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ”, αναφέρει η δήλωση.

Αλληλεγγύη στον Ζελένσκι

Παράλληλα, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ εκφράζει την αλληλεγγύη της “στο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο, το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Ουκρανίας και τον γενναίο λαό της Ουκρανίας που υπερασπίζεται τώρα την πατρίδα του”, ενώ επισημαίνεται ότι οι συμμαχικές χώρες θα συνεχίσουν να παρέχουν “πολιτική και πρακτική υποστήριξη στην Ουκρανία”.

  • “Επιβεβαιώνουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών της υδάτων. Αυτή η θέση αρχών δεν θα αλλάξει ποτέ”, αναφέρει η δήλωση.

Σχετικά με την αποτρεπτική και αμυντική στάση του ΝΑΤΟ, επισημαίνεται ότι οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα μέτρα και τις αποφάσεις που απαιτούνται για την ασφάλεια και την άμυνα όλων των Συμμάχων. “Έχουμε αναπτύξει αμυντικές χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και θαλάσσια μέσα σε όλη την περιοχή του ΝΑΤΟ.

Έχουμε ενεργοποιήσει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για να προετοιμαστούμε για να ανταποκριθούμε σε μια σειρά απρόβλεπτων καταστάσεων και να ασφαλίσουμε το έδαφος της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης των δυνάμεων απόκρισής μας. Τώρα πραγματοποιούμε σημαντικές πρόσθετες αμυντικές αποστολές δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Θα κάνουμε όλες τις αναγκαίες αναπτύξεις για να διασφαλίσουμε ισχυρή και αξιόπιστη αποτροπή και άμυνα σε ολόκληρη τη Συμμαχία, τώρα και στο μέλλον. Τα μέτρα μας είναι και παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και μη κλιμακωτικά”.

Τέλος, υπογραμμίζεται η “σιδερένια” δέσμευση των χωρών του ΝΑΤΟ στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον: “Είμαστε ενωμένοι για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους Συμμάχους. Η ελευθερία θα νικάει πάντα την καταπίεση”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr