Πριν από μερικούς μήνες, το economico.gr είχε γράψει για το απίθανο σίριαλ σχετικά με την αγορά των stealth μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 από τον Καναδά, ώστε να μπορέσει να αντικαταστήσει τα γερασμένα CF-18 του στόλου της Πολεμικής του Αεροπορίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με καναδικά ΜΜΕ, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις της Οτάβα με την Ουάσινγκτον και τη κατασκευάστρια εταιρεία, Lockheed Martin, και αφού η καναδική κυβέρνηση είχε απορρίψει τα σουηδικά μαχητικά Saab Gripen, το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας ενέκρινε αίτημα του Υπουργείου Άμυνας, ώστε να δεσμευτεί ποσό 7 δισ. καναδικών δολαρίων προκειμένου να προχωρήσει η αγορά των πρώτων 16 F-35, μαζί με τα όπλα τους, ανταλλακτικά, αλλά και συμπεριλαμβανομένων και τεχνικών εργασιών.

Αγορά σε δόσεις

Η καναδική κυβέρνηση του Φιλελεύθερου Τζάστιν Τριντό έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αγοράσει συνολικά 88 F-35, έχοντας υπολογίσει αρχικό κόστος στα 19 δισ. δολάρια. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι το πραγματικό κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο, ενώ και η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι θα υπάρξούν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον προϋπολογισμό για την αγορά αυτή. Σημειώνεται, πάντως, ότι τα ΜΜΕ του Καναδά αναφέρουν ότι η έγκριση των πρώτων 7 δισ. έγινε κυριολεκτικά… στα μουγκά, καθώς το θέμα προκαλεί ακόμα πολιτικές εντάσεις στη χώρα.

Κατά τα φαινόμενα, η αγορά των αεροσκαφών θα γίνεται… σε δόσεις, κάτι που σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές δεν είναι σπάνιο στις μεγάλες αγορές οπλικών συστημάτων, καθώς όλα εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες (διαδικασίες έγκρισης προϋπολογισμών, η ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων μιας χώρας να υποδεχθούν και να υποστηρίξουν τη μετάβαση σε ένα νέο αεροσκάφος, αλλά και το πρόγραμμα παραγωγής της κατασκευάστριας εταιρείας). Το ζήτημα στον Καναδά είναι και πολιτικό, καθώς αρχικά ο Τριντό είχε απορρίψει την αγορά των F-35 και είχε δεσμευτεί για ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια των νέων μαχητικών της χώρας.

Αγώνας αναβάθμισης των CF-18

Όπως και νά’χει, πάντως, η κατάσταση στην Πολεμική Αεροπορία του Καναδά έχει γίνει πλέον τόσο πιεστική που η χώρα το 2023 δεν θα στείλει στην Ευρώπη μαχητικά για να συμμετάσχουν στις ΝΑΤΟϊκές περιπολίες κατά ρωσικών παραβιάσεων εναέριου χώρου χωρών της συμμαχίας, για πρώτη φορά από το 2017. Η απόφαση αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Τριντό υποχρεώθηκε να επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση και συντήρηση του στόλου των CF-18, μέχρι να αρχίσει η αντικάτάστασή τους από τα F-35.

Τα ιστορικά, πλέον, μαχητικά της Boeing ήδη πετούν με τα σύμβολα της καναδικής πολεμικής αεροπορίας για 40 χρόνια και εκτιμάται ότι θα υποχρεωθούν να εκτελούν πτήσεις και αποστολές για τουλάχιστον άλλη μια δεκαετία. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση της Οτάβα αποφάσισε να επενδύσει στην αναβάθμισή τους (είχε υπάρξει και σχέδιο για αγορά πιο καινούργιων Super Hornets, ως ενδιάμεση λύση, ωστόσο «έπεσε σε τοίχο»), προκειμένου να παραμείνουν αξιόμαχα μέχρι να αρχίσει η οριστική απόσυρσή τους -όταν γίνει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr