Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να ενισχύσει την ουκρανική άμυνα κατά της ρωσικής εισβολής με σύγχρονα βαρέα όπλα, καθώς οι υπουργοί Άμυνας της συμμαχίας συνεδριάζουν για το ζήτημα.

Δη, δει, χρόνου

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πιστοποίησε την διάθεση των χωρών-μελών της συμμαχίας να προμηθεύσουν με σύγχρονα βαρέα όπλα στην Ουκρανία, αλλά , όπως τόνισε, αυτό «απαιτεί χρόνο», διότι απαιτείται η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτικών στη χρήση τους. «Λάβαμε το επείγον μέτρο, αλλά απαιτείται χρόνος», εξήγησε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου των υπουργών Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ.

«Η μετάβαση από το στρατιωτικό υλικό της σοβιετικής περιόδου στο σύγχρονο υλικό του ΝΑΤΟ επιβάλλει ετοιμότητα των Ουκρανών να το χρησιμοποιήσουν», είπε ο Γενικός Γραμματέας. «Πρόκειται για μία δύσκολη, απαιτητική μετάβαση». Μέχρι στιγμή, η συμμαχία έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με βαρέα όπλα της σοβιετικής εποχής από τα στοκ τους, διότι οι Ουκρανοί έχουν εκπαιδευθεί στη χρήση του. Τα αιτήματα του Κιέβου αφορούν πλέον οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι συμμαχικές δυνάμεις.

Τι ζητά το Κίεβο

«Πρόκειται για συστήματα μακρού βεληνεκούς, για αντιαεροπορικά συστήματα με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, πράγμα που επιβάλλει εκπαίδευση, συντήρηση», επέμεινε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος συμμετείχε στη Χάγη σε σύσκεψη με την συμμετοχή των ηγετών επτά χωρών της Συμμαχίας (Ολλανδία, Βέλγιο, Πολωνία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Δανία και Λετονία). Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξιι Ρέζνικοφ θα συμμετέχει στην υπουργικό σύνοδο του ΝΑΤΟ. Θα προηγηθεί συνεδρίαση της «ομάδας επαφής» που έχει δημιουργηθεί από τις ΗΠΑ.

«Ο υπουργός Ρέζνικοφ θα κάνει ενημέρωση για τις επείγουσες ανάγκες, για τον τύπο του υλικού και για την αποστολή τους ώστε τα οπλικά συστήματα να έχουν αποφασιστικό ρόλο στα πεδία των μαχών», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία ζητά μεταξύ άλλων 300 πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης μεγάλου βεληνεκούς, 2.000 θωρακισμένα οχήματα και χίλια drones, έκανε γνωστό πριν από την νατοϊκή σύνοδο ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο ίδιος ο Ζελένσκι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να επιτεθούν κατά άλλων χωρών μετά την εισβολή στη Ουκρανία. Σε ομιλία του στο τσεχικό κοινοβούλιο μέσω video link, ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε την ΕΕ να επιτρέψει στην Ουκρανία να ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξής της στην Ένωση προσφέροντάς της το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.

«Όπως και κατά το παρελθόν, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι το πρώτο βήμα που χρειάζεται η ρωσική ηγεσία για να ανοίξει ο δρόμος για άλλες χώρες, για την κατάκτηση άλλων λαών», προειδοποίησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όποιος θέλει να κατακτήσει τα πάντα, ποτέ δεν θα σταματήσει αφού καταλάβει μόνο ένα μέρος αυτών που θέλει, είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr