Ανάμεσα στα διάφορα νέα οπλικά συστήματα που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει η Ρωσία, το επιθετικό ελικόπτερο Mil Mi-28NM έχει μια ξεχωριστή θέση, καθώς η πρόσφατη αναβάθμισή του το κάνει μια από τις πιο ισχυρές πολεμικές μηχανές στον κόσμο.

Η ταραγμένη ιστορία

Η ιστορία του ελικοπτέρου αυτού μοιάζει σχεδόν τυπική για πολλά ρωσικά οπλικά συστήματα: το project Mi-28 άρχισε επί Σοβιετικής Ένωσης, διακόπηκε για κάποια χρόνια με τη διάλυσή της, συνεχίστηκε με πιο αργούς ρυθμούς και τελικά, τα τελευταία χρόνια όχι μόνο υλοποιήθηκε, αλλά σταδιακά μετατράπηκε σε ένα από τα πλέον εντυπωσιακά projects των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Τώρα, η τελευταία εκδοχή του, το Mi-28NM αναβαθμίστηκε με πυραύλους νέας γενιάς, σύμφωνα με τον επικεφαλή σχεδιαστή του αναπτυξιακού προγράμματος ελικοπτέρων μάχης της κρατικής εταιρείας Rostec, ενσωματώνοντας νέα οπλικά συστήματα και τεχνολογίες που θα του επιτρέπουν να διαθέτει τρομερή δύναμη πυρός στο πεδίο μάχης αλλά παράλληλα να συνεργάζεται και να επικοινωνεί με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) για να πραγματοποιούν από κοινού αποτελεσματικά πλήγματα ακριβείας.

Και drones-καμικάζι

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου, Βιτάλι Σέρμπινα, οι νέοι πύραυλοι και οπλικά συστήματα του επιθετικού ελικοπτέρου δίνουν την ικανότητα στο Mi-28NM να χτυπά εχθρικούς στόχους, χωρίς να εισέρχεται στο πεδίο αεροπορικής άμυνας του αντιπάλου. Παράλληλα, η ενσωμάτωση του ελικοπτέρου Mi-28NM στον ενιαίο ψηφιακό χώρο πληροφοριών και αναγνώρισης στο πεδίο της μάχης ενισχύει την αποτελσματικότητα της δύναμης πυρός του.

Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες για τη μείωση του βάρους του αλλά και στο κατασκευαστικό κομμάτι, προσδίδοντας μερικά στοιχεία stealth αλλά και με την ενσωμάτωση ψηφιακού συστήματος ελέγχου του κινητήρα, καθώς επίσης και ραντάρ – συστήματα εντοπισμού που είναι διασυνδεδεμένα με τα οπλικά συστήματα του Mi-28NM. Το ελικόπτερο ωστόσο έχει την δυνατότητα να επικοινωνεί με UAvs στο πεδίο της μάχης, καθώς και να αναπτύσσει drones – καμικάζι, όπου το πλήρωμα θα μπορεί να τα χειρίζεται και να χτυπούν εχθρικούς στόχους μέσω αυτών.

Πληροφορίες: TASS

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr