Μπάιντεν new deal

Στον χάρτη του αμερικανικού πολιτικού τόξου ο Τζο Μπάιντεν καταγράφεται επί δεκαετίες στους εκπροσώπους της συντηρητικής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος – της πλευράς εκείνης που είναι πιστή στην δημοσιονομική πειθαρχία, την νομισματική σταθερότητα και την ισορροπία χρεών και ελλειμμάτων.

Στο πρωτόγνωρο πολιτικό σκηνικό της Αμερικής στην μετά covid και μετά Τραμπ εποχή, ο Τζο Μπάιντεν βγαίνει μπροστά περίπου ως… νέος Μπέρνι Σάντερς: Με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την ανάταξη της οικονομίας, ο αμερικανός πρόεδρος εγκαταλείπει τους στόχους για το χρέος και τα ελλείμματα και ρίχνει στην αγορά, άμεσα, ρευστό άνω των 3 τρις δολαρίων.

Το new deal του Μπάιντεν

Στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό το οικονομικό πακέτο-μαμούθ περιγράφεται ήδη ως το «new deal» του Μπάιντεν: Το πρώτο του σκέλος θα παρουσιαστεί σήμερα από τον Τζο Μπάιντεν και ήδη αποθεώνεται από την πλειοψηφία των Δημοκρατικών ως το μεγαλύτερο πρόγραμμα κονωνικής στήριξης στην σύγχρονη αμερικανική ιστορία.

Ταυτοχρόνως, αποκηρύσσεται από την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών και από το σύστημα Τραμπ ως το βαρύτερο φορολογικό πακέτο των τελευταίων γενεών διότι η χρηματοδότησή του προϋποθέτει και περιλαμβάνει γενναία αύξηση της φορολόγησης του πλούτου, των υψηλών εισοδημάτων και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Με βάση τις αρχικές πληροφορίες το “new deal Μπάιντεν» θα έφθανε στα 3 τρις δολάρια. Σύμφωνα όμως με τις τελευταίες πληροφορίες που επικαλείται η Wall Street Journal το πακέτο που θα ανακοινώσει σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος θα περιλαμβάνει παροχές άνω των 4 τρις δολαρίων.

Οι βασικοί τομείς που θα διοχετευθεί αυτό το ποσό-μαμούθ είναι τρεις: οι υποδομές, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τα προγράμματα κοινωνικής συνοχής.

Το πακέτο των 4 τρις δολαρίων

Μεταξύ άλλων το πακέτο Μπάιντεν περιλαμβάνει:

  • Αμεση καταβολή μιας επιταγής 1.400 δολαρίων σε κάθε αμερικανό που έχει εισόδημα κάτω από 75.000 δολάρια τον χρόνο
  • Εβδομαδιαίο επίδομα ανεργίας 300 δολαρίων την εβδομάδα
  • Πρόσθετα επιδόματα και ενισχύσεις για τις οικογένειες με παιδιά,
  • Μη  επιστρεπτέες προκαταβολές σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • Ποσό 40 δις δολαρίων σε επιδόματα στέγης για χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αμερικανούς

Στόχος είναι να βελτιωθεί άμεσα, μέσα στο 2021, κατά 20% το εισόδημα των φτωχότερων αμερικανών.

Φόροι έως και 3 τρις δολαρίων στους πλούσιους αμερικανούς

Για να επιτευχθεί αυτό ο Τζο Μπάιντεν επιλέγει την φορολόγηση του πλούτου και των μεγάλων επιχειρήσεων κατέγραψαν θεαματικά κέρδη κατά την διάρκεια της πανδημίας – μια φορολόγηση που κατά τις έως τώρα εκτιμήσεις των αναλυτών μπορεί να φθάσει συνολικά στα 3 τρις δολάρια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα axios.com, οι «φόροι Μπάιντεν» θα περιλαμβάνουν μεταξύ:

  • Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 28% από το 21% όπου τον είχε κατεβάσει ο Τραμπ: Τα προσδοκώμενα έσοδα είναι 730 δις δολάρια για μια δεκαετία
  • Εισαγωγή οριζόντιου ελάχιστου φόρου επί των κερδών των θυγατρικών των αμερικανικών επιχειρήσεων σε όλον τον κόσμο: Προσδοκώμενα έσοδα 550 δις επίσης σε ορίζοντα δεκαετίας.
  • Φορολόγηση των κεφαλαιουχικών κερδών των πλουσιότερων αμερικανών ως κοινό εισόδημα – ήτοι με ενιαίο συντελεστή .για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 441.451 δολαρίων.
  • Φορολόγηση με τον ανώτατο συντελεστή 39,6% (που είχε καταργήσει ο Τραμπ) όσων έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 400.000 δολαρίων.

Η οικονομική ατζέντα Μπάιντεν περιλαμβάνει αρκετές ακόμη φορολογικές παρεμβάσεις στην ίδια κατεύθυνση και για την μεγάλη ακίνητη περιουσία – παραμένει, όμως, αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να περάσουν όλες από το Κογκρέσο καθώς υπάρχουν αντιρρήσεις ακόμη και από συντηρητικούς Δημοκρατικούς. Το βέβαιο, ωστόσο, είναι πως το πακέτο Μπάιντεν είναι μακράν από τα πλέον τολμηρά που έχουν επιχειρηθεί ποτέ στις ΗΠΑ και παραπέμπει ευθέως στην εποχή του Ρούζβελτ μετά την Μεγάλη Υφεση.

Πηγή: economico.gr