Πούτιν Λαβρόφ

Σε λίγες ώρες ξεκινά το κρίσιμο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν στη Ρωσία να είναι στο επίκεντρο.

Κυρώσεις κατά Πούτιν και Λαβρόφ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν κυρώσεις προσωπικά στον Βλάντιμιρ Πούτιν, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ με πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων, για την επίθεση που έχουν εξαπολύσει στην Ουκρανία.

Στο Συμβούλιο στην πρωτεύουσα του Βελγίου θα εξεταστεί επίσης ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT.

Το SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) είναι ένα διεθνές σύστημα πληρωμών, το οποίο βασίζεται σε συναλλαγές μέσω ενός τυποποιημένου συστήματος κωδικών. Η πλειοψηφία των πελατών του SWIFT έχει τεράστιους όγκους συναλλαγών, όπως λ.χ. οι πληρωμές των ρωσικών εταιρειών ενέργειας.

Βαρύ πλήγμα για τις τράπεζες 

Τυχόν αποκλεισμός της Ρωσίας από αυτό το διεθνές σύστημα θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα στις τράπεζες της χώρας, θα περιόριζε σημαντικά τη δυνατότητά της να συναλλάσσεται εκτός συνόρων, αλλά και να αποκομίζει τα κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα, όμως, θα έκανε πραγματικά «άνω-κάτω» το παγκόσμιο σύστημα διεθνών συναλλαγών, κατάσταση την οποία θα «πλήρωναν» όλοι.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ είχε δηλώσει ότι πρόκειται για μια «έσχατη λύση».

Στις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων συγκαλείται εκτάκτως σε συνέχεια και της χθεσινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου οι ΥΠΕΞ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ να συζητήσουν για την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται στην Ουκρανία μετά από τη ρωσική επίθεση και να συντονίσουν τις δράσεις τους για την επιβολή περιοριστικών μέτρων προς τη Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, πραγματοποίησε σειρά επαφών με ξένους αξιωματούχους.

Συγκεκριμένα, χθες το βράδυ επικοινώνησε με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ, καθώς και με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα.Επίσης, χθες ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τους πρέσβεις της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Εσθονίας, καθώς και με τους επιτετραμμένους της Λετονίας και της Λιθουανίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr