Δένδιας Ερντογάν

Περίπου μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα – μια συνάντηση υψηλού συμβολισμού η οποία έγινε με μια αιφνιδιαστική πρωτοβουλία του τούρκου προέδρου.

Η συνάντηση, στην οποία πήρε μέρος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκίνησε λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ μετά θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Κίνηση ειδικού συμβολισμού από τον Ερντογάν

Η πρωτοβουλία του προέδρου της Τουρκίας να καλέσει σε συνάντηση τον Νίκο Δένδια θεωρείται κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού,  με δεδομένο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν συνηθίζει να δέχεται πολιτικά πρόσωπα που δεν βρίσκονται στο επίπεδο του αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικοί παράγοντες, σηματοδοτεί εκ των πραγμάτων αναβάθμιση της επίσκεψης του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα και, πέραν των άλλων, εντάσσεται και στην προσπάθεια του τούρκου προέδρου να δείξει στην διεθνή κοινότητα ότι επιδιώκει τον διάλογο και την προσέγγιση με την Ελλάδα.

Σενάρια για ραντεβού κορυφής Μητοτσοτάκη – Ερντογάν

Είναι ενδεικτικό ότι το ραντεβού με τον Νίκο Δένδια πυροδότησε άμεσα σενάρια από τον τουρκικό Τύπο για επικείμενη συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Για το θέμα ερωτήθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία είπε: «Εμείς είμαστε πάντα υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου και πηγαίνουμε βήμα προς βήμα και επιδιώκουμε να εμπεδώνουμε ένα καλό κλίμα και παγίως ζητάμε αποχή της Τουρκίας από προκλητικές ενέργειες.
Μία τέτοια συνάντηση ( μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου) θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες».

Η δήλωση αυτή ερμηνεύθηκε πάραυτα ως προαναγγελία συνάντηση κορυφής, με χαρακτηριστικό τον τίτλο της Hurriyet η οποία έγραψε: «Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης: Θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Μητσοτάκη και του Erdogan».

Χαμηλά κρατά τον πήχη η Αθήνα

Ο πήχης στην Αθήνα, πάντως, παραμένει χαμηλά – πόσο μάλλον αφού ίδιος ο Ερντογάν επανέλαβε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να ξεκινήσει έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου.

Το στίγμα των δύσκολων διαβουλεύσεων έδωσε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν από την συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια, δείχνοντας ότι σχεδιάζει να βάλει στο τραπέζι ατζέντα διαλόγου εφ΄ όλης της ύλης.

«Ο διάλογος με την Ελλάδα και υψηλού επιπέδου επισκέψεις είναι ιδιαίτερα σημαντικά και ικανοποιητικά», είπε ο  Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Χαιρόμαστε που θα υποδεχθούμε τον κ. Δένδια στην Αγκυρα. θα συζητήσουμε για Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο σε ειλικρινή ατμόσφαιρα. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τον διάλογο. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τον διάλογο σαν δύο γείτονες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που δεν μπορούμε να λύσουμε σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο μέσω διαλόγου».

Πηγή: economico.gr