ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου τσακώνεται δημόσια με τον δημοσκόπο της Metron Analysis  Στράτο Φαναρά και ο Χάρης Καστανίδης με τον αρθρογράφο των ΝΕΩΝ Γιάννη Πρετεντέρη. Ομολογουμένως, δεν είναι συνήθης πρακτική σε πολιτικά κόμματα – για την ακρίβεια, μέχρι τώρα οι «πόλεμοι» με δημοσιογράφους, επικοινωνιολόγους και δημοσιολόγους ήταν αποκλειστικό προνόμιο του ΣΥΡΙΖΑ –, για όσους γνωρίζουν όμως τα τεκτενόμενα στην Χαριλάου Τρικούπη είναι μια εικόνα που αποτυπώνει την βαθιά πολιτική, έως και υπαρξιακή, κρίση εντός του ΚΙΝΑΛ.

Η δημοσκόπηση που ξύπνησε το “φάντασμα” του κέντρου

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου χαρακτήρισε «φανταστική» – δηλαδή πλασματική – την δημοσκόπηση της Metron Analysis που εμφανίζει τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ να αξιολογούν θετικά σε συντριπτικό ποσοστό (92%), και μεγαλύτερο και από εκείνο των ψηφοφόρων της ΝΔ, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εισπέραξε μακροσκελή απάντηση – εξήγηση από τον Στράτο Φαναρά, αλλά επέμεινε στους ισχυρισμούς του.

Ο Χάρης Καστανίδης σχολιάζοντας την ίδια δημοσκόπηση έγραψε στο twitter πως «δεν μετακινήθηκε ο κ. Μητσοτάκης προς το Κέντρο. Ο ιδεολογικός άξονας της κοινωνίας μετακινήθηκε δεξιότερα. Γι΄αυτό, οι προοδευτικές δυνάμεις θα επικρατήσουν στο Κέντρο, όχι εξομοιώνοντας την πολιτική τους με αυτή της ΝΔ, αλλά αναστρέφοντας την ιδεολογική κατεύθυνση της κοινωνίας”.

Η κόντρα Καστανίδη – Πρετεντέρη

Ο Γιάννης Πρετεντέρης, με άρθρο του στα ΝΕΑ, σχολίασε την ανάρτηση γράφοντας «μέ αλλα λόγια μια χαρά αρμένιζε ο Καστανίδης, απλώς ξαφνικά στράβωσε ο γιαλός. Κι έτσι θα συνεχίσει να αρμενίζει, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή ο γιαλός θα ξεστραβώσει.  Λυπαμαι που το λέω αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα». Κι ο Χάρης Καστανίδης σχολίασε το άρθρο Πρετεντέρη γράφοντας εκ νέου: «Ο κ. Πρετεντέρης ερμηνεύει τη θέση μου, ότι ο ιδεολογικός άξονας της κοινωνίας μετακινήθηκε δεξιότερα, με το στερεότυπο ότι θεωρώ “πως στραβά αρμενίζει ο γιαλός”. Πάντα εκτιμούσα την αναλυτική οξυδέρκεια του ανθρώπου αυτού».

Η όλη… αλληλογραφια ξεφεύγει της, αναμενόμενης, γκρίνιας που πυροδοτούν τα φτωχά δημοσκοπικά περπαγμένα του ΚΙΝΑΛ και αγγίζει τον εσωτερικό διχασμό που πλήττει πια το κόμμα, τόσο σε ό,τι αφορά τον πολιτικό-ιδεολογικό του προσανατολισμό, όσο και την μάχη για την ηγεσία.

Τα σενάρια υπονόμευσης και η μάχη για την ηγεσία

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, για παράδειγμα, δεν εντάσσεται σε εκείνους που θα έβλεπαν θετικά αριστερή στροφή του ΚΙΝΑΛ και γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσυπογράφει, όμως, την άποψη του επιτελείου της Χαριλάου Τρικούπη και της ίδια της Φώφης Γεννηματά ότι υπάρχει οργανωμένο, έξωθεν σχέδιο υπονόμευσης του Κινήματος Αλλαγής και της αυτόνομης πορείας του προκειμένου να ευνοηθεί η Νέα Δημοκρατία.

Ο Χάρης Καστανίδης ανήκει στην αριστερόστροφη πτέρυγα. Κάποιοι «σύντροφοί» του του προσάπτουν έως και προθέσεις μεταπήδησης στην Κουμουνδούρου – προθέσεις, που ο ίδιος πάντως έχει διαψεύσει κατηγορηματικά.

Αμφότεροι όμως, όπως και πολλοί ακόμη εντός του Κινήματος Αλλαγής, βλέπουν τις δημοσκοπήσεις, και την βάση του ΚΙΝΑΛ, να δικαιώνουν τις θέσεις Λοβέρδου – τις θέσεις υπέρ της «μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης» και του αποκλεισμού οποιασδήποτε σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δικαίωση αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα στην μάχη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, την οποία και επισήμως πια έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος και πυροδοτεί αναδιατάξεις συσχετισμών και μετώπων εντός του κόμματος.

Το “ραντεβού” Φώφης – Λοβέρδου

Εχει ενδιαφέρον το πως θα αποτυπωθούν αυτές οι αναδιατάξεις στην σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, στην οποία θα είναι παρόντες και η Φώφη Γεννηματά και ο Ανδρέας Λοβέρδος για πρώτη φορά μετά την μεταξύ τους ρήξη.

Εχει επίσης ενδιαφέρον εάν η συζήτηση θα ανοίξει και στο μεγάλο θένα της «επιστροφής» στο ΠΑΣΟΚ και της μετονομασίας του κόμματος. Ο Νίκος Παπανδρέου έχει ταχθεί υπέρ του brandname ΠΑΣΟΚ, ο Παύλος Γερουλάνος είπε χθες σε συνέντευξή του στο thesocialist.gr ότι «τώρα είναι η ώρα να δημιουργήσουμε ένα νέο πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ» και ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για εσωκομματικο δημοψήφισμα για το όνομα «ΠΑΣΟΚ». Κατηγορηματικά αντίθετη βεβαίως είναι η Φώφη Γεννηματά, της οποίας το ΚΙΝΑΛ αποτελεί προσωπικό πολιτικό δημιούργημα.

Πηγή: economico.gr