Ρόδος τουρισμός

Μετά την σχεδόν ολοκληρωτική κατάρρευση της τουριστικής βιομηχανίας πέρσι το καλοκαίρι, το μεγάλο στοίχημα και το μεγάλο ερώτημα είναι εάν μπορεί να σωθεί η παρτίδα φέτος: Εάν μπορεί να υπάρξει τουρισμός στην σκιά του τρίτου και σφοδρού κύματος της πανδημίας.

Απάντηση στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να δώσει ένα ολλανδικό τουριστικό γραφείο, το Sunweb, στέλνοντας, από τις αρχές Απριλίου κιόλας, 187 τουρίστες στην Ρόδο. Το “πείραμα” γίνεται με την στήριξη του ολλανδικού κράτους και θέλει ακριβώς να διαπιστώσει εάν μπορούν να συνυπάρξουν τουρισμός και πανδημία.

Η εταιρεία θα φέρει στην Ελλάδα σχεδόν 200 Ολλανδούς. Ο καθένας από αυτούς θα έχει πληρώσει 399 ευρώ για 8ήμερες all-inclusive διακοπές σε ξενοδοχείο της Ρόδου, αλλά κανείς τους δεν θα μπορεί να βγεί, ούτε για ένα βήμα και ούτε για μία ώρα, από το ξενοδοχείο.

Τουλάχιστον 25.000 Ολλανδοί δήλωσαν συμμετοχή για το «πείραμα», το οποίο προβλέπει και 10ήμερη καραντίνα κατά την επιστροφή.

Η Ολλανδία δοκιμάζει διάφορους τρόπους για να επιτρέψει έστω κάποιες δραστηριότητες, με ασφάλεια, καθώς η πανδημία συνεχίζεται. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, κοντά στο Άμστερνταμ πραγματοποιήθηκε μία παρόμοια «δοκιμή», με ένα διήμερο μουσικό φεστιβάλ.

Πώς θα γίνει το «πείραμα» στη Ρόδο

Η Sunweb προσφέρει 187 εισιτήρια σε άτομα ηλικίας 18-70 ετών, τα οποία θα επιλεγούν σύμφωνα με κριτήρια που θα θέσει η κυβέρνηση.

Οι ταξιδιώτες θα υποβληθούν σε τεστ πριν και μετά το ταξίδι. Εάν κάποιος νοσήσει κατά τη διάρκεια των διακοπών του, θα πρέπει να μπει σε καραντίνα στη Ρόδο, όμως το κόστος θα καλυφθεί από το τουριστικό γραφείο.

Η Sunweb έχει συντάξει οδηγίες ασφαλείας για ολόκληρο το ταξίδι, οι οποίες έχουν εγκριθεί από την ολλανδική υγειονομική αρχή RIVM.

Το γκρουπ των τουριστών θα έχει την αποκλειστική χρήση του ξενοδοχείου και δεν θα έρθει σε επαφή με άλλα άτομα πέραν του προσωπικού της επιχείρησης. Οι τουρίστες θα έχουν πρόσβαση στις πισίνες και τα εστιατόρια του ξενοδοχείου, αλλά δεν θα μπορούν να πάνε στη θάλασσα.

Η Corina Gouderjaan, μία  51χρονη παρουσιάστρια του RTL Nieuws, είπε στο BBC γιατί έκανε αίτηση για ένα εισιτήριο: «Στην αρχή, κόλλησα κορονοϊό και αρρώστησα σοβαρά. Μετά, έχασα τη δουλειά μου. Επομένως, τώρα τι; Ανυπομονώ να μην κάνω απολύτως τίποτα σε ένα resort και να ξεπεράσω αυτή την ταραχώδη χρονιά».

Πηγή: economico.gr