τέταρτη δόση

Νοσοκομείο στο Ισραήλ, χορήγησε χθες τέταρτες δόσεις εμβολίου κατά της covid-19 δοκιμαστικά σε μια ομάδα ανθρώπων.

Ολα αυτά, ενώ η χώρα εξετάζει την έγκριση του μέτρου για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε μια προσπάθεια να ανακόψει την αύξηση των μολύνσεων λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

Η μελέτη του Ιατρικού Κέντρου Sheba στο Ραμάτ Γκαν έξω από το Τελ Αβίβ θα «θέσει ως στόχο την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην παραγωγή αντισωμάτων και την ασφάλεια, προκειμένου να αξιολογήσει εάν χρειάζεται γενικά ένα τέταρτο εμβόλιο», ανέφερε εκπρόσωπος. Οι 150 συμμετέχοντες είναι μέλη του ιατρικού προσωπικού.

Σε ποιους μελετούν να χορηγήσουν τέταρτη δόση στο Ισραήλ

Ομάδα ειδικών του υπουργείου Υγείας συνέστησε την περασμένη εβδομάδα να γίνει το Ισραήλ η πρώτη χώρα που θα προσφέρει τέταρτη δόση εμβολίου σε όσους είναι ηλικίας άνω των 60, σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό και στους εργαζόμενους των υγειονομικών υπηρεσιών.

Η ισραηλινή κυβέρνηση χαιρέτισε την πρόταση.

Ωστόσο η τέταρτη δόση πρέπει να έχει την τελική έγκριση του γενικού διευθυντή του υπουργείου Νάχμαν Ας, ιατρού, του οποίου η απόφαση, σύμφωνα με αξιωματούχους, θα ληφθεί χωρίς την παρέμβαση της κυβέρνησης.

Ανησυχία για την έλλειψη δεδομένων από δοκιμές 

Δεδομένων των ανησυχιών για την έλλειψη δεδομένων από δοκιμές, ο Ας ίσως τροποποιήσει τα κριτήρια για όσους θα μπορούν να λάβουν τη δόση αυτή, αυξάνοντας το όριο ηλικίας στα 70 έτη και εξαιρώντας τους υγειονομικούς, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Το 63% των 9,4 εκατ. Ισραηλινών έχει λάβει τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου. Περίπου το 45% έχουν επίσης λάβει μια τρίτη -ή ενισχυτική- δόση. Έχουν καταγραφεί περίπου 2.000 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα Όμικρον.

Τα εμβόλια λειτουργούν και κατά της μετάλλαξης Όμικρον 

Το Ισραήλ ήταν η χώρα που κυκλοφόρησε ταχύτερα τα αρχικά εμβόλια πριν από ένα χρόνο, και μια από τις πρώτες που παρατήρησαν ότι η ανοσία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Πρόσφατη μελέτη στο Ισραήλ έδειξε ότι τα εμβόλια λειτουργούν και κατά της μετάλλαξης Ομικρον.

Να σημειωθεί ότι η μετάλλαξη Ομικρον και στο Ισραήλ όπως και σε πολλές άλλες χώρες στον κόσμο, έχει αλλάξει τα δεδομένα και τους κατά τόπους προγραμματισμούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr