Το Πεκίνο άρχισε να ...

Πεκίνο: Η σχέση του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος με τον καπιταλισμό έχει αρχίσει να στραβώνει απότομα, γράφει το Reuters, και μάλλον δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

  • Η αφορμή γι αυτή την διαπίστωση ήταν ο νέος πόλεμος που κήρυξε το Πεκίνο, αυτή την φορά στην βιομηχανία των ιδιωτικών φροντιστηρίων της Κίνας. Η αιτία είναι η στρατηγική, όπως φαίνεται πλέον, επιλογή της κινεζικής κυβέρνησης να συγκρουστεί μετωπικά με την ελεύθερη αγορά.

Το “ρεσάλτο” κατά του bitcoin

Το πρώτο «ρεσάλτο» του Πεκίνου κατά του ευρύτερου χρηματιστηριακού συστήματος έγινε με τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην αγορά κρυπτονομισμάτων – ένα «ρεσάλτο» στο οποίο οι αναλυτές αποδίδουν μεγάλο μέρος από την πρόσφατη «βουτιά» του bitcoin από τα 50.000 στα 30.000 δολάρια.

Ο πόλεμος με τις big techs

Το δεύτερο, και καίριο χτύπημα, ήρθε προς τους κινεζικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας και του κυβερνοχώρου, τις big techs. Η μετοχή της Didi καταποντίστηκε  και δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν όταν, μετά την εγγραφή της στην Wall Street, οι κινεζικές αρχές «κατέβασαν» την εφαρμογή προσωπικών μετακινήσεων της εταιρίας απ’ όλες τις πλατφόρμες της χώρας επικαλούμενες προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Στο στόχαστρο η βιομηχανία φροντιστηρίων

Τώρα, ήρθε το τρίτο εξίσου σκληρό χτύπημα. Το Πεκίνο αναγκάζει τον αξίας 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων ιδιωτικό τομέα φροντιστηρίων της χώρας να αποκτήσει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα σε μια πρωτοφανή κίνηση που εξαφάνισε και πάλι δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία από πολλές εισηγμένες κινεζικές εταιρείες.

Είναι μια κίνηση που, σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters, σηματοδοτεί μια αδέξια προσπάθεια επίλυσης δύο βαθύτερων κοινωνικών προβλημάτων: του επίμονα χαμηλού ποσοστού γεννήσεων της χώρας και του διευρυνόμενου χάσματος πλούτου. Κανένα από τα δύο αυτά προβλήματα δεν προκλήθηκε από ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, ενώ τα διαδικτυακά μαθήματα αντισταθμίζουν δεκαετίες υποεπενδύσεων σε φτωχότερες περιοχές.

Οι μετοχές των εισηγμένων στη Νέα Υόρκη Tal Education και Gaotu Techedu δέχτηκαν τεράστια πλήγματα, χάνοντας 71% και 63% αντίστοιχα σε μια μέρα.

Πρόκειται για την κλιμάκωση μιας στρατηγικής που είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες.

Στα τέλη του 2020, ένα οικονομικό συνέδριο υψηλού επιπέδου με επικεφαλής τον κινέζο Πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ έδωσε προτεραιότητα στον έλεγχο της «άτακτης επέκτασης κεφαλαίου», μέρος μιας ευρύτερης, ανησυχητικής αλλαγής στην επίσημη στάση απέναντι στον ιδιωτικό τομέα.

“Τα κάγκελα των κλουβιών στενεύουν”

Το Πεκίνο, για παράδειγμα, αναγκάζει τις υπηρεσίες fintech των Ant και Tencent να παραδώσουν δεδομένα δανεισμού καταναλωτών σε ελεγχόμενους από την κυβέρνηση οργανισμούς αξιολόγησης πιστώσεων σε αντάλλαγμα μεριδίων μειοψηφίας σε προφανώς μη κερδοφόρα ιδρύματα. Οι αξιωματούχοι επιθυμούν επίσης η Ant και η Tencent να μειώσουν τα τέλη που χρεώνουν στις εμπορικές τράπεζες για την εξεύρεση αξιόπιστων δανειστών. Η κυβέρνηση ενισχύει επίσης τον έλεγχο των δεδομένων των καταναλωτών, όπως στην περίπτωση της Didi Global.

Ο Τσεν Γιουν, ένας από τους αρχιτέκτονες των κινεζικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη δεκαετία του 1980, είπε κάποτε ότι οι ελεύθερες αγορές πρέπει να κλείνονται σαν πουλί μέσα σε κλουβί. Έχοντας υποεπενδύσει στην εκπαίδευση και έχοντας στέρξει τις ράθυμες κρατικές τράπεζες, η κυβέρνηση καταστέλλει τώρα τους ιδιωτικούς ανταγωνιστές τους και εξετάζει κατασχέσεις πνευματικής ιδιοκτησίας στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος.

Στη συνέχεια θα μπορούσε να είναι η υγειονομική περίθαλψη, ένας άλλος τομέας όπου το δημόσιο συμφέρον και τα ιδιωτικά κέρδη αλληλεπικαλύπτονται. Είναι μια στρατηγική, που όπως επισημαίνει το Reuters, δείχνει ότι τα τα κάγκελα των κλουβιών όλο και στενεύουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr