Μπορεί όλος ο κόσμος να κρατά την αναπνοή του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, ωστόσο το Πεκίνο «υπενθυμίζει» στους πάντες ότι υπάρχουν κι αλλού «θερμά σημεία», πολύ κοντά σε σημείο βράσμού, μάλιστα.

Σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, ο Κινέζος υπουργός Άμυνας, Γουέι Φενγκχέ, ξεκαθάρισε ότι για το Πεκίνο, η Ταϊβάν αποτελεί μέρος της Κίνας και ότι ουδείς μπορεί να το αλλάξει αυτό.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση, στη διάρκεια της σπάνιας αυτής τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο υπουργών, ο Φενγκχέ υπογράμμισε ότι «αν το ζήτημα της Ταϊβάν δεν τύχει σωστής αντιμετώπισης, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας».

Τα σενάρια σύρραξης

Πριν προκύψει ο πόλεμος στην Ουκρανία, το επικρατέστερο σενάριο σύρραξης που απασχολούσε το Πεντάγωνο ήταν η πιθανή εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν, η οποία αποσχίσθηκε από την ηπειρωτική Κίνα το 1949, μετά την κυριαρχία του Μάο Τσετούνγκ και του Κομμουνιστικού Κόμματος στον εμφύλιο πόλεμο.

Το Πεκίνο δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος και έχει πολλάκις δηλώσει ότι αποτελεί στρατηγικό στόχο του να ανακαταλάβει τη νησιωτική χώρα και να την ενώσει με την υπόλοιπη Κίνα, ενδεχόμενο το οποίο προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις ΗΠΑ, οι οποίες και τα τελευταία χρόνια έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην περιοχή.

Το διαφιλονικούμενο στάτους

Σημειώνεται ότι ούτε ο ΟΗΕ ούτε η Ουάσινγκτον έχουν αναγνωρίσει το στάτους της Ταϊβάν ως ανεξάρτητου κράτους αν οι ΗΠΑ έχουν de facto διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι και τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχύσει τον εξοπλισμό της Ταϊβάν, μπροστά στο ενδεχόμενο εισβολής από την Κίνα.

Εκτός από το στρατηγικό της ρόλο, η Ταϊβάν αποτελεί και ένα σημαντικό εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο, διαθέτοντας τεράστιες εταιρείες που ουσιαστικά αποτελούν μονοπώλια στους τομείς τους, όπως στην κατασκευή τσιπ για υπολογιστικές μηχανές, αλλά και σε άλλους τεχνολογικούς τομείς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr