Σε 450, από 420 σήμερα θα ανέρχονται στο τέλος του 2022 οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και το 2023 αυτοί θα αυξηθούν σε 500, όπως επισήμανε ο επικεφαλής του κέντρου Nico Gariboldi, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Από την πλευρά τους πανεπιστημιακοί, ερευνητές και start uppers, μιλώντας για τη συνεργασία τους με το CDI, έκαναν λόγο για ένα «ταξίδι» ωραίο, ευχάριστο και γεμάτο ενθουσιασμό, δηλώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η ένωση με τον ιδιωτικό τομέα οδηγεί σε απτά αποτελέσματα, ωφέλιμα για την κοινωνία. Μάλιστα, προέτρεψαν και άλλους να αδράξουν την ευκαιρίας και να μη διστάσουν να «χτυπήσουν» την πόρτα του κέντρου.

O Nico Garibaldi, Επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (Pfizer), κατα τη διάρκεια ομιλίας του στη συνέντευξη Τύπου Pfizer CDI, με τίτλο: «Reshaping the future of Digital Health», Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ

486 εκατ. ευρώ η συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας

Υπογραμμίζοντας ότι κάθε μία θέση εργασίας στο CDI θα αποδίδει 2,3 θέσεις στην ελληνική οικονομία, ο κ. Gariboldi επισήμανε, βάσει έρευνας που έχει διενεργηθεί από το ΙΟΒΕ, μέχρι το 2030 αυτές θα φτάνουν σε 8.100 θέσεις εργασίας, η συμβολή του κέντρου θα είναι της τάξης των 486 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, αυτό θα αποδώσει 169 εκατ. ευρώ σε φόρους και εισφορές και η οικονομική ωφέλεια από τη λειτουργία του για την πόλη της Θεσσαλονίκης έχει υπολογιστεί σε 447 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας δε, ο ίδιος στην ερώτηση που έθεσε «γιατί επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη  για την εγκατάσταση του κέντρου;», σημείωσε, ότι είναι λόγω των «ταλέντων» που βρήκε η εταιρεία στον τομέα της πληροφορικής, της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης, της ύπαρξης αξιόλογων πανεπιστημίων, της ζώνης ώρας της πόλης που επιτρέπει τη μεγιστοποίηση της παγκόσμιας συνεργασίας και παραγωγικότητας και για το γεγονός ότι η πόλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό στην Ελλάδα.

20.000 αιτήσεις εργασίας

Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον που καταγράφεται για «μια θέση εργασία στο CDI στη Θεσσαλονίκη», ο επικεφαλής του ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 20.000 αιτήσεις, ενώ μιλώντας για το εργατικό δυναμικό, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί σήμερα, τόνισε ότι το 35% είναι γυναίκες, κατά 20% περισσότερο από το μέσο όρο στις ελληνικές επιχειρήσεις, που είναι στο 15% και παρά το ότι «θα θέλαμε να είναι στο 50%», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, τόνισε, ότι το 87% των εργαζομένων στο CDI στη Θεσσαλονίκη είναι από τον τομέα του stem, το 75% διαθέτουν μεταπτυχιακά και το 15% ήρθαν στην πόλη από το εξωτερικό για να εργαστούν στο κέντρο, μεταξύ των οποίων και Έλληνες. Συμπλήρωσε, δε, ότι σήμερα το CDI «τρέχει» περί τα 250 προγράμματα με τους συνεργάτες του.

Για την Pfizer συνολικά, με στοιχεία του 2021, ο κ. Gariboldi, υπενθύμισε, ότι αυτή διαθέτει 125 εταιρείες σε όλο τον κόσμο και 39 μονάδες παρασκευής, απασχολεί 79.000 άτομα, έκανε επενδύσεις περί τα 11 δισ. ευρώ στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης και «κούραρε» περί τους 1,4 δισ. ασθενείς. «Ένα στα έξι άτομα παγκοσμίως έχουν πάρει εμβόλια ή και φάρμακα της εταιρείας», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: economico.gr