To plan B της κυβέρνησης για πανδημία και μετάλλαξη Όμικρον

Επέκταση της τηλεργασίας, νέα ωράρια στην εστίαση και τη διασκέδαση, καθώς και περιορισμοί, είναι τα μέτρα στη φαρέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας τις πρώτες εβδομάδες του 2022, οπότε αναμένεται να έχει διαχυθεί και στη χώρα μας η αφρικανική μετάλλαξη Ομικρον.

Τα μέτρα που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός ως ένα άλλο Plan B, θα βγουν από το συρτάρι ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και η ενεργοποίησή τους θα κριθεί από τα τότε δεδομένα.

«Καμιά απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί», όπως είπε στο υπουργικό ο Πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση δεν τίθεται θέμα αναστολής λειτουργίας των σχολείων.

Η αλλαγή πλεύσης

Χθες η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε  αλλαγή πλεύσης μετά τις έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των εμβολιασμένων πολιτών, για την πρόθεση της να επιβάλλει τη διενέργεια rapid test, με δική τους επιβάρυνση, πριν από τα ρεβεγιόν.

Η απόφαση του Πρωθυπουργού να υπάρξει ιχνηλάτηση κρουσμάτων στις γιορτές με αυξημένους ελέγχους μέσω self test, βασίστηκε και στο γεγονός ότι δεν υπήρχε ο χρόνος ως τις 24 Δεκεμβρίου για προετοιμαστούν ούτε ο κρατικός μηχανισμός, ούτε οι πολίτες, ούτε οι καταστηματάρχες. Επιπλέον το μέτρο θα προκαλούσε πανδαιμόνιο και συνωστισμό στα φαρμακεία τα οποία rapid test.

Σε επιφυλακή κυβέρνηση και ειδικοί 

Η κυβέρνηση έχει στη διάθεση της αρκετά μέτρα, τα οποία ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση θα βγαίνουν από το συρτάρι.

Ειδικοί και κυβέρνηση βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς μπορεί σε αυτή τουλάχιστον τη φάση να μην έχουν εντοπιστεί ακόμη στην Ελλάδα πάρα πολλά κρούσματα Όμικρον, ωστόσο είναι βέβαιο ότι από τον Ιανουάριο και μετά θα καταγραφεί επέλαση της νέας μετάλλαξης, ακριβώς όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα μοντέλα των ειδικών «φωτογραφίζουν» ως την πιθανότερη περίοδο για τη λήψη νέων μέτρων τη δεύτερη εβδομάδα του καινούργιου χρόνου.

Η κρίσιμη εβδομάδα 

Πιο συγκεκριμένα από τις 8-15 Ιανουαρίου τόσο η αρμόδια επιτροπή των επιστημόνων όσο προφανώς και το Μέγαρο Μαξίμου θα έχουν μια καθαρή εικόνα από το μέγεθος της διασποράς του κοροναϊού τις γιορτινές μέρες και αναλόγως θα προσαρμόσουν, εφόσον χρειαστεί, τη στρατηγική απέναντι στον ιό.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός σήμερα παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής για το 2022 δεδομένου ότι «στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς ρίχνει δυστυχώς τη σκιά της η μετάλλαξη Όμικρον του κοροναϊού», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα νέα στοιχεία της Όμικρον τόνισε ότι «όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές πρόκειται για έναν παγκόσμιο υγειονομικό κίνδυνο που, ήδη, οδηγεί πολλές χώρες στην αναθεώρηση της στρατηγικής τους, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον είναι ξεκάθαρα πολύ πιο μεταδοτική. Φαίνεται να πολλαπλασιάζεται μέσα σε λίγες μέρες.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα τη νοσηρότητά της. Υπάρχει όμως μια έντονη ανησυχία ότι αυτή η απότομη έξαρση μπορεί να βάλει τα συστήματα υγείας κάτω από πολύ μεγάλη πίεση.»

Η σημασία της τρίτης δόσης 

Παρόλο που κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε πολύ αυστηρούς περιορισμούς, «στη χώρα μας, επειδή είχαμε λιγότερους εμβολιασμούς, διατηρήσαμε την ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και φυσικά τα μέτρα ατομικής προστασίας, που τώρα δικαιώνουν την αναγκαιότητά τους.

Ταυτόχρονα όμως αποδεικνύεται ότι η τρίτη δόση του εμβολίου αποκρούει τη βαριά νόσηση από τη μετάλλαξη Όμικρον», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι «καθώς, λοιπόν, εδώ τα κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονται σε ύφεση και σε διαρκή καθοδική πορεία -είναι μία ύφεση της τάξης του 40% σε σχέση με τα κρούσματα του προηγούμενου κύματος- ο στόχος μας για τις επόμενες εβδομάδες είναι διπλός:

  • Να καθυστερήσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- την εξάπλωση της νέας παραλλαγής, που είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα κυριαρχήσει.
  • Να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο στον χρόνο για να θωρακιστούμε όλοι, κυρίως με το ενισχυτικό τρίτο εμβόλιο.»

Το σχέδιο των δύο φάσεων

«Το πρώτο βήμα είναι να περάσουμε με ασφάλεια τις γιορτές, χωρίς να παγώσει η οικονομία και η κοινωνία αλλά και χωρίς οι δραστηριότητες αυτών των ημερών να μας κοστίσουν αργότερα», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ συμπλήρωσε ότι «και σίγουρα αυτήν την περίοδο όπλα μας είναι τα τεστ.

Όλοι, οι εμβολιασμένοι και μη, θα πρέπει να κάνουμε self test. Ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται παντού οι διαγνωστικοί έλεγχοι από τα συνεργεία της πολιτείας.»

Οχι στην αναστολή λειτουργίας των σχολείων 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η δεύτερη φάση της άμυνας μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση.

Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί.»

«Ήδη η έγκαιρη πρωτοβουλία να ανοίξει η τρίτη δόση για όλες τις ηλικίες, να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των παιδιών -να ευχαριστήσω τους γονείς που ανταποκρίνονται πολύ θετικά σε αυτή την πρωτοβουλία- να ενταθεί η θωράκιση των άνω των 60, να ελέγχονται οι εισερχόμενοι από το εξωτερικό και με μοριακά, αλλά και με rapid test, όλα αυτά συγκροτούν μία πρώτη ζώνη άμυνας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr